Kolme kovaa 2: Jarmo Tolvanen

Kuvassa vasemmalta: Jarmo Tolvanen, Minna Andersson ja Marko Mononen

”Kolme kovaa” on Boxing.Fi:n juttusarja, jossa nyrkkeilyihmisiltä kysytään kolme kovaa kysymystä. Tarkoitus on tehdä viikottain lyhythaastatteluja nyrkkeilijöistä, valmentajista ja muista nyrkkeilyihmisistä.

Nyrkkeilyvalmentaja, tuomari ja Boxing Finlandian promoottori Jarmo Tolvanen Juuasta vastaa kolmeen enemmän tai vähemmän järkevään kysymykseen.

1. Miten olet tullut nyrkkeilyn ja ammattinyrkkeilyn pariin?

Löysin poikasena isäni tivolissa käyttämät nyrkkeilyhanskat. Romaanikaverini Orvo Grönfors opetti minut tappelemaan ja koulun välitunnilla kävin lukuisia nyrkkiotteluja ilman hanskoja. Tein kotiimme nyrkkeilysalin ja kehän 14-vuotiaana. Aloin käydä valmentajalegenda Martti Juvosen opissa Kuopion Riennon salilla, jonne oli matkaa 130 kilometriä. Kilpailin muutaman vuoden poika- ja nuorten sarjoissa, mutta keskityin 800 metrin juoksu-uraan Joensuun Katajassa.

Pidin omaa nyrkkeilytallia ennen armeijaan menoa. Perustin Pekka Kuriin kanssa Juuan Urheilijoihin Jaren nyrkkelytallin 2006 ja järjestimme ensimmäiset kilpailut Juuan Työväentalolla maaliskuussa 2008.

Ammattinyrkkeilymanageri Markku Pirinen toimi kisojen lääkärinä ja juontajana ja toi kisoihin Oulun Tarmon nyrkkeilijöitä. Yhteistyö alkoi siitä ja marraskuussa 2009 järjestimme Juuassa ammattinyrkkeilyillan. Minusta tuli Steel Ringin hallituksen jäsen sekä Boxing Finlandian toinen manageri ja promoottori sekä ammattinyrkkeilijä Marko Monosen valmentaja. Olen Juuan Urheilijoiden (Karelia Boxing) päävalmentaja ja nyrkkeilytuomari.

2) Mitä tapahtuu, kun valmennettavasi Marko Mononen ottelee syksyllä Janne Forsmania vastaan kymmeneräisessä SM-titteliottelussa?

Marko Mononen tulee voittamaan ammattinyrkkeilyn alemman raskaansarjan SM-tittelin Joensuussa lokakuussa. Janne Forsman kokee katkeran tappion kovakuntoiselle ja vahvalle Juuan Kivinyrkille ennen täyttä aikaa.

3. Miten näet tulevaisuutesi nyrkkeilyn parissa?

Aion jatkaa nyrkkeilyn parissa vielä vuosia. Tallissa on lupaavia ja menestyneitä olympiatyylin nyrkkeilijöitä. Uskon jonkun pääsevän kansainväliselle tasolle ammattinyrkkeilijänäkin. Muutaman vuoden aikanaanyrkkeilijämme ovat saavuttaneet 12 olympiatyylin SM-mitalia, joten potentiaalia löytyy. Tallissa on kolme hyvää raskaansarjan nyrkkeilijää. Isot miehet kiinnostavat kansaa eniten.

On mukava valmentaa myös junioreja Juuassa ja Outokummussa. Elisa Konttinen on toiminut valmennuksessa hyvänä apuna, sillä kilpanyrkkeiljöitä on tallissa toistakymmentä.