Ennakko: Garcia vs Thurman

Danny ”Swift” Garcia 33-0 (19)

Philadelphiasta kotoisin oleva, sukujuuriltaan puertoricolainen Garcia, 28, on noussut nyrkkeilymaailman huipulle ikään kuin vaivihkaa. Koskaan hän ei ole kuulunut lajin kuumimpiin lupauksiin tai näyttävimpiin tulittajiin, mutta ukko kuin ukko on nujertunut hänen lähes kymmenvuotisella kehätaipaleellaan. Ennen siirtymistään välisarjaan Garcia oli pykälää alemman painoluokan maailmanmestari.

Vihiä kirkkaimpien tähtien takaa ponnistavasta mustasta hevosesta saatiin jo Garcian uran toisessa ottelussa, jonka hän kävi Floyd Mayweather – Ricky Hatton -jätti-illan esiottelussa. Paikan isojen iltojen otteluihin hän oli ansainnut voittamalla amatööripuolella Yhdysvaltain mestaruuden sekä yleisessä että juniorisarjassa, mutta kansainvälisiä meriittejä hän ei ehtinyt paitakehissä hankkia.

Ensimmäisen voiton nimimiehestä Garcia poimi kukistamalla ex-mestari Nate Cambellin, ja seuraavana vuonna nujertui itse kehälegenda, myöhäisellä iällä paluuta yrittänyt Erik Morales. Morales oli nähnyt parhaat päivänsä jo kauan aiemmin, mutta onnistui vielä murtamaan Garcian nenän ja järjestämään tälle kivuliaan iltapuhteen.

Garcia iski toistaiseksi suurimman voittonsa, kun hän kesällä 2012 tyrmäsi kevyen välisarjan ykkösnimen, brittitähti Amir Khanin neljännessä erässä. Jatkoa seurasi voitoilla veteraaneista Zab Judahista ja uusinnassa Moralesista, ja 2013 hän piti painoluokan herruuden otteessaan päihittämällä vaarallisen argentiinalaistyrmääjä Lucas Martin Mathyssen.

Matthysse-voiton jälkeen Garcia on käynyt kuusi kamppailua ja siirtynyt välisarjaan, mutta muutama hänen esityksistään ovat olleet varsin nihkeitä ja jotkut katsojat ovat kyseenalaistaneet esimerkiksi hänen saamansa pistevoiton Lamont Petersonista. Voittamaton Philadelphian mies edelleen joka tapauksessa on, ja The Ring rankkaa hänet välisarjassa sijalle seitsemän.

Garcian parhaita aseita kehässä ovat monipuolisuus, luja vasen koukku sekä kyky mukauttaa nyrkkeilytyyliään ottelun aikana. Hän ei kyennyt vastaamaan Amir Khanin nopeuteen, joten sen sijaan hän ajoitti tyrmäävän vastaiskun mestarillisesti Khanin leukaan. Matthyssen rynnäköinnistä hän selvisi vuorostaan taidolla ja tiiviillä suojauksella, ja Zab Judahin loppukirin alla hän osoitti vakuuttavaa iskunkestävyyttä.

 

Keith Thurman 27-0 (22)

171-senttinen Thurman on Garciaa pari senttiä lyhyempi, samanikäinen ja samana vuonna 2007 ammattilaiseksi siirtynyt kehätyöläinen, josta on odoteltu lajiin uutta tähteä viimeisten vuosien aikana. Nuorukaisen kehätaival räjähti liikkeelle kahdeksan perättäisen avauserän tyrmäyksen myötä, ja uran viidestätoista ensimmäisestä vastustajasta vain yksi seisoi yli kolmen erän.

Vuonna 2012 Thurman iski ensimmäisen suuren voittonsa Carlos Quintanasta, ja samana vuonna The Ring -lehti nimesi hänet nyrkkeilymaailman vuoden lupaukseksi. Kansainväliselle huipputasolle siirtymisen myötä Thurmanin tyrmäystahti luonnollisesti laski, mutta sittemmin floridalainen on osoittanut kykenevänsä nyrkkeilemään täysipainoisesti myös pitkissä otteluissa.

