Jussi Koivula legendan kyytiin

Eräänlaista suomalaista nyrkkeilyhistoriaa kirjoitetaan lauantaina Pohjois-Espanjan Torrelavegan maakunnassa, kun Jussi Koivula kohtaa 45-vuotiaan nyrkkeilijän. Kyseessä ei kuitenkaan ole ihan mikä tahansa ikämies: Sergio ”Maravilla” Martinez oli aikanaan keskisarjan maailmanmestari ja arvostettiin parhaimmillaan maailman kolmen parhaan nyrkkeilijän joukkoon kaikki painoluokat huomioiden. Yhtä korkealle rankattua vastustajaa eivät suomalaiset miesnyrkkeilijät ole ammattilaiskehissä konsanaan kohdanneet.

Parempi kuin Messi

Sergio Martinezin, 52-3-2 (29) tähtihetki kehässä koitti huhtikuussa 2010, kun hän kevyessä keskisarjassa menestyttyään nousi kohtaamaan keskisarjan kiistattoman kuninkaan, pelätyn Kelly Pavlikin. Martinez voitti kamppailun loistavan esityksen päätteeksi. Seuraavassa koitoksessaan argentiinalainen oli yhtä vakuuttava: hän pamautti yhden koko vuosikymmenen tylyimmistä tyrmäyksistä Paul Williamsia vastaan ja tuli valituksi The Ring -lehden vuoden nyrkkeilijäksi. Näihin aikoihin Martinezin nimi oli pound-for-pound-listoilla aivan välisarjan megatähtien Floyd Mayweatherin ja Manny Pacquiaon kannoilla. Martinezin tähtiloisto ei kansainvälisesti yltänyt kaksikon kanssa samaan luokkaan, mutta kotimaassaan hänet äänestettiin vuoden urheilijaksi ohi varsin etevien jalkapalloilijoiden.

Martinez säilytti asemansa parin vuoden ajan, mutta ikävuodet alkoivat vääjäämättä tylsyttää parasta terää varsin myöhään huipulle nousseesta mestarista. Vuonna 2015 puertoricolainen kehäsankari Miguel Cotto rökitti tuolloin 39-vuotiaan Martinezin näytöstyyliin ja lopetti tämän uran.  Reilun kuuden vuoden sapatin jälkeen Martinez kuitenkin yllättäen palasi kehään elokuussa uudessa kotimaassaan Espanjassa. Paluuottelussa Martinez päihitti paikallisen kyvyn, ja ottelu Jussi Koivulaa vastaan on siis comebackin toinen askel.

Uransa huippuvuosina Martinez tunnettiin omintakeisesta tekniikastaan. Hän painosti vastustajiaan etukumarassa otteluasennossaan roikuttaen käsiään vyötärölinjan tienoilla, luottaen reaktioväistöihin ja etsien paikkaa koukuilleen, joista varsinkin takimmaisen käden vasen irtosi räjähtävästi. Martinezin tyrmäyslukemat eivät ole kovin vaikuttavat, mutta tilastoa vääristää hänen 90-luvulla alkanut uransa, jonka alkupuolella Maravilla oli lähinnä pistenyrkkeilijä.

Neljän kuukauden takaisessa paluuottelussa Martinezin tunnisti tyylin osalta vielä samaksi nyrkkeilijäksi kuin vuosikymmen sitten, mutta liikkeiden nopeus oli ymmärrettävästi haalistunut samaa tahtia veteraanin ohimoiden kanssa. Kaiken kaikkiaan miehen esitys oli varsin nihkeä, vaikka lopputulokseksi kirjattiinkin seitsemännen erän keskeytysvoitto.

Koolla on väliä

Niin ikään pitkän kehäkierroksen tehnyt 36-vuotias Jussi Koivula, 24-7-1 (9) pääsee kamppailuun poikkeuksellisesta asetelmasta ollessaan vastustajaansa lähes vuosikymmenen nuorempi. Parhaimmillaan EM-otteluun yltänyt tamperelainen on hävinnyt uransa viimeisistä neljästä ottelusta kolme, mutta tappioista kaksi on tullut tappiottomille nyrkkeilijöille vieraskehässä ja yksi hajaäänillä hyvää kansainvälistä tasoa edustaneelle Samuel Vargasille. Ylipäänsä Koivula ei ole urallaan pystynyt vieraskehävoittoihin Unkaria lukuun ottamatta, mutta on lähes aina kyennyt tekemään hyvän ottelun.


Hyvä ottelu on kelpo tavoite myös viikonlopulle: ilmiselvää on, että lauantain asetelma on pedattu täysin Martinezin voitolle. Kotikehä- ja kokemusedun lisäksi Martinezin puolella on mittava kokoylivoima: viimeisimmässä ottelussaan puolitoista vuotta sitten Koivula nyrkkeili välisarjassa, josta hänen parhaat meriittinsäkin ovat, kun taas seitsemän kiloa raskaampi Martinez painoi yli keskisarjankin. Kun lisäksi huomioidaan, että Koivulan viimeisin keskeytysvoitto on kolmen ja puolen vuoden takaa, eivät suomalaisen voitonmahdollisuudet näytä realismilta. Parhaansa aina hyvin harjoitellut Koivula kuitenkin varmasti tekee, ja kehälegendan kanssa hanskaaminen on varmasti elämys, jossa riittää muistelemista loppuiäksi, kävi ottelussa miten kävi.

JANNE ROMPPAINEN