Ennakko: Lahti Boxing Night

Loud’n Live Promotions -yhtiön tuottama Lahden ammattinyrkkeilyilta jatkaa alkavan vuoden miellyttävää trendiä illoista, joissa nähdään sekä runsaasti otteluita että ennakkoon ajateltuna useampia tasaiselta vaikuttavia ottelupareja. Sekä Vantaan Myyrmäen että Helsingin Kisahallin illat olivat onnistuneita niin urheilullisesti kuin taloudellisestikin ja toivoa sopii, että Lahden jäähallin tapahtuma liittyy samaan joukkoon.

Sami Enbom 17-1 (10) vs Tamas Lödi 18-10-2 (15), alempi raskassarja 12 erää

Sami Enbom asetti viime vuonna tavoitteeksi vuodelle 2018 kansainvälisen tittelin voittamisen. Tulevana lauantaina siihen tarjoutuu tilaisuus WBO-liiton tunnustaman EM-tittelin myötä. Polun tukkivana kivenä seisoo suomalaisten vanha tuttava, Unkarin Tamas Lödi.

Janne Forsmanin ja Juho Haapojan tyrmääjänä muistettu Lödi on ajautunut urallaan pieneen suvantoon kärsittyään neljä tappiota peräkkäin, niistä yhden Haapojaa vastaan uusinnassa. Toisaalta näistä vastustajista kaksi on ollut kansainvälistä huippuluokkaa, joten eurooppalaisella tasolla 28-vuotiaan unkarilaisen aika ei varmastikaan ole vielä ohi. Lahden kehään hän tulee taatusti nousemaan voittoon uskoen.

Ottelun asetelma vaikuttaisi selvältä: alemmasta painoluokasta uuteen sarjaan siirtyvä Enbom on liikkuva ja tarkka taitonyrkkeilijä, kun taas leveäharteisen Lödin aseina ovat ennen kaikkea painavat vastaiskut. Haapojan onnistui kukistaa Lödi samantapaisella liikkeeseen ja työhön nojaavalla taktiikalla kuin mihin Enbom luultavasti pyrkii. Taival ei kuitenkaan ollut Häjyllekään kevyt, ja uransa ainoassa tappiossa Enbom hävisi nimenomaan fysiikassa Saksan Dominick Böselille. Lödi ei ole saksalaisen veroinen, mutta on tätä reilusti kookkaampi ja tarjoaa siten uudenlaisen koetinkiven EU-rankatulle lahtelaiselle.

Kotikehän ja kenties motivaatioedun turvin Enbomia voi pitää ottelun suosikkina, mutta helpolla hän ei ottelusta pääse.

Gennadi Mentsikäinen 5-1 (4) vs Gunnar Kolbeinn Kristiansson 9-0 (4), raskassarja 6 erää

Amatöörinä SM-tittelin saavuttanut Mentsikäinen nousee varsin poikkeuksellisesti kehään voittamattoman vierastyöläisen kanssa. Numerot eivät ottelussa myöskään valehtele, vaan Islannin Kristiansson vaikuttaa ennakkoon ottelussa suosikilta.

Uran alkupuolella alemman raskaansarjan painojen kanssa tuskaillut Mentsikäinen siirtyi tammikuun ottelussa ylimpään painoluokkaan, ja tuloksena oli uran paras esitys. Nyt kierroksia koneesta on löydettävä vielä lisää. Vastaan asettuva Kristiansson on isokokoinen ja harkitseva nyrkkeilijä, joka on käynyt napsimassa voittoja ympäri Pohjoismaita.

Mentsikäinen lyö lujaa, joten hänellä on ottelussa ehdottomasti mahdollisuuksia, mutta Kristiansson vaikuttaa miehistä monipuolisemmalta. Suomalaisen onkin paiskittava kehässä töitä molemmin käsin voittoon yltääkseen.

