Jussi Koivulan tosipaikka lauantaina – Mikä on vieraskehän vaikutus?

Jussi Koivula

Tamperelainen ammattinyrkkeilijä Jussi Koivula, 31, on lauantaina kovan paikan edessä. Hän ottelee 12-eräisesksi suunnitellun ottelun Italiassa kotikehän Marcello Matanoa vastaan. Voitto nostaisi Koivulan uran uudelle tasolle ja tappio taas saattaisi hyvinkin katkaista haaveet Euroopan ehdottomaan eliittiin nousemisesta.

Jussi Koivula
Jussi Koivula

Ottelun lähtökohdat ovat mielenkiintoiset. Jussi Koivula on vastustajaansa kokeneempi, pidempi ja teknisesti parempi. Jos ottelu käytäisiin Koivulan kotikehässä, niin tamperelainen olisi selvä ennakkosuosikki. Vieraskehä tasoittaa kuitenkin puntteja merkittävästi.

Vaikka Koivula kiersi amatöörinä ahkerasti Eurooppaa, niin vieraskehä ammattinyrkkeilyssä on hänelle aivan uusi kokemus. Vaikkei mikään viittaakaan siihen, että Koivulan henkinen kantti voisi pettää, niin ei kuitenkaan ole lainkaan varmaa että hän pystyy ensimmäisessä vieraskehän ottelussaan aivan parhaimpaansa.

Tähänastisella urallaan Koivulan kaikki ammattilaisottelut on ”järjestetty hänen voitettavaksi”. Nyt sitä asetelmaa ei ole. Punnitus ja ottelupaikat eivät ole hänelle tuttuja ja joka paikassa ilmapiiri on luonnollisesti kotikehän miehen puolella. Aikataulut eivät ole suomalaisten täydellisessä hallinnassa, eikä välttämättä löydy esimerkiksi ruokia mihin Koivula on tottunut. Tsemppaajat ovat kaukana kotona. Koivulan henkinen kantti joutuu koetukselle.

Marcello Matano ei ole urallaan tehnyt suuria urotekoja ja mies on kertaalleen hävinnyt teknisellä tyrmäyksellä keskinkertaiselle vastustajalle. Matano ei vaikututa erityisen taitavalta, eikä kovaiskuiselta, mutta hän on nopea, fyysisesti vahva ja kestävä.

Vaikka Koivula hallitsisi ottelun alkua kokemuksellaan ja tekniikallaan, niin helpolla hän ei varmastikaan tule pääsemään. Italialainen jyrää kovaa päälle, eikä kukaan antaudu omien kannattijiensa edessä helpolla. Suomessa Matano taipuisi todennäköisesti huomattavasti helpommin.

Italialaisen voitontahto on kotikehässä varmasti hirmuinen ja Koivula joutuukin varmasti käyttämään kaikki fyysiset ja henkiset voimavaransa pitääkseen Matanon kurissa. Koivulalla on lauantaina todellinen näytön paikka ja ottelua voi seurata (maksua vastaan) Katsomo.Fi:stä.

koivula1