Haapoja todelliseen tulikokeeseen Venäjälle

Juho Haapoja on jälleen kovan paikan edessä

Juho Haapoja_hattu
Juho Haapoja saa suomalaisnyrkkeilijälle harvinaisen tilaisuuden kohdatessaan vuoden 2008 olympiavoittajan, venäläisen Rakhim Chakhkievin 15.3. Moskovassa. Mistään jokapäiväisestä tapahtumasta ei ole kyse, sillä tämä on vasta viides kerta, kun suomalaisiskijä pääsee mittaamaan taitonsa ammattilaiskehissä olympiavoittajaa vastaan.

”Härmän Häjy” on ollut ottelematta viime vuoden heinäkuusta saakka, jolloin hän kärsi tappion Silvio Brancoa vastaan Italiassa. Haapoja joutuu myöskin lähtemään tulevaan koitokseen hyvin lyhyellä valmistautumisella, sillä Venäjältä kantautuneiden raporttien mukaan sekä edellä mainittu Branco, että myöskin albaanialainen Nuri Seferi olivat ottelujärjestäjän toivomuslistalla suomalaisen edellä. Haapojan onneksi kumpikaan näistä ei kuitenkaan ollut loppupeleissä halukas lähtemään kokeilemaan onneaan Venäjälle.

Jos Haapoja sai edellisen tappionsa (L12 Mateusz Masternak, joulukuu 2012) jälkeisissä paluuotteluissa kritiikkiä siitä, että vastustajien taso putosi liian alas, ei samaa virttä kuulla tällä kertaa. Päinvastoin, nyt mennään nimittäin ääripäästä toiseen. Vasenkätinen Chakhkiev on raudankova iskijä, joka on 18 ottelun mittaisella ammattilaisurallaan (17 voittoa, joista 13 keskeytyksellä) tuhonnut sellaiset tutut nimet, kuten Alexander Kotlobay, Jaidon Codrington, Zack Page ja Epifanio Mendoza. Ainoa tappio Chakhievin listassa tuli viime vuoden kesäkuussa, kun puolalainen WBC-liiton mestari Krzysztof Wlodarczyk kävi pysäyttämässä tämän hurjassa iskusodassa Moskovassa. Chakhkiev käytti mestaria lattiassa ottelun alkupuolella, mutta venäläisen taktiset heikkoudet paljastanut Wlodarczyk otti vahingon takaisin ja pysäytti haastajan lopulta ottelun kahdeksannessa erässä.

Rakhim Chakhkiev

Tyyliltään härkämäinen, omaan iskuvoimaansa luottava Chakhkiev nousee kehään Haapojaa vastaan tietenkin valtavan suurena ennakkosuosikkina. Olympiavoittaja on kaikissa nyrkkeilyteknisissä asioissa, aivan kaikissa, Haapojaa valovuoden tai –vuosia edellä. Suomalaisen ainoa sauma näyttääkin ennakkoon olevan se monesti todettu seikka, ettei pitkää ammattinyrkkeilyottelua suinkaan aina voita se, joka hallitsee lajitekniikan vastustajaansa paremmin. Pidetään mielessä, että puolalainen Wlodarczyk kukisti Pekingissä olympiavoittoa juhlineen venäläisen nimenomaan henkisesti – ei kai Ylihärmän taistelija voi tässä katsannossa olla yhtään huonompi?

Teksti: Ville Niemonen