Juho Tolppola palaa suurella sydämellä

Juho "TNT" Tolppola

juho2

Ammattinyrkkeilijä Juho Tolppola on löytänyt lähes viisi vuotta kadoksissa olleen kipinän lajiaan kohtaan. Tolppola valmistautuu täyttä vauhtia 20. syyskuuta järjestettävään iltaan.

Tolppolan lähtökohdat ovat nyt erilaiset kuin hänen 2009 jäädyttämällä ammattilaisurallaan. Valmentaja/manageri Pekka Mäki ei enää vaikuta miehen päivittäiseen tekemiseen. Tolppolan valmennuksesta ja taustatöistä vastaavat nykyään ex-ammattilaiset Jari Grönroos ja Harri Hakulinen.

-Silloin viisi vuotta takaperin minulle tuli vain täydellinen väsähtäminen urheiluun, kertoo Vantaan kaupungilla liikuntapaikan hoitajaksi opiskeleva Tolppola.

Tolppola koki silloisen uransa kannalta tuskallisimmat hetket tammikuussa 2008 ja saman vuoden joulukuussa, jolloin hän koki tappiot kevyen välisarjan EM-titteliotteluissa brittiläiselle Colin Lynesille ja italialaiselle Gianluca Brancolle. Viimeinen niitti tuli seuraavana keväänä EBU-liiton mestaruustaistossa Italian Giuseppe Laurille.

-Liekki sammahti, koska en saavuttanut takaa-ajamaani  titteliä. Ajattelin, että turha tässä on päätänsä enempää seinään hakata, muistelee nykyisin välisarjan (66,7 kg) painoluokassa otteleva Juho.

Ammattimaisen harjoittelun jäädessä taka-alalle Tolppola, 32, ei suinkaan lopettanut urheilemista. Hän harrasti kaikenlaista liikuntaa, käyden myös vähintään kerran viikossa salilla hakkaamassa säkkiä omaksi ilokseen. Miehen paluusta pitää antaa kiitosta myös Tolppolan Euroopan huipulle nostaneelle Mäelle. Pekka kyseli Juholta tasaisin välein, kiinnostaisiko vielä nousta kehään tositarkoituksella. Mäen houkuttelu jäi kytemään Tolppola alitajuntaan ja viime keväänä hän oli valmis vastaamaan haasteeseen kohtaamalla toukokuussa ruotsalaisen Suro Ismailovin. Vantaalainen vei kuusieräisen ottelun nimiinsä kaikin tuomariäänin.

-Se matsi tuli ja meni. Pääsin kuitenkin mittaamaan omaa osaamistani, Juho kuittaa.

Tänä päivänä Tolppola panostaa nyrkkeilyyn aavistuksen rennommalla asenteella – suurella sydämellä  – osaten nauttia urheilusta. Se ei tarkoita miehen treenaavan puolivaloilla. Täysillä mennään, esimerkiksi lenkit on vedetty läpi ohjelman mukaan säässä kuin säässä. Salilla on panostettu muun muassa lähiotteluun ja vartalolyönteihin.

-Harjoittelussa olemme sparrausjaksossa. Juhon pitää olla tarkempi lähellä. Hän ei saa päästää vastustajaa sitomaan. Enemmän iskuja kroppaan. Juhon suurin vahvuus on loistava kuntopohja, kuvailee valmentaja Grönroos.

-Fiilikset ovat todella hyvät. Perheen kanssa juttelin paluustani ja he näyttivät vihreätä valoa. Mitään suurempia jatkosuunnitelmia en ole tehnyt.  Matsi kerrallaan mentaliteetilla edetään, Tolppola sanoo.

Juho Tolppolan vastustaja ammattinyrkkeilyn MM-illan pääesiottelussa vahvistetaan lähipäivinä.

Tapahtuman liput ovat myynnissä Lippupisteissä kautta maan ja osoitteessa Lippu.Fi. Ilta tullaan esittämään myös MTV3 Katsomossa.