Ennakko: Lomatsenko vs Lopez

Tuleva lauantai tuo kiinnostavia värisävyjä nyrkkeilymaailmaa haalistavan koronakuplan pintaan. Ilmiömäinen tekniikka kohtaa räjähtävän fysiikan, kun maailman taitavin ammattinyrkkeilijä ja kaksinkertainen olympiavoittaja, kevyen sarjan maailmanmestari Vasil ”Hi-Tech” Lomatsenko puolustaa asemiaan. Vastaansa hän saa tappiottoman komeetan, New Yorkin Brooklynista lähtöisin olevan valovoimaisen Teofimo Lopezin. Kamppailu käydään ajan vaatimusten mukaisin erityisjärjestelyin Las Vegasin MGM Grand Casinolla.

Koukuilla kokemuksen kimppuun

23-vuotias Teofimo Lopez on nuorella urallaan koonnut ottelulistan 15–0 (12). Hondurasia olympialaisissa 2016 edustanut, nykyisin Arkansas’n osavaltiossa majaileva Lopez on kuulunut lajin seuratuimpiin lupauksiin jo parin vuoden ajan. Miehen lopullinen läpimurto nähtiin viime vuonna, kun hän höyrysi läpi neljän lujan vastustajan: Edis Tatli tippui Lopezin vartalokoukkuun viime vuoden huhtikuussa, ja amerikkalaisen kalenterivuosi huipentui kovan ghanalaisen Richard Commeyn nitistämiseen kahdessa erässä.

Nyrkkeilijänä Lopez on fanien suosikki: itsevarma, röyhkeä ja tuhovoimainen. Kun mahdollisuus mestarin haastamiseen tarjoutui, Lopez hyväksyi sen viipymättä. Lopezin paras ase kehässä on lyhyt vasen koukku, mutta hän taitaa myös oikean suoran, joka sai muiden muassa Commeyn polvet sortumaan. Lopez on ratkaisuhakuinen nyrkkeilijä, joka iskee armottomalla raivolla vastustajiensa kimppuun saatuaan nämä hankaluuksiin. Lopezin oma suojaus ei ole erehtymätön, ja miehen kokemus pitkistä otteluista on vähäinen. Hän on kamppaillut yli seitsemän erän ainoastaan kerran, eikä esitys Japanin Masayoshi Nakatania vastaan vakuuttanut kaikkia.

Lauantaina nuoren yhdysvaltalaisen on määrä huipentaa aggressiivinen nousunsa lajin uusimmaksi supertähdeksi. Kykynsä hän joutuu kuitenkin osoittamaan kovimmalla mahdollisella mittarilla. Vastaan asettuva Vasil Lomatsenko on vedonlyöjien suosikki noin suhteessa 4 – 1, ja The Ring -lehden kahdenkymmenen hengen asiantuntijaraadista 18 asettuu povauksessaan ukrainalaisen kannalle.

Lomatsenko iskeytyi suuren yleisön tietoisuuteen samaan tapaan kuin Lopez: parikymppisenä palavasilmäisenä nuorukaisena hän ryntäsi läpi Pekingin olympialaisten höyhensarjan 2008 näytöstyyliin. Neljä vuotta myöhemmin Lontoossa nähtiin harkitsevampi ukrainalainen, joka voitti yleensä vaivattomasti mutta teki vastustajiensa nujertamiseksi vain tarvittavan.

Ammattilaisena Lomatsenko, 32, on ollut eräänlainen yhdistelmä olympiakehissä nähtyä taitoa ja vimmaa. Parhaimmillaan Lomatsenko on täysin pitelemätön hyrrä, joka kieppuu vastustajansa edessä, tulittaa mitä mielikuvituksellisimmista suunnista ja väistää vastaiskuyritykset vaivattomasti, ja vastapuolen ottelijan rooliksi jää olla punajuurena blenderissä. Toisissa otatuksissaan maestro on esiintynyt virkamiesmäisemmin, mutta lähelläkään tappiota hän ei ammattilaisuransa toisessa ottelussa sattuneen työtapaturman jälkeen ole ollut.

Yhteenotto

Kaiken käytettävissä olevan informaation perusteella Lomatsenkoa on pakko pitää ottelun selvänä suosikkina. Hänen etunsa kokemuksessa on valtava, lähiottelutekniikaltaan ja jalkatyöltään hän kuuluu lajihistorian suurten joukkoon eikä ukrainalaisen kehätekemisestä hakemallakaan löydy varsinaisia heikkouksia. Haavoittuvaiselta ei vaikuta Teofimo Lopezkaan, mutta hänen osaamisessaan on vielä kosolti enemmän todistettavaa: hän on osoittanut pystyvänsä tuhoamaan kaiken tielleen osuvan, mutta varjon lailla liikkuvaan Lomatsenkoon osuminen on asia kokonaan erikseen.

Vailla mahdollisuuksia ei kuitenkaan haastajakaan missään nimessä ole. 32-vuotiaana Lomatsenko ei ole enää mikään nuorukainen keveiden painoluokkien mieheksi, ja nopeus ja herkkyys ovat olleet yksi olennainen osa hänen repertuaaristaan. Lisäksi vaikka ukrainalainen on ammattilaisena nyrkkeillyt vain 15 ottelua, olympiatyylin kehissä hän ehti käydä peräti 400 kertaa: vuosikausien armoton rääkki alkaa vääjäämättä tuntua niinkin ihmeellisessä miehessä kuin Lomatsenko.

Kenties tärkeimpänä tekijänä ukrainalainen joutuu antamaan tasoitusta fysiikassa: 170-senttinen Lomatsenko oli tehokkaimmillaan hieman alemmissa painoissa ja on kevytsarjalaiseksi aavistuksen pienikokoinen; pitempi Lopez on selvästi rotevampi ja noussee lähivuosina välisarjaan. Lähiottelu, joka on Lomatsenkon lempiareena, suosii perinteisen teorian mukaan vahvempaa miestä. Muutamissa viime otteluissaan Lomatsenko on ottanut iskuja vastaan enemmän kuin uran alussa, ja ulottuva Jorge Linares jopa täräytti hänet kanveesille: Teofimo Lopezin moukari on vielä tuntuvasti raskaampaa tekoa. Mestarin suvereeni näytös, uljas tasapäinen taistelu tai uuden tähden syttyminen, mikä tahansa näistä on mahdollista – ja kelpo syy tinkiä sunnuntaisen aamuyön unista.