Katuhaukka ja laiha mies

Vuoden 1982 marraskuussa käytiin Miamin aurinkorantojen läheisyydessä yksi kaikkien aikojen kovimpia sekä tietysti legendaarisimpia kohtaamisia nuoratun neliön sisällä. Silloin nimittäin yhteen ottivat super sympaattinen, kaikkien aikojen pidetyimpiin nyrkkeilysankareihin lukeutuva ja jo edesmennyt (oman käden kautta), Alexis Arguello Nicaraguasta sekä ghetosta nyrkkeilyn avulla selviytynyt amerikkalainen Aaron Pryor.

Näin "The Hawk" tervehti vastustajiaan kehässä. Paha jätkä.

Aaron ”The Hawk” Pryorin eväät elämään olisivat voineet olla paremmatkin. Hän syntyi köyhiin oloihin Cincinnatissa, Ohion osavaltiossa. Isänsä Pryor tapasi ensimmäistä kertaa vasta 17-vuotiaana. Aaronin äidillä oli ilmeisesti kiire lisääntyä sillä hän ”pullautti” maailmaan 7 lasta 5 eri miehen kanssa! Pryorin veli oli transvestiittiprostituoitu ja suurinpiirtein kaikilla muilla sisaruksilla oli ongelmia crackin eli poltettavan kokaiinin sekä vankeinhoidon kanssa.

Aaronin piti suhteellisen kaidalla tiellä nyrkkeily ja mies olikin kornisti ilmaistuna ”betoniviidakon villieläin” kehän sisällä… No kyllähän ne huumeet sitten myöhemmässä elämän vaiheessa maistuivat Aaronillekin, mutta onneksi kaveri on nykyään kuivilla ja amerikkalaiseen tyyliin, on hän nykyään saarnaaja. Amen.

Kehien rakastettu herrasmies. RIP.

Pryor voitti Arguellon lyömällä tämän keskeytykseen 14 erässä. Ottelun lopputulos aiheutti valtavan kalabaliikin sillä, ennen neljättätoista erää jo väsymisen merkkejä näyttänyt Pryor tuli päälle kuin höyryveturi kongin soidessa toiseksi viimeisen erän merkiksi. Jälkeenpäin selvisi, että hänen kulma-avustajansa Panama Lewis (yksi nyrkkeilyn vihatuimpia ja vastenmielisimpiä ihmisiä) oli antanut ”Haukalle” veden sijasta omaa ”sekoitustaan”. Pullossa ei ollut Hart-Sportia, vaan veden ja jonkin astmalääkkeen sekoitusta. Nyrkkeilyottelussa kulmassa saa nauttia vain ja ainoastaan vettä. Hauskan tästä asiasta tekee se, että erätauolla toisen kulma-avustajan antaessa normaalia vesipulloa Lewisille, komentaa hän avustajalleen, että ”Not that bottle! The one that I MIXED!”. Tämä oli erityisen viisasta sikäli, että vieressä oli TV-kamera. Perfect Crime! Not.


Miten tämä liittyy mihinkään?!?!
No miten tämä ottelu liittyy kehäkuuluttajan Tanskan reissuun!? No tietenkin siten, että tuon ottelun kehätuomari, etelä-afrikkalainen, Stanley Christodoulou oli tuomarina 18.2. käydyssä WBA liiton ns. MM-ottelussa. Silloin kohtasivat Tanskan Rudy Markussen ja irlantilainen Brian Magee. Viidennessä Magee kontrasi Markussen vartalosta kanveesille ja ottelu olikin sitten siinä. Olin kuuluttamassa tuota iltaa ja samalla potkaistiin käyntiin yhteispohjoismaalainen (poislukien Suomi) ViaSatin Nordic Fight Night series. Näillä näkymin kuulutan kaikki nämä tapahtumat.  Iltojen kotihehän ottelijat tulevat Tanskasta, Ruotsista sekä Norjasta.Stanley Christodoulou on ollut tuomarina yli sadassa MM-ottelussa ja hänet onkin valittu kansainväliseen nyrkkeilyn Hall of Fameen. On muuten mukava mies. Olen päässyt tapaamaan hänet pari kertaa aikaisemminkin ja voin kertoa, että siinä on helposti lähestyttävä ja ystävällinen herra. Niinkuin tapoihin kuuluu olimme ns. official dinnerilla kööpenhaminalaisessa hotellissa. Christodoulou istui pöydässä ja

Tuomarilegenda Stanley Christodoulou

sopivan hetken tullessa päätin kysyä mikä on ollut hänen mieleenpainuvin ja/tai paras ottelu jonka hän on tuominnut? Toki hän mainitsi Pryor – Arguello -ottelun yhtenä kovimmista, mutta paras matsi, jonka hän on tuominnut oli…

Romeo Anaya vs. Arnold Taylor – vuonna 1973 isketty ottelu joka on vuonna 2002 valittu Ring – lehden toimesta kaikkien aikojen parhaaksi kääpiösarjan (bantamweight -118lbs / -53,5kg) otteluksi! Ottelusta on olemassa mustavalkoinen 12 minuuttia pitkä tallenne. Youtubeen, joku sen on ladannutkin, mutta kuvan laatu on surkea. Parempaa odotellessa…Stanley kertoi, että tuo 12 minuuttinen kuitenkin kertoo kaiken tarvittavan ottelusta. Pari faktaa matsista: Taylor kävi kahdeksannessa erässä 3 kertaa (!) lattiassa ja vielä kerran erässä 10! Taylor kuitenkin voitti ottelun tyrmäyksellä neljännessätoista erässä! Ottelua pidetään etelä-afrikkalaisen nyrkkeilyhistorian verisimpänä ja tämän ottelun jälkeen WBA-liitto otti käyttöön ns. kolmen lattiaan lyönnin säännön. Eli, kun sama ottelija ”konttaa” kolmesti yhden erän aikana, ottelu keskeytetään automaattisesti.Wikipedia tiesi kertoa etelä-afrikkalaisesta Arnold Taylorista mielenkiintoisen ”rockymaisen” faktan. Taylor työskenteli päivisin kondiittorina paikallisessa leipomossa ja treenasi

Panama Lewis. Älkää lainatko rahaa tälle miehelle!

 

p.s. Mistä muusta lajista löytyy tällaisia tarinoita?! Nyrkkeilyä öisin! Siinä on ollut leipä tiukassa! Kirjaimellisesti!

p.p.s. Alexis Arguellon lempinimi El Flaco Explosivo on englanniksi ”The Explosive Thin Man”. Tästä saadaan tyylikäs suomennos Räjähtävä Laiha Mies. Tulee mieleen 80-90-lukujen paskat elokuvasuomennokset!

p.p.p.s. Minun piti mennä kuuluttelemaan Ring Side Fight Nightia, mutta valitettavasti Panama Lewis ei tällä kertaa toiminut minun kulmamiehenäni ja Noro virus tarjosi unohtumattoman detox-kokemuksen.

p.p.p.p.s. Katsokaa HBO:n dokumentti ’Assault in the Ring’, surullinen nyrkkeilytarina, jonka keskiössä on itse Panama Lewis. On se härski jätkä.

p.p.p.p.p.s. Olen laiska bloggari. Pitää ryhdistäytyä.