Ennakko: Canelo Alvarez vs Dmitrii Bivol

Nykynyrkkeilyn vuoden suurimpiin juhlapäiviin kuuluu toukokuun viidennen päivän lähelle osuvan viikonlopun lauantai-ilta. Maailman paras nyrkkeilijä, Meksikon Saul Canelo Alvarez, on iskenyt monet uransa suurimmista voitoista samaisena Pueblan taistelun juhlapäivänä ja valmistautuu pistämään karnevaalit pystyyn myös tämän viikon lauantaina haastaessaan Dmitrii Bivolin raskaassa keskisarjassa. Fiestan päänäytös nähdään nykyaikaisen nyrkkeilyn yhdessä pyhätössä, Las Vegasin T-Mobile Areenalla.

Kyseessä on 31-vuotiaalle Alvarezille toinen kerta, kun hän vierailee nyrkkeilyn alkuperäisiin painoluokkiin kuuluvassa raskaassa keskisarjassa. Edelliskerralla hän tyrmäsi sarjan pitkäaikaisen mestarin Sergei Kovalevin vuonna 2019, mutta sen jälkeen maestro on asettunut pykälää alemmas ylemmän keskisarjan kilomääriin. 173-senttinen Alvarez on kumpaankin painoluokkaan lyhyt, mutta hänen kovuutensa ja tekniikkansa ovat sellaista luokkaa, ettei kilomäärien vaihtelulla tunnu olevan vaikutusta suoritustasoon.

Vuonna 2005 kevyestä välisarjasta alkaneella matkallaan Alvarez on koonnut nykynyrkkeilyn pisimpiin lukeutuvan ottelulistan 57-1-2 (39). Pitkästä taipaleesta huolimatta Alvarez on parantanut otteitaan jatkuvasti ja elää tällä hetkellä uransa parhaita vuosia. Vuonna 2013 Floyd Mayweather Juniorille kärsityn tappion jälkeen Alvarezia ei ole nujertanut kukaan, joskin monen mielestä Gennadi Golovkin olisi ansainnut vähintään yhden voiton miesten keskinäisistä otteluista. Viimeiseen neljään vuoteen Alvarez ei ole ollut kehässä vakavasti uhattuna, vaikka hän on jatkuvasti kohdannut huippuluokan vastustajia.

Helpoimman kautta ei Alvarez tavoittele myöskään seuraavaa lovea aseensa perään. Kirgisiassa syntynyt ja Alvarezin tavoin 31-vuotias Dmitrii Bivol keräsi amatöörinä ottelulistan 268–15 ja voitti niin Venäjän kansallisia mestaruuksia, sotilaiden maailmanmestaruuden kuin alle 22-vuotiaiden EM-kullankin nujertaen viime mainituissa kisoissa muun muassa Suomen Ville Hukkasen. Olympia- tai MM-edustuksiin Bivol ei yltänyt, mutta hänen vuonna 2014 alkaneeseen ammattilaisuraansa oli ladattu odotuksia heti alusta pitäen.

Bivol osoitti myös pian olevansa toiveiden arvoinen. Muutaman vuoden kokemusta kasvatettuaan hän kohosi painoluokkansa huipulle, ja vuoden 2018 ylivoimainen voitto kovasta Sullivan Barrerasta Madison Square Gardenissa nosti venäläisen sarjan kärkihaastajaksi painoluokkaa silloin komentaneiden Sergei Kovalevin ja Adonis Stevensonin kannoille. Viiden tyrmäysvoiton putkessa porskuttanut Bivol näytti raskaan keskisarjan vääjäämättömältä tulevalta kuninkaalta.

Hämmästyttävää kyllä, tuon maaliskuun 2018 jälkeen Bivol ei olekaan enää kyennyt tyrmäyksiin. Hän on kyllä jatkanut voittojen nakuttamista ja nujertanut Joe Smith Juniorin ja Isaac Chilemban kaltaiset huipputekijät reiluilla eroilla, mutta on kuin hänen suurin nälkänsä olisi ollut kadoksissa. Varsinkin miehen viimeisimmät esitykset ovat jääneet vaisuiksi, ja viime vuoden toukokuussa tuntematon britti Craig Richards piti Bivolia jopa suhteellisen lujilla, vaikka pistein hävisikin. Tällä hetkellä Bivolin ottelulista on 19–0 (11).

Dmitrii Bivol on 183-senttinen, teknisesti erittäin taitava ja monipuolinen nyrkkeilijä. Vielä neljä vuotta sitten määreiden joukkoon liitettiin yleensä myös räjähtävyys, mutta viime vuosien tekeminen on osoittanut paremminkin harkitsevaisuutta, mikä sekään ei toki ole lajissa haitaksi. Tällä hetkellä Bivol on The Ring -lehden raskaan keskisarjan maailmanlistan kakkonen Artur Beterbievin kannoilla. Vedonlyönneissä Bivol on selvä altavastaaja, mutta asiantuntijoiden mielestä hän on kyvykkäämpi ottelija kuin mitä suuri yleisö tuntuu ajattelevan. Siitä on vielä toki pitkä matka Canelon nujertamiseen.

Nyrkkisäännön mukaan luonnostaan isomman Bivolin pitäisi pyrkiä lähietäisyydelle käyttämään voimiaan, mutta lähiottelu on myös Alvarezin parasta osaamisaluetta. Toisaalta jos Canelolla jokin heikkous paketissaan on, se voisi olla vähäisessä ulottuvuudessa ja liikkeessä, ja Bivol taitaa erinomaisesti myös tarkan pistenyrkkeilyn. Näin todennäköisintä onkin, että Bivol pyrkii käyttämään etäisyyttä ja vasenta suoraansa ja tarpeen tullen pysäyttämään Alvarezin rynnäköt. Toisaalta pistenyrkkeilyn piti olla myös Canelon kaatoa yrittäneiden Billy Joe Saundersin ja Caleb Plantin ase, mutta mestari jätti heidät vaille mahdollisuuksia.

Jos ottelu käytäisiin vuonna 2020 Bivolin parhaiden voittojen jälkeen, puntit saattaisivat olla melkein tasan. Venäläisen vähäinen ottelumäärä ja ajoittain vaatimattomat esitykset yhdistettynä Alvarezin jatkuvasti kiihtyvään vauhtiin kallistavat asetelman kuitenkin selvästi ennakkosuosikille suotuisaksi. Näkemättä on myös, miten Bivol viihtyy kirkkaimmissa kehävaloissa: Canelo Alvarez on jo moneen kertaan osoittanut nauttivansa niiden porotuksesta ja nousevansa parhaimmilleen, mitä kovemmiksi panokset käyvät. Mahdollisuutensa Bivolilla ilman muuta on ja täysiaikainen ottelu on jopa todennäköinen, mutta Canelon tappio olisi suuren luokan paukku.

JANNE ROMPPAINEN