Kaksinkertainen ammattinyrkkeilyn Euroopan mestari Edis Tatli lopettaa uransa

Edis Tatli - Francesco Patera


Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiin nyrkkeilijöihin kuuluva Edis Tatli lopettaa uransa. Päätös syntyi pitkän harkinnan jälkeen, kun loukkaantumiset ja koronapandemia vaikeuttivat vuosien ajan uusien otteluiden järjestämistä. Tatli on 35-vuotias

Tatli otteli ammattilaisena 35 kertaa, ja näistä 32 kamppailua päättyi voittoon. Voitoista kymmenen tuli ennen täyttä aikaa.

”Sydämelliset kiitokset kaikille, jotka ovat vähänkin tsempanneet ja tukeneet minua urani aikana!” Tatli sanoo.

Edis Tatli voitti ammattinyrkkeilijänä kahdesti kevytsarjan Euroopan mestaruuden. Ensimmäisen kerran hän kohosi mestariksi vuonna 2015 kukistettuaan ranskalaisen Yvan Mendyn kaikin tuomariäänin. Tatli puolusti mestaruuttaan menestyksekkäästi kolmesti, kunnes kärsi kyseenalaisen pistetappion belgialaiselle Francesco Pateralle toukokuussa 2017. Kaksikon välisessä uusinnassa tappiosta sisuuntunut Tatli löylytti Pateran perinpohjaisesti, ja joulukuussa 2017 EM-vyö palasi Suomeen.

Tatli pääsi tavoittelemaan WBA-liiton maailmanmestaruutta vuonna 2014 Helsingin Hartwall-areenalla järjestetyssä ottelussa kuubalaista Richar Abrilia vastaan. Tasaisen kamppailun jälkeen mestaruusvyö jäi tavoittamattomiin hajaäänituomiolla. Vuonna 2019 Tatli otteli New Yorkin Madison Square Gardenissa tulevaa maailmantähteä Teofimo Lopezia vastaan, mutta kolmen valtaliiton maailmanmestariksi myöhemmin kohonnut Lopez voitti tuon kohtaamisen keskeytyksellä viidennessä erässä.

Tatlin viimeinen ottelu käytiin vuonna 2019 Savonlinnassa Costa Rican Berman Sanchezia vastaan. Tatli vei kamppailussa voiton pistein. Myöhemmin Tatlin oli määrä otella vielä kolmannen kerran Euroopan mestaruudesta, mutta ottelu siirtyi kahteen otteeseen ensin loukkaantumisen ja sitten koronapandemian tapahtuma-alalle aiheuttamien epävarmuuksien vuoksi.

”Olisin mielelläni nähnyt Tatlin tavoittelevan maailman huippua vielä kerran. Todellisuudessa ammattinyrkkeily kuitenkin vaatii maailman huipputasolla  poikkeuksellisen kovia fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja, ja huipulla käynyt Tatli tietää tämän varsin hyvin”, Tatlin manageri ja valmentaja Pekka Mäki sanoo ja jatkaa:

”Niinpä urheilijasta itsestään syntyvä kunnianhimo ja halu ratkaisee kaiken. Mikäli sitä ei ole riittävästi, ei ole mieltä jatkaa. Kuten englanninkielinen sanonta kuuluu: you can’t play boxing, nyrkkeilyä ei voi pelailla. Tältä pohjalta tämä on oikea päätös hienolta mieheltä ja urheilijalta.”

Tällä hetkellä Tatli viettää aikaa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa, tarjoaa nyrkkeilyn yksityistunteja kiinnostuneille ja pitää kuntoaan yllä omaksi ilokseen. Tarkemmat tulevaisuudensuunnitelmat selviävät ajan mittaan. Koko nyrkkeilykenttä onnittelee mestaria upeasta urasta ja toivottaa kaikkea hyvää jatkoon!

TIEDOTE