Ennakko: Joshua vs Pulev – Pitkällä tiellä takaisin

Ison-Britannian suurimmaksi urheilutähdeksi hetkellisesti kohonnut ja asemastaan rytinällä pudonnut Anthony Joshua jatkaa huomenna lauantaina paluutaan vuoren valtiaaksi. Wembley Areenalla brittimörssärin vastukseksi asettuu pitkäaikainen huippunimi, veteraani-ikää lähestyvä Bulgarian Kubrat Pulev.

Amatöörinä menestynyt ja ammattilaisena reilu vuosikymmen sitten aloittanut Pulev eteni Sauerland-tallin suojattina varsin nopeasti kohti maailman huippua. Jo uran kolmannessa ammattilaisottelussa kukistui Robert Heleniuksellekin vaikeuksia aiheuttanut Gbenga Oloukun, ja uran viiden vastus oli Matt Skelton, Britannian entinen mestari ja WBA-titteliottelun kävijä. Pulev napsi voiton toisensa perään, mutta verkkainen, korkeaan suojaukseen ja vasemman suoran käyttöön pohjannut ottelutyyli ei tehnyt hänestä varsinaista supertähteä kotimaansa ulkopuolella. Vuosien saatossa voitettujen vastustajien lista muodostui kuitenkin varsin näyttäväksi ja myös EM-titteli tarttui ”Cobran” mukaan.

Noustessaan vihdoin marraskuussa 2014 Vladimir Klitshkoa vastaan MM-otteluun tappioton Pulev oli jo sarjan yleisesti tunnustettu ykköshaastaja. Ottelun televisiolähetystä seurasi Bulgariassa peräti 80 prosenttia katsojakunnasta. Ottelun alla Klitshkoa tytöksi nimitellyt Pulev lähti mestarin kaatoon itselleen poikkeuksellisella rohkealla hyökkäystaktiikalla. Sotasuunnitelma vesittyi kuitenkin pahoin, kun Klitshko pamautti haastajansa lattiaan kahdesti heti avauserässä ja sammutti Pulevin valot lopullisesti viidennessä. Pulevin jälkikäteisarvioita Klitshkon voiton onnekkuudesta – sen enempää kuin uusintaotteluvaatimuksiakaan – ei suuremmin noteerattu.

Löylytyksen jälkeen Pulev on kamppaillut kuusi vuotta tappioitta ja koonnut hyvän ottelulistan 28-1 (14). Parhaita hänen voittamiaan vastustajia viime vuosilta ovat olleet Dereck Chisora sekä viikonlopun esiottelijana nähtävä Hughie Fury, mutta erityisen vakuuttavia Pulevin otteet eivät ole olleet. The Ring -lehden haastajalistalle hän mahtuu täpärästi kymmenenneksi. Pulevin parhaita aseita kehässä ovat kokemuksen tuoma taito ja luja vasen suora, ja myös hänen iskuvoimansa on vaatimattomia listalukemia parempi.

Pulev on uskottava vastustaja, mutta selvää on, että lauantaina katseet kääntyvät Anthony Joshuaan, jolle kamppailun asetelma on pedattu. Ison-Britannian olympiavoittaja ehti nousta jo todelliseen supertähteyteen päättäessään Vladimir Klitshkon uran 2017 ja lyömällä useita muitakin huippunimiä. Nyrkkeilymaailma järkkyi kuitenkin kesällä 2019, kun pyylevä Andy Ruiz Junior täysin yllättäen tyrmäsi ylivoimaisen ennakkosuosikin seitsemännessä erässä. Vuosi sitten joulukuussa Joshua tasasi tilit uusintaottelussa, mutta hermostuneella esityksellä tullut pistevoitto ei vakuuttanut kaikkia.

Joshuan listalukemat ovat hienot 23–1 (21), hänet on rankattu maailmanmestari Tyson Furyn ykköshaastajaksi, ja ottelun vedonlyönneissä hän on selvä suosikki. Lauantain suurin arvoitus liittyykin siihen, millaisessa iskussa Joshua palaa kehään vuoden tauon jälkeen. Onko hän löytänyt itseluottamuksensa takaisin, ja nähdäänkö kehätöissä aggressiivinen, upeita koukkusarjoja paukuttava britti? Onko viimeksi nähtyä harkitsevampaa ottelutyyliä kehitetty edelleen ja jatkaako Joshua muokkautumista Lennox Lewisin ja Vladimir Klitshkon edustamaan suojaus edellä -koulukunnan suuntaan? Vai onko britin pakka edelleen sekaisin viime vuoden myllerryksen jäljiltä ja osa miehen taiasta iäksi mennyttä?

Nyrkkeilyn omalakisessa maailmassa ottelijat kamppailevat paitsi kulloisiakin vastustajia vastaan, myös tulevien otteluiden puolesta. Selvää on, että varmistaakseen historiallisen suuren otatuksen Furya vastaan Anthony Joshuan on voitettava Kubrat Pulev, vakuuttavasti. Voiton on lähetettävä kautta nyrkkeilyä seuraavan maailman kuuluva viesti, että Joshua on edelleen todellinen uhka Furylle ja varteenotettava ehdokas urheilumaailman uljaimman tittelin kantajaksi. Sitä vähempi ei riitä.

Ottelun voi katsoa DAZN-suoratoistopalvelusta, joka rantautui Suomeen tämän kuun alussa. Tilauksen hinta on tällä hetkellä 1,99€/kk.

JANNE ROMPPAINEN