Andrade liikaa Culcaylle – Honka debytoi voitokkaasti

Yhdysvaltain Demetrius Andrade (24-0) voi lauantai-illan jälkeen kutsua itseään WBA-liiton ylemmän välisarjan maailmanmestariksi. Tämä mahdollistui, kun Andrade kukisti kertaalleen jo amatöörinä voittamansa Jack Culcayn (22-2) uudelleen paidattomana Saksan Ludwigshafenissa.

Andrade otti vauhdikkaan ja viihdyttävän ottelun hallintaansa heti avauserästä lähtien ja oli läpi ottelun askeleen Culcayta edellä lähes kaikessa. Pitkäraajainen Andrade kykeni naputtamaan painavammat osumat etäisyydestä riippumatta, ja myös hänen puolustustutkansa oli viritetty viimeisen erän heilumista lukuun ottamatta ihailtavan tarkaksi. Culcay ei löytänyt työkaluja kääntääkseen ottelun haluamansa laiseksi, vaan jäi selvästi hopeatilalle suurimmassa osassa eriä.

Ottelun ilmeisesti anniskelualueelta tai miesten huoneesta seurannut italialainen arvostelutuomari Giuseppe Quartarone pisti tosin pelin vielä jännäksi viimeisen kellon jo soitua, kun hän palautti käsittämättömän, Culcayn voittoa 115-114 osoittaneen pistekorttinsa. Andraden onneksi kaksi muuta arvostelutuomaria, Etelä-Afrikan kaiken mahdollisen lajissa nähnyt Stanley Chrisodoulou ja Puerto Ricon Nelson Vazquez, vaivautuivat kuitenkin seuraamaan ottelutapahtumia, ja heidän 116-112 lukemiin päätyneet pistekorttinsa ratkaisivat voiton uuden mestarin eduksi.

Andrade palaa vöineen Yhdysvaltoihin, eikä ole odotettavissa, että hän sitä ihan äkkiä lähtisi maan rajojen ulkopuolelle puolustamaan. Vastustajaksi on ylemmässä välisarjassa tarjolla sellaisia nimimiehiä, kuten Canelo Alvarez, Erislandy Lara, tai nuoret kyvyt Jarrett Hurd, Erickson Lubin ja Jermell Charlo, joten valinnanvaraa luulisi olevan.

Viaplay Fighting -lähetyksen alkupuolella nähtiin Ludwigshafenin illassa mielenkiintoinen suomalaisdebyytti, kun Tomi Honka (1-0) nuiji puolalaisen Mateusz Gatekin (5-9) pistein nelieräisessä alemman raskaansarjan kamppailussa. Honka voitti kaikkein kolmen arvostelutuomarin papereissa jokaisen erän, joten ammattilaisuran voi nyt sanoa saadun kunnialla käyntiin ja tärkeää oppia saadun neljän kolmeminuuttisen verran.

Tulevaa menestystä silmällä pitäen Hongan on kuitenkin äärimmäisen tärkeä päästä pian harjoittelemaan muiden ammattilaisten kanssa ja ammattivalmennuksen silmän alla. Tämä kaikki kuitenkin kuuluu helsinkiläisen lähitulevaisuuden suunnitelmiin, joten suomalaisilla nyrkkeilyfaneilla on mielenkiintoiset ajat edessä.

Boxing.fi on Viaplayn yhteistyökumppani

VILLE NIEMONEN