Juhannuslauantain kolme kovaa

MGM Grand Casinon illan pääotteluna nähdään erittäin kiinnostava 12-eräinen catchweight-kamppailu kahden eri painoluokan huipun välillä.

 

Adrien Broner 30-1 (22)

Adrien ”The Problem” Broner ehti kohota kevyensarjan ykkösnyrkkeilijäksi ja pound-for-pound-listojen kärkikymmenikköön pari vuotta sitten. Värikäs yhdysvaltalainen esitteli kehässä Floyd Mayweathermaisia väistöjä, näyttäviä iskusarjoja sekä myös iskutehoa pitäen koviakin vastustajia lähes pilkkanaan. Ennen suuria voittoja Broner alkoi esiintyä myös kehän ulkopuolella Mayweatheria muistuttavaan tyyliin ja päätti vaihtaa painoluokkaansakin tämän jalanjäljissä kahdella pykälällä ylöspäin välisarjaan.

Välisarjan puhureissa Bronerin kupla alkoi jo väräjää vaarallisesti, kun veteraani Paul Malignaggi piti häntä yllättävän tiukoilla ja taipui vasta hajaäänituomion myötä. Säpäleiksi yhdysvaltalaistähden status mureni Marcos Maidanan kourissa: argentiinalainen iski Bronerin kanveesille pariin kertaan ja antoi tälle tylyn selkäsaunan joulukuussa 2013.

Puoli vuotta haavojaan nuoltuaan Broner teki tuloksista johtopäätöksen ja palasi toukokuussa 2014 pistevoitolla Carlos Molinasta, nyt painoluokkaa alempana kevyessä välisarjassa. Myös kaksi seuraavaa kamppailuaan, viimeisen viime maaliskuussa, Broner on voittanut pistein, mutta lehdistön ja yleisön palaute on ollut nihkeää.

Vaikka ikää Bronerilla on vasta 25 vuotta, hänen uransa on vedenjakajalla jo nyt. Jos Porteria vastaan tulee selvä tappio, aika huipulla saattaa olla ohi: korkealla käyneen ja nopeasti paljon saavuttaneen komeetan voi olla vaikeaa saada uralleen uutta nostetta, ja palkkiosummien perästä nollat alkavat putoilla vääjäämättä vähemmäksi.  Tällä hetkellä Broner on The Ring -lehden rankingeissa maailmanmestari Danny Garcian neloshaastaja kevyessä välisarjassa.

 

Shawn Porter 25-1-1 (16)

Shawn Porter otteli amatöörinä lähemmäs 300 kertaa ja kuului paitanyrkkeilijänä maansa valioihin, mutta olympiapaikka vuoden 2008 Pekingin kisoihin jäi lunastamatta ja sitä kautta miehelle ei herunut ammattilaisuran alussa yhtä rahakasta promootiosopimusta kuin mitalisteille. Ammattilaiseksi Porter joka tapauksessa olympialaisten jälkeen siirtyi. Useimmista ammattinyrkkeilytähdistä poiketen Porter on laskeutunut painoluokissa alaspäin uran edetessä: vuonna 2008 hän debytoi raskaan keskisarjan ottelijana, viitisentoista kiloa lauantain kamppailun painoja korkeammalla.

Vuonna 2012 sitkeä veteraani Julio Diaz onnistui pakottamaan Porterin ratkaisemattomaan kukistuen vasta euraavan vuoden uusinnassa, muuten Porter marssi ammattilaisena voitosta voittoon. Parhaita Porterin voittamia vastustajia ovat olleet Devon Alexander sekä Bronerille vaikeuksia tuottanut Paul Malignaggi, jonka yli Porter jyräsi neljässä erässä. Uransa ainoan tappion Porter kärsi pistein elokuussa 2014 toiselle kovassa nosteessa olleelle lupaukselle ja tämän hetken välisarjan ykköshaastajalle, Ison-Britannian Kell Brookille.

Välisarjalaiseksi varsin lyhyt, 170-senttinen ”Showtime” Porter on tyylillisesti suoraviivainen, monipuolisesti lyövä ja tyrmäyshakuinen nyrkkeilijä. Selkeitä erityisominaisuuksia hänellä ei ole, mutta hän on parantanut otteitaan ja tuloksiaan jatkuvasti uran edetessä. Tällä hetkellä The Ring -lehti arvostaa Porterin välisarjan kuudenneksi haastajaksi.

 

Ottelu

Kamppailu käydään siis kevyen välisarjan ja välisarjan välille sovitun painorajan alla. On vaikeaa sanoa, kumpaa asetelma suosii: Broner ei vakuuttanut välisarjassa, eivätkä hänen otteensa ja tehokkuutensa ole olleet uran huippuvuosien tasoa edes nykyisessä painoluokassa. Toisaalta Porter on luonnostaan suurempikokoinen ja kamppaillut aiemmin reilusti yli välisarjan painoissa. Historia on osoittanut, että kilonkin pudottaminen äärimmilleen viritetystä kehosta saattaa vaikuttaa suoritukseen ratkaisevasti, ja lauantaina Porterin on oltava kevyempi kuin koskaan.

Broner on miehistä kokeneempi ja hänellä on teknistä osaamista sekä varmasti myös näytönhalua yllin kyllin, mutta Porter lienee ottelun suosikki. Broner on taitonyrkkeilijä, mutta liikkuu otteluissaan varsin vähän ja on luottanut hyvään ajoitukseen enemmän kuin jalkatyöhön tai etäisyyden käyttöön. Tämä taktiikka johti tuhoon Maidanaa vastaan, joka oli yksinkertaisesti liian vahva yhdysvaltalaiselle jyräten tämän yli. Sama tavoite on varmasti Porterillakin, ja hänellä on myös kykyjä sekä sopiva ottelutyyli taktiikan toteuttamiseen.

Selvää on, että voittaakseen lauantaina Bronerin on otettava lusikka kauniiseen käteen ja nyrkkeiltävä samaan tapaan kuin edellisissä, kritisoiduissa esityksissään: riskejä välttäen, tarkasti suojaten, osumia keräten ja show-elkeet unohtaen. Jos Broner kykenee kurinalaiseen suoritukseen täysien erien ajan, hänellä on ottelussa mahdollisuutensa

 

Bell Centre, Montreal, Quebec

12 erää keskisarja

Hassan N’Dam N’Jikam 31-1 (18)

Kamerunista lähtöisin oleva ja maataan olympialaisissakin edustanut mutta nykyisin Ranskassa asuva 31-vuotias N’Dam on tunnustettu yhdeksi keskisarjan kyvykkäimmistä nyrkkeilijöistä jo hyvän aikaa. Vuonna 2004 ammattilaisena aloittanut ranskalainen luonnonlahjakkuus nousi kansainväliselle huipulle vuosikymmenen vaihteessa.

Vuonna 2009 N’Dam otti ensimmäisen merkittävämmän voittonsa tyrmäten hyvässä nosteessa olleen Gennady Martirosyanin, ja jatkoi seuraavina vuosina nujertaen helposti sekä moninkertaisen titteliottelijan Giovanni Lorenzon että tulevan Euroopan mestari Max Bursakin. Otteluissaan 180-senttinen N’Dam osoitti hyvää liikkuvuutta, nopeutta ja myös iskuvoimaa, ja vaikka hänen oma tekniikkansa ei aivan pysynyt vauhdissa mukana, moni povasi hänestä tulevaa sarjan valtiasta.

N’Damin merkittävin heikkous paljastui kamppailussa toista nousussa ollutta lupausta, New Yorkin Peter Quillinia vastaan lokakuussa 2012. N’Dam kävi kamppailun tiimellyksessä kanveesilla peräti kuudesti häviten rumalla piste-erolla. Tuon kamppailun jälkeen N’Dam on otellut neljä voittoa, viimeksi viime lokakuussa nakuttaessaan selkeän pistevoiton kovaiskuisesta Curtis Stevensistä. The Ring -lehti rankkaa nimeään ottelujärjestäjiä ajatellen lyhentäneen Hassan N’Damin painoluokan neloshaastajaksi.

 

David Lemieux 33-2 (31)

26-vuotias David Lemieux on kulkenut hieman samanlaisen tien nyrkkeilijänä kuin lauantainen vastustajansakin. Hänkin nousi rytisten painoluokan kärjen tuntumaan ja monien uumoiluissa jo tulevaksi mestariksikin, mutta putosi tikkailta vielä yllättävämmin ja rajummin kuin N’Dam. Lauantaina on hänen uusi mahdollisuutensa paaluttaa asemiaan sarjan kärjessä, mutta kolmanteen hutiin ei ehkä ole varaa.

Montrealista kotoisin oleva Lemieux aloitti ammattilaisesiintymiset keväällä 2007. Kotikonnuillaan nyrkkeillyt Lemieux herätti pian laajempaakin huomiota sekä erittäin aggressiivisella tyylillään että iskuvoimallaan: voitoistaan peräti 25 hän on saalistanut alle kahden erän. Vastustajia valikoitiin luonnollisesti tarkasti, mutta tulokset olivat vakuuttavia siitä huolimatta: esimerkiksi Arthur Abrahamia viimeiseen erään saakka kiusannut Elvin Ayala nitistyi alle kolmen minuutin Lemieuxin kourissa.

Sitä suurempi oli järkytys, kun keväällä 2011 kärkikymmenikköä kolkutellut Lemieux kärsi seitsemännen erän tappion meksikolaisveteraani Marco Antonio Rubiolle. Vaarattomaksi luultu Rubio maksatti Lemieuxilla kalliitta oppirahoja kestämällä tämän alkurynnäkön ja pakottamalla tämän kulmamiehet pelastamaan uupuneen suojattinsa.

Tappio teki loven Lemieuxin itseluottamukseen eikä kanadalainen ollut oma itsensä, kun seuraava vastustaja Joacim Alcine otti hänestä niin ikään voiton. Vuoden 2012 alkajaisiksi Lemieux oli palannut lähtöruutuun ja alkoi jälleen rakentaa uraansa pikatyrmäyksin. Viime vuonna Lemieux otti jo pari varteenotettavampaa voittoa nousten uudelleen kärkikymmenikön tuntumaan. Tällä hetkellä the Ring –lehti rankkaa hänet sijalle 10 haastajalistallaan.

 

Ottelu

Kamppailuun lähdetään äärimmäisen kiinnostavista asetelmista: Lemieux on nyrkkeilijä, joka kykenee tekemään vahinkoa nopeammin ja tehokkaammin kuin juuri kukaan nyrkkeilymaailmassa, mutta hänen tyylinsä kehässä on viime kamppailujen kehityksestä huolimatta yksipuolinen eikä hän itse kestä samanlaista myrskyä kuin kykenee tarjoilemaan. N’Dam on nyrkkeilijänä ehdottomasti monipuolisempi ja etevämpi, mutta hänen heikkoutensa on leuassa, ja se heikkous voi olla hyvin kohtalokas Lemieuxin tyylistä hakkuria vastaan.

Oletettavaa on, että jos N’Dam selviää ottelun alusta ilman suuria vahinkoja, hänen liikkuvuutensa ja taitonsa tulevat tylsyttämään terän kotiyleisön suosikista, ja kamppailu kääntynee ranskalaisen eduksi keskierien jälkeen. Lemieuxin paineen alla se jos on kuitenkin suuri.

 

Oracle Arena, Oakland, California, USA

Paul Smith 35-5 (20) vs Andre Ward 27-0 (14)

Viikonlopun suurin nimi esiintyy Oaklandissa Oracle Areenalla, kun ylemmän keskisarjan mestari ja maailman parhaisiin nyrkkeilijöihin lukeutuva Yhdysvaltain Andre Ward päättää reilun puolentoista vuoden sapattinsa. Vastaansa hän saa Ison-Britannian Paul Smithin (kuvassa oik.), joka muistetaan parhaimmin kahdesta tappiollisesta ottelustaan Arthur Abrahamia vastaan.

On selvää, että kyseessä on lämmittelyottelu 31-vuotiaalle Wardille, jonka osaaminen ja meriitit ovat eri tasolla kuin Smithin. Vuoden 2004 olympiavoittaja nousi koko nyrkkeilymaailman kärkikolmikkoon Super Six -turnauksen myötä 2009–2011 nujertaen kevyesti tieltään Mikkel Kesslerin, Artur Abrahamin ja Carl Frochin, joista viime mainittu on perinyt sarjan ykkösaseman Wardin poissa ollessa.

Super Sixin jälkeen Wardin mielenkiinto nyrkkeilyä kohtaan tuntui kuitenkin katoavan. Syksyllä 2012 hän kävi löylyttämässä raskaan keskisarjan mestari Chad Dawsonin näytöstyyliin, mutta on sen jälkeen otellut vain kertaalleen ja pysytellyt vaitonaisena myös muista suunnitelmistaan, vaikka suuri yleisö on janonnut häntä kehään keskisarjan ja raskaan keskisarjan parhaimmiston kanssa.

Paul Smith on nyrkkeilijänä lähinnä eurooppalaisen tason tekijä. Hän on kehässä yritteliäs ja suhteellisen monipuolinen, mutta mitkään hänen ominaisuuksistaan eivät erotu maailman huipulla edukseen. Artur Abrahamia vastaan hän kamppaili sisukkaasti kahteen kertaan viime ja tänä vuonna, mutta hävisi lopulta selvästi molemmissa yrityksissään ja Ward on vielä eri tason tekijä saksalaiseen verrattuna.

Wardin nyrkkeily ei aina ole kaunista, mutta äärimmäisen tehokasta se on. Ward osaa niin lähitilanteiden rouhinnan ja painin kuin iskusarjat ja suoratkin. Nopeisiin voittoihin hän ei juurikaan pyri: Wardin viimeisistä kymmenestä ottelusta vain yksi on loppunut ennen kymmenettä erää. Ottelun voittajasta ei liene epäselvyyttä, mutta Wardilla kestänee ainakin pari erää kehäruosteen karistamisessa. Sen jälkeen kyse on lähinnä siitä, onnistuuko Smith pysyttelemään jaloillaan ja riittääkö palaavan mestarin mielenkiinto tyrmäyksen hakemiseen.

JANNE ROMPPAINEN