Kommentit Savonlinnan otteluista

Ote Olavinlinnan illan julistee

Ote Olavinlinnan illan julistee


Savonlinnassa, