Blogi: Suominyrkkeilyllä pyyhkii aika hyvin

Suomalaisella nyrkkeilyllä menee mielestäni aika hyvin. Robert Helenius on maailman huipun tuntumassa, Edis Tatli ja Eva Wahlström ovat vakuuttavasti kipuamassa huipulle, Juho Haapoja on EM-ottelun tappiostaan huolimatta hyvä Euroopan tason iskijä, Ville Hukkanen iski 22-vuotiaiden EM-pronssia ja Mira Potkonen ja Cecilia Nilsson voittivat historian ensimmäisinä suomalaisnaisina AIBA:n kalenteriturnauksen. Tulokset eivät ole olleet huonoja.

Edellä mainittujen lisäksi miltä löytyy Jussi Koivulan, Matti Kootan, Niko Jokisen, Lassi Seppälän, Antti Hietalan, Eemeli Katajiston, Joacim Heiskarin, Janne Katajiston, Jarkko Ojapalon, Henri Kekäläisen, Fitim Latifin, Hanne Mäkisen, Ville PiispasenJulia Ussikin, Jaakko Myllylän, Jukka-Pekka Brorströmin, Niklas Räsäsen, Henrik Enrothin, Jarno Rosbergin, Lotta Loikkasen ja Jenna Puurusen kaltaisia hyviä kansainvälisen tason nyrkkeilijöitä, jotka ovat menestyneet ja tulevat jatkossakin menestymään.

Olympialaisten jälkeen suomalaisten  olympiatyylin nyrkkeilijöiden menestys on ollut aika hyvää. Ville Hukkanen iski 22-votiaiden EM-pronssia ja Jarkko Ojapalokin oli karvan päässä sellaisesta. Naisissa Cecilia Nilsson ja Mira Potkonen voittivat ensimmäisinä suomalaisnaisina AIBA:n kalenteriturnauksen Tunisiassa. Kaikki syksyn ottelunsa voittanut Nilsson voitti syksyllä myös kaksi muuta kansainvälistä turnausta ja Potkonenkin näytti kykynsä Ruotsi-Suomi maaottelussa, jossa myös Lassi Seppälä säväytti kukistamalla ansaitusti huippukokeneen Bashir Hassanin

Seuraavissa naisten ja miesten arvokilpailuissa menestys on mahdollista ja huipulle on nousemassa useita lupauksia, kuten Antti Hietala, Joacim Heiskari, Jenna Puurunen, Armend Smaijli, Henrik Enroth ja Julia Ussik. Heiltä voi odottaa arvokilpailumenestystä hieman myöhemmin.

Robert Helenius voitti ansaitusti paluuottelussaan Sherman Williamsin, jonka kykyjä mielestäni Suomessa vieläkin aliarvioidaan. Se on totta ettei Helenius säväyttänyt, mutta eipä Williamsia vastaan ole kukaan muukaan. Joka tapauksessa Helenius tarvitsisi tyrmäysvoiton seuraavassa ottelussaan, jotta miehen itseluottamus palaisi samalle tasolle kuin se oli ennen Dereck Chisoran kohtaamista. Eikä tyrmäysvoitto mistään pummista tietenkään palauttaisi itseluottamusta.

Ilmeisesti Helenius kohtaa seuraavassa matsissaan britti Michael Sprottin, joka olisikin erinomainen valinta Team Sauerlandilta. Sprott on hyvä nyrkkeilijä, mutta haavoittuvainen. Hänet on vedetty pihalle useaan otteeseen (toisin kuin Sherman Williams). Ja älkää käsittäkö väärin. Ei Sprottin kohtaaminen olisi Heleniukselle mikään kävely puistossa. Sprott on voittanut todella hyviäkin kavereita ja on yllätysvalmis. Britti on kyvykäs, mutta haavoittuvainen kaveri ja juuri sellaisen kaverin ainakin itse valitsisin Heleniuksen vastustajaksi vaikean paluuottelun jälkeen.

”Prince” Edis Tatli on ollut helkkarin vakuuttava viime matseissaan. Vielä ei ole näkynyt rajaa kuinka pitkälle Tatli voi urallaan edetä. Mies on valmis kohtaamaan ensimmäisen maailmanluokan vastustajansa, kuten vaikkapa Brunet Zamoran, josta Tatlin valmentaja-manageri Pekka Mäki on puhunut mahdollisen seuraavana vastustajana. Ja jos Tatlille tarjottaisiin vaikka heti MM-matsia esimerkiksi Ricky Burnsia vastaan, niin sitä kannattaisi harkita vakavasti. Voitto ei olisi mielestäni mikään mahdottomuus.

Eva Wahlström on vielä toipumassa ja mikäli hän vielä kehään pääsee kipuamaan, niin kovan luokan ottelut odottavat. Kuulemma MM-matsiakin on jo tarjottu. Toivottavasti Eva toipuu täyteen kuntoon ja iskee vielä suuria meriittejä.

Pohjanmaan ylpeys Juho Haapoja sai suuren mahdollisuutensa, mutta EM-ottelussa Mateusz Masternak oli liian hyvä. Mielestäni matsissa olivat vastakkain maailmanluokan kaveri ja hyvä eurooppalaisen tason nyrkkeilijä. Masternakin ylivoimainen pistevoitto kertonee ettei Haapoja kuulu maailmanhuippuihin, mutta Euroopan tasolla on mahdollisuuksia hyviin saavutuksiin. Uskon Häjyn parhaan voiton olevan vielä tulossa.

On ollut mukava huomata että Niko Jokisen otteet ovat parantuneet huomattavasti parissa miehen viime matsissa. Jossain vaiheessa näytti siltä ettei Jokinen tulisi Euroopan huipulle nousemaan, mutta nyt näyttää taas hyvältä. Jussi Koivula taas on nyrkkeillyt koko ajan hyvin ja vuoden alussa mies on huhujen mukaan pääsemässä kovaan matsiin. Nyt onkin sen aika. Ei muuta kuin turpaan vaan ja onnea!

Hyvää joulua kaikille nyrkkeilyn ystäville.  Vuoteen 2013 voimme lähteä hyvillä mielin. Ikimuistoisia hetkiä kehän äärellä on varmasti luvassa!