Edis Tatli WBA-liiton mestaruusotteluun

Edis Tatli, kuvaaja Minna Hatinen

edis4

Edis Tatli kohtaa kevyen sarjan WBA-liiton maailmamestaruusottelussa Kuuban Richar Abrilin. 12-eräinen titteliottelu käydään Hartwall-areenassa Helsingissä 20. syyskuuta. Asiasta tiedotti Tatlin taustalla vaikuttava P3-talli.

Kyseessä on toinen kerta lajin historiassa, kun suomalaisnyrkkeilijä pääsee ottelemaan valtaliiton tunnustamasta mestaruusvyöstä. Edelliskerrasta on vierähtänyt jo tovi, sillä Olli Mäki tavoitteli höyhensarjan MM-kruunua Yhdysvaltain Davey Moorelta niin ikään Helsingissä 52 vuotta sitten.

Urallaan 23 voitokasta ottelua käynyt 26-vuotias Tatli on noussut lajin kansainväliselle kärkitasolle jättiloikkauksin.Tatli12072014b Vielä muutama vuosi sitten tusinamiesten kanssa ajoittain tiukoilla ollut helsinkiläinen on löytänyt tekniikoihinsa monipuolisuutta, kehäilmeeseensä harkintaa ja kintaisiinsa kaatoa, ja yhä kovemmat vastustajat ovat nöyrtyneet hänen nyrkkeihinsä. Toistaiseksi parhaan päänahkansa Tatli skalpeerasi joulukuussa 2013, kun hän nujersi entisen maailmanmestari Mzonke Fanan.

Vastaan Helsingin kehässä astuva Abril asettaa riman vielä uudelle tasolle. Mestari palaa kehään syyskuussa puolentoista vuoden ottelutauolta, mutta ennen sitä hänet tunnustettiin yleisesti sarjan kärkiviisikkoon puolueettomilla arvolistoilla.  Abril tunnetaan harkitseAbril (2)vana ja teknisesti osaavana nyrkkeilijänä, jonka tarkoissa täsmäiskuissa on myös painoa. Abrilin ottelulista osoittaa lukemia 18-3-1 (8). Kaikki hänen tappionsa ovat tulleet hajaäänituomioilla.

Kuten nyrkkeilyn ystävät hyvin tietävät, WBA-liiton mestaruus ei ole sama asia kuin sarjan ykkösnimen asema. Kevyen sarjan todellisesta maailmanmestaruudesta ottelivat vastikään Yhdysvaltain Terrence Crawford ja Kuuban Yuriorkas Gamboa, joista edellinen voitti korkeatasoisen ottelun tyrmäyksellä. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että syyskuisessa illassa tehdään suomalaista nyrkkeily- ja urheiluhistoriaa ja ottelu käydään maailman ehdottomalla huipputasolla. Kamppailusta voittajana poistuvalle nyrkkeilijälle tie on auki mihin tahansa.