Mathias Eklund 9-0-1 (4) vs Richard Baba 2-3 (1), keskisarja 4 erää

Kamppailun molemmat osapuolet nousevat kehään myöhäisinä vaihdokkeina: alun perin illassa piti nähdä V-P Mattilan ja Dimitri Faltinin välinen uusintaottelu, mutta molemmat joutuivat peruuttamaan kamppailun. Olosuhteisiin ja aikatauluun nähden toteutuva kamppailu on kelvollinen paikkausohjelmanumero.

Vaasan Eklund teki uransa parhaan ottelun viime syyskuussa pyörittelemällä kotikehässään Oulun Mika Joensuuta. Kamppailussa Eklund esitteli sekä parantunutta liikettä että monipuolisuutta. Näillä valteilla hänen pitäisi pystyä lyömään myös Unkarin Baba, joka samaisessa Vaasan illassa uupui Antti Hietalan vartaloiskuihin ja koki saman kohtalon myös Vantaalla Oskari Metzin vastustajana. Molemmissa otteluissa Baba kuitenkin aloitti hyvin ja Eklundin on oltava heti ensi erässä tarkkana nopeakintaisen unkarilaisen kanssa, muuten nelieräisellä pikataipaleella voi tulla kiire.

Janne Rantanen 1-0 (0) vs Eduard Belas 3-8 (0), keskisarja 4 erää

Vapaaottelupuolelta nyrkkeilyyn siirtynyt 34-vuotias tamperelainen avasi uransa pistevoitolla Vantaan illassa. Nyt eteenpäin pyrkivällä ja fyysisesti vahvalla Rantasella on mahdollisuus iskeä myös keskeytys, sillä vastaan tuleva 33-vuotias virolaisvasuri on lyöty urallaan ulos viidesti heti ensimmäisessä erässä

Samuli Kärkkäinen 7–0 (1) vs Peter Hegyes 8-17 (4), alempi raskassarja 6 erää

Puolentoista vuoden urallaan nyrkkeilyn ystävien suosioon noussut Järvenpään taistelija Kärkkäinen saa ennakkoon arveltuna nauttia hieman kevyemmästä välipalasta, kun vastaan asettuu kahdeksan peräkkäistä kamppailua hävinnyt 38-vuotias unkarilaisvieras.

Kärkkäisen räväkkä tyyli takaa sen, että kehässä riittää nähtävää koko kamppailun ajaksi, mutta taistelua ottelu- tai edes erävoitoista ei ole odotettavissa. Ennakkomielenkiinto kohdistuu lähinnä siihen, onnistuuko suomalainen iskemään urallaan toisen tyrmäyksen.

Morad Hadadi 0-0 vs Roni Reimi 0-0, välisarja 4 erää

Alkuillasta nähdään debytanttien yhteenotto. Marokosta Suomeen ja Vaasaan muuttanut Hadadi saavutti junioripuolella SM-hopeaa, kotikaupungissaan Lahdessa esiintyvä Reimi kultaa ja lisäksi yleisessä sarjassa pari SM-pronssia. 23-vuotias Reimi on paitanyrkkeilypuolelta selvästi kokeneempi, mutta 19-vuotias Hadadi on iässä, jossa nyrkkeilijänä on mahdollista ottaa suuriakin kehitysaskeleita nopeasti.

Aku Kanninen 2-0 (1) vs David Kaszas 0-3, keskisarja 4 erää

Illan avaa Iistä ponnistava, tällä vuosituhannella syntynyt Aku Kanninen, joka saa vastaansa Janne Rantaselle tammikuussa hävinneen serbialaisnyrkkeilijän. Kanninen kuului junioriluokissa maan lahjakkaimpiin iskijöihin ja on hyvin mielenkiintoista nähdä, mihin hänen potentiaalinsa aikanaan riittää. Sen mittaamisen paikka ei toki ole vielä Lahdessa eikä edes lähivuosina, mutta jokainen ammattilaiserä on nuorukaiselle arvokasta oppia. Edellisen vierailun perusteella Kaszas ei muodosta varsinaista uhkaa, mutta tekee töitä ottelupalkkionsa edestä.

Lahti Boxing Night on katsottavissa Ruutu-palvelusta.

JANNE ROMPPAINEN