Parhaissa esityksissään Thurman on kukistanut muun muassa Jussi Koivulaa EM-kehässä riepotelleen Leonard Bundun voittamalla tätä vastaan kaikki erät, sekä tyrmäämällä Jesus Soto Karassin ja Julio Diazin kaltaiset nimimiehet. Merkittävä oli myös vuoden 2015 ylivoimainen voitto Robert Guerrerosta, joka kykeni laittamaan Garcialle selvästi paremmin hanttiin.

Viimeisimmässä kamppailussaan Thurman nujersi niukasti pistein Shawn Porterin rajun otatuksen jälkeen.  Pistetuomiosta oltiin osin erimielisiä, mutta Thurmanin voitto oli joka tapauksessa kaikkien tuomareiden näkemys ja samalla se avasi tien Garcian kohtaamiseen. Shawn Porter on tällä hetkellä The Ringin listalla kolmosena, pykälän Thurmanin takana.

Keith Thurman on atleettisesti lahjakas nyrkkeilijä, jonka tekeminen ei ole erityisen monipuolista mutta jonka nopeus- ja räjähtävyysominaisuudet ovat siivittäneet maailman huipulle. Kehän ulkopuolella kirjojen parissa aikaa viettävä Thurman on pohjimmiltaan harkitseva ja vastaiskupaikkoja hakeva nyrkkeilijä, joka kuitenkin viihtyy myös railakkaissa iskusodissa ja unohtaa tilanteen niin vaatiessa turhat tekniset hienoudet. 

Useimmissa otteluissaan Thurman on päässyt sen verran helpolla, että kaikkia hänen kykyjään ei välttämättä ole vielä testattu, mutta Porter-sota osoitti, että taistelutahtoa häneltäkään ei puutu.

 

Ottelu

Kehään noustaan perin kiinnostavista ja hyvin tasaväkisistä asetelmista, ja monenlaiset käsikirjoitukset ovat mahdollisia. Thurman on vedonlyöntien niukka ennakkosuosikki ennen kaikkea fyysisyytensä turvin ja luultavasti myös siksi, että Garcia on otteluissaan ollut enemmän hankaluuksissa kuin Floridan mies. Garcian parhaat meriitit ovat sarjaa alempaa, eikä hän ole välisarjassa vielä aivan näyttänyt samalta taiturilta, joka kesytti Khanin ja Matthyssen.

Garcian ominaisuuksiin kuitenkin kuuluu paitsi kyky mukauttaa ottelutyyliä myös taipumus nyrkkeillä vastustajan tason mukaisesti: hän on tähän saakka aina yltänyt parhaimpaansa silloin kun haaste on ollut kovin. Värikkään valmentaja-isänsä Angel Garcian kanssa hän on varmuudella laatinut jälleen hyvän taktiikan, ja hänen lähiottelutaitonsa saattavat aiheuttaa pahojakin ongelmia Thurmanille, joka mielellään haluaa hieman tilaa tuhovoimaisille iskuilleen.

Ottelijoista Thurman on ottanut urallaan lukua ja esimerkiksi Luis Collazon vartaloisku sai hänet puhaltamaan raskaasti, mutta myös Garciaa on horjutettu ja Thurman lienee hänen selväsi kovaiskuisin vastustajansa toistaiseksi, joten puntit ovat siltäkin osalta tasan. Nopeusetu on Thurmanilla, mutta tältäkään osin miesten välillä ei vaikuta olevan ratkaisevaa eroa.

Ratkaisu ennen ottelun puoliväliä olisi yllätys, mutta muuten liki kaikki on mahdollista Brooklynin kehässä.

JANNE ROMPPAINEN