Janne Katajiston EU-ottelu lauantaina

Janne-Katajisto-EUottelu-pieni

Kankaanpääläinen Janne Katajisto aloitti ammattilaisuransa vaasalaisen Caramelito Promotions –tallin riveissä kesällä 2009 ja on siitä lähtien otellut yhteensä 18 paidatonta nyrkkeilyottelua. 16 ottelua on päättynyt Katajiston voittoon, minkä lisäksi tilillä on 1 tappio ja 1 ratkaisematon. Syksyllä 2011 mies voitti raskaansarjan SM-tittelin sekä Itämeren alueen mestaruustittelin ottelussa Petter Antmania vastaan. Lisäksi Katajiston meriitteihin kuuluu aikanaan Mike Tysonin tyrmänneen, ja MM-tittelistäkin otelleen, Englannin Danny Williamsin voittaminen syksyllä 2012 Vaasassa. SM-titteliään kankaanpääläinen ei ole kuitenkaan päässyt puolustamaan, sillä Tampereen Jarno Rosberg on väistänyt useaan otteeseen ottelutarjoukset.

 

Vammat varjona

Katajiston uraa ovat varjostaneet lukuisat vammat. Miehestä olisi helpompi luetella kohdat, joita ei ole urheilun tuomien vammojen vuoksi paikkailtu vielä. Ammattilaisuransa parhaimpaan voittoon (Danny Williamsin lyöminen) mies tuli vain 6 viikon valmistautumisella, sillä tammikuussa 2012 operoitu kyynärpää ei tullut kerralla kuntoon ja vaati samana kesänä vielä uuden operaation.

 

-Vammat ovat pakottaneet ja pakottavat edelleen muokkaamaan treenaamista ja toki kipuja on aina. Täydellä teholla kuitenkin on mentävä, sillä tiedän, että uraa on vähemmän edessä kuin takana ja haluan vielä saavuttaa jotain, ennen kuin hanskat laitetaan seinälle pysyvästi, kertoo Janne Katajisto.

 

EU-titteliottelu Ranskassa 5.4.

Viime heinäkuun voittoisan Kemissä käydyn ottelun jälkeen Katajistolla oli edessään 12-eräinen titteliottelu Australiassa Alex Leapaita vastaan, joka haastaa huhtikuun lopussa Wladimir Klitschkon raskaansarjan 4 eri liiton MM-tittelistä. Ottelu kaatui kuitenkin Katajiston käsivammaan. Katajistolla oli pitkä ottelutauko edessään, kunnes mies tammikuun lopussa voitti ottelunsa Riikassa, Latviassa. Voitto tuli kolmannessa erässä teknisellä tyrmäyksellä.

 

Tulevana lauantaina mies on jälleen kehässä; tällä kertaa Ranskan Abbevillessä 12-eräisessä EU-mestaruusottelussa puolustavaa mestaria Johann Duhaupasia vastaan, jolla on tilillään 31 ottelusta 30 voittoa. Viimeisimmässä ottelussaan lokakuussa Duhaupas voitti Jarno Rosbergin teknisellä tyrmäyksellä neljännessä erässä. Duhaupas on ammattilaisurallaan voittanut EU-tittelin lisäksi Ranskan mestaruuden, Välimeren alueen mestaruuden sekä Etelä-Amerikankin mestaruusvyön.

 

-Helmikuun alusta alkaen olen treenannut keskittyen tulevaan EU-titteliotteluun pelkästään tuohon otteluun keskittyen ja lähden hakeman uuden vyön kotiin. Duhaupas on minua selvästi pidempi nyrkkeilijä, mutta se ei ole minulle mitään uutta, vaan olen koko urani joutunut nyrkkeilemään pidempiä vastustajia vastaan. Toki lähietäisyydelle pääsemisessä on aina omat hankaluutensa, mutta lähelle on mentävä rouhimaan voitto kotiin, kertoo Janne Katajisto.

 

-Olen sparrannut tähän otteluun useita kymmeniä eriä. Vaasassa harjoitusvastustajina ovat olleet pääsääntöisesti Pirkka Suksi ja Juha Jaaksi, mutta myös nuori Antti Lehmusvirpi, jotka jokainen ovat lähestulkoon tulevan vastustajani mittaisia nyrkkeilijöitä, Katajisto jatkaa.

 

Yhteistyökumppaneita tukena

Uran tärkeimmän ja kovimman ottelun alla myös yhteistyökumppanien merkitys kasvaa. Vaikka laji on ammattinyrkkeily, on nimitys harhaanjohtava. Suuret tilipussit ovat harvojen herkkua ja Suomessa vain 1-2 nyrkkeilijää elättää itsensä nyrkkeilemällä. Hekään eivät tee sitä pelkillä ottelupalkkioilla. Ison ottelun saaminen on monesti tuuristakin kiinni ja suurimmat ottelupalkkiot on tarjolla pääasiassa vieraskehän otteluista.

 

-Jos rahan perässä olisin pelkästään juossut, niin lajivalinta olisi ollut täysin toinen. Kiva olisi kuitenkin saada omat kulut aina kuitattua, ja ekstraa olisi, jos omien kulujen jälkeen jäisi sen verran, että saisi vielä lapsillekin jotain kivaa ostettua. Ranskassa käytävän ottelun ottelulupaan vaadittavat lääketieteelliset tutkimukset maksavat poikkeuksellisen paljon, treenileirit maksavat, mutta onneksi tässä vaiheessa Kankaanpään Autokoulu, Sinervön Kauppa, Rautia K-Maatalous, Kankaanpään ST1, Herkkupaussi ja Kuljetus Marko Leponiemi ovat lähteneet tukemaan jo tätä projektia, kertoo Katajisto.

 

-Katajisto on vasta kolmas suomalainen, joka pääsee ottelemaan raskaansarjan EU-tittelistä ja ensimmäinen Caramelito Promotions –tallimme nyrkkeilijä, joka iskee EU-tittelistä. Muutenkin tallimme tulevaisuus näyttää valoisalta ja vahvalta, sillä Katajiston titteliottelun jälkeen järjestämme 26.4. Vaasassa nyrkkeilytapahtuman, joka on sikäli historiallinen, että välisarjan Teemu Tuominen kohtaa yhdysvaltalaisen Andre Byrdin, josta tulee yli 14 vuoteen ensimmäinen jenkkiläinen ammattinyrkkeilijä, joka kohtaa Suomessa suomalaisen virkaveljensä, hehkuttaa Caramelito Promotions –tallin manageri Petro Koskimies.

Teksti: Markus Lammi

 

Janne Katajiston haastattelu: