Kirjakatsaus: Nyrkkisankarin tunnekoulu

tunnekoulu1
Nyrkkisankarin tunnekoulu on filosofian lisentiaatin Paula Salomaan dokumenttikirja ja analyysi thainyrkkeilijä Jarkko Steniuksen rajusta elämäntarinasta. Nyrkkisankarilla on ollut alusta asti raju elämä ja Salomaa analysoi tiukasti syitä miehen ja hänen lähimmäistensä aggressiiviseen käytökseen ja toimintaan.

Jarkko Steniuksen väkivaltainen isä hylkäsi poikansa ensimmäisen kerran tämän ollessa vasta pikkuvauva. Steniuksella oli hurja lapsuus, joka ajoi hänet kamppailulajien pariin etsimään äärikokemuksia ja adrenaliinihuippuja. Hänen elämä oli vähintäänkin haasteellista kehien ulkopuolellakin, mutta kovan koulun kautta Stenius on oppimassa oman mielensä isännäksi.

Paula Salomaa analysoi ansiokkaasti Steniuksen elämän suuria tapahtumia ja pohtii syitä tapahtumiin. Salomaa tarjoaa kaikille erinomaisia ohjeita tunteiden vallasta vapautumiseen ja työvälineitä tunteistaan etääntyneille.

Kirja etenee pääosin niin että ensin kerrotaan kappale Steniuksen elämänvaiheesta ja Salomaa esittää heti perään analyysinsä tapahtumista ja niiden syistä. Kirjan lopussa on laajempi Salomaan analyysi tunteiden vallasta vapautumiseen, joka mahdollistaa riippuvuuksista, huonoista kokemuksista ja masennuksesta irtautumisen.

tunnekoulu2
Kirja kaikille

Välillä olisi tehnyt mieli lukea pidempiä pätkiä kerrallaan Steniuksen elämästä. Nyrkkisankarin tarinat olivat niin mielenkiintoisia, että allekirjoittanut koki jopa hieman häirisevinä heti pienen tarinan perään tulleen pitkän pohdiskelun. Vaikea kuitenkaan sanoa olisiko kirja voinut toimia yhtä hyvin jos ensin olisi kerrottu kaikki kirjassa olleet Steniuksen elämäntilanteet ja pohdinnat kaikista kohdista vasta tämän jälkeen.Myös Steniuksen omia pohdintoja tilanteista olisi mukava joskus kuulla.

Kirjassa käsitellyistä tilanteista tulee varmasti jokaiselle lukijalle samaistumisen tunteita ja näin pohdinnat selvittävät näin lukijan omaakin elämäntarinaa. Suosittelenkin kirjan lukemista kenelle tahansa, joka on kiinnostunut tuntemaan itsensä paremmin.

Teoksessa on paljon niin paljon asiaa etten usko saaneeni kirjasta kaikkea irti ensilukemalla. Toisella lukemalla pystyy varmasti sisäistämään asioita paremmin. Uskon myös että omassa ja läheisteni elämissä tulee tulevaisuudessa tapahtumaan paljon samankaltaisia asioita joita kirjassa käsitellään. Kirja on siis syytä pitää kirjahyllyssäni tulevia tilanteita varten.

Kirja on mukaansa tempaava, helppolukuinen ja syvällinen. Se sopii varmasti lahjaksi ihmisille, jotka eivät ole mitään lukutoukkia. Sen voi hankkia esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta tai vaikkapa suoraan itseltään nyrkkisankarilta Jarkko Steniukselta facebookin kautta.

Miika Forsström