Helenius hiljensi Brooklynin

Kuin valveunta vuosikymmenen takaa! Se piraijan raivolla haavoittuneen uhrin kimppuun iskevä Robert Helenius, joka uransa loiston hetkinä viimeisteli Attila Levinin ja Siarhei Liakovitsin, heräsi vielä eloon New Yorkin Barclays Centerissä varhain sunnuntaiaamuna. Kehätuomari Dave Fields joutui pelastamaan myrskyn kouriin joutuneen Puolan Adam Kownackin ottelun neljännessä erässä. Mahtiluokan yllätys ja suomalaisen uran suurin voitto oli valmis.

Ensimmäinen erä oli Heleniukselta tunnusteleva, ehkä hermostunutkin. The Ring -lehden yhdeksäs haastaja Kownacki lähti odotetusti viemään kamppailua ja tunki lähelle. Suomalainen passaili, sitoi ja tyytyi lyömään pari näyttävää vartaloiskua. Toisen erän loppupuolella alkoivat todelliset rähinät, kun Kownacki lisäsi painetta ja puhkoi suomalaisen suhteellisen avointa suojausta jatkuvalla pommituksellaan, mutta Helenius ei jäänyt kyydissä osattomaksi vaan poimi oikeallaan parhaan näköiset osumat. Kolmesta tuomarista kaksi katsoi suomalaisen erän voittajaksi. Kolmas säkeistö oli hieman rauhallisempi, mutta etu osumien määrässä oli puolalaisella.

Neljännen erän aluksi Kownacki ajoi suomalaisen jälleen nurkkaukseen ja antoi iskujensa lentää, mutta Helenius jäi rohkeasti lyömään ristiin ja tiputti vastustajansa kanveesiin oikealla suoralla leukaan. Kehätuomari Fields tuomitsi virheellisesti tilanteen liukastumiseksi, mutta Heleniuksen pari seuraavaa iskua paiskasivat Kownackin selälleen niin, ettei erehtymisen vaaraa jäänyt. Ennakkosuosikin jalat eivät kantaneet, ja suomalaisen vihainen iskupuuska päätti ottelun reilun minuutin jälkeen. Kehäkuuluttajalegenda Jimmy Lennon Jr pääsi venyttämään suomalaisen nimeä.

Lamon Brewster, Samuel Peter, Dereck Chisora, Erkan Teper, Adam Kownacki. Nyrkkeilyssä tyylit ratkaisevat enemmän kuin useimmissa lajeissa, ja Robert Heleniuksen uran suurimpien voittojen yhteinen nimittäjä on selvä: päälle käyvät, iskujen vaihtoa pelkäämättömät ja osuttavissa olevat mörssärit ovat olleet suomalaisen leipää. Vaikka 36-vuotiaan suomalaisen nopeus ja herkkyys eivät välttämättä ole enää uran parhaalla tasolla, Heleniuksen oikean kaatovoima on edelleen kaamea, kun hän ehtii löytää sille paikan. Kokenut suomalainen piti myös päänsä kylmänä iskupaineessa ja luotti vuosien mukana hihaan tarttuneisiin bravuuritekniikkoihinsa: lujaan vartalokoukkuun ja terävästi eteenpäin iskevään oikeaan suoraan, jotka tuottivat palkinnon.

Brooklynin kulmilla kasvaneelle Kownackille tappio kotiyleisön silmien edessä oli ankara. 120-kiloinen puolalainen ei kunnioittanut suomalaisveteraanin iskuvoimaa vaan nyrkkeili, kuin kyseessä olisi ollut vääjäämätön ylikävely. Hän maksoi siitä kalliisti, mutta kolmekymppisellä on vielä rutkasti aikaa kääntää uransa ympäri – Suomessa jos missä asia tiedetään.

Ottelua mainostettiin WBA-liiton MM-karsintana. Järjestön päämestaruudesta nyrkkeilevät kesällä britti Anthony Joshua ja Bulgarian Kubrat Pulev. Pääseekö Heleniusjoskus  haastamaan tuon ottelun voittajaa tai mahdollisesti kilpailemaan avoimesta vyöstä, jos voittaja suuntaa katseensa muualle, on nyrkkeilypolitiikan kiemuroiden varjossa vaikeampi kysymys. Onneksi kysymykseen ei tarvitse vastata vielä tänään. Maaliskuinen sunnuntai kuuluu Robert Heleniuksen ja tämän leirin voitonjuhlille.