Juho Haapoja haastaa entisen maailmanmestarin Italiassa

Kuva: Minna Hatinen
Kuva: Minna Hatinen
Kuva: Minna Hatinen

Ammattinyrkkeilijä Juho ”Härmän Häjy” Haapoja, 32, hakee uransa kovinta päänahkaa Italiassa 6. heinäkuuta. Haapoja kohtaa entisen kaksinkertaisen maailmanmestarin Silvio Brancon, 46, 12-eräiseksi kaavaillussa WBC-liiton alemman raskaansarjan (90,7 kg) Silver-titteliottelussa.

Entinen Euroopan Unionin mestari Haapoja on voittanut käymistään 25 ottelusta 20 ja niistä 13 tyrmäyksellä. Haapoja otteli viime joulukuussa tappiollisesti Euroopan mestaruudesta ja on iskenyt tämän jälkeen kaksi teknistä tyrmäysvoittoa.

Silvio Brancon listalta löytyy puolestaan peräti 62 voittoa, 11 tappiota ja kolme ratkaisematonta. Tyrmäysvoittoja Branco on iskenyt 37. Raskaan keskisarjan WBA-liiton maailmanmestaruuden Branco voitti vuonna 2003 ja hävisi tittelinsä myöhemmin samana vuonna.

Vuonna 2006 Branco sai mestaruustittelin takaisin itselleen, kun Brancolta mestaruusvyön riistänyt Ranskan Fabrice Tiozzo lopetti uransa, eikä puolustanut titteliään WBA-liiton väliaikaisen mestaruusvyön ottelussa Manny Siacaa vastaan voittanutta Brancoa vastaan. Seuraavana vuonna Branco hävisi tittelinsä Stipe Drewsille.

Branco on otellut pitkällä urallaan tappiollisesti WBC-liiton maailmanmestaruudesta ja kolmesti Euroopan mestaruudesta. Alemmassa raskaassa sarjassa Branco on iskenyt kolme voittoa, otellut yhden ratkaisemattoman ja hävinnyt kertaalleen.

– Branco on todella taitava veteraani. Hän on kova pappa, mutta silti jo pappa. Juholla on mielestäni tässä hyvät voitonsaumat, Haapojan manageri Pekka Mäki kommentoi.

Haapojan ja Brancon kohtaaminen samalla myös ensimmäinen MM-karsintaottelu. Ottelun voittaja kohtaa seuraavaksi Dmytro Kucherin ja Ilunga Makabunin välisen ottelun voittajan ja sen ottelun voittaja pääsee ottelemaan WBC-liiton maailmanmestaruudesta.

Tämänhetkinen WBC-liiton alemman raskaansarjan maailmanmestari on Puolan Krzysztof Wlodarczyk.

– Unelma MM-ottelusta on nyt Juhon kohdalla muuttunut tavoitteeksi. Siitä lähdetään että Juho voittaa karsintaottelut ja iskee loppuvuodesta maailmanmestaruudesta, Mäki kertoo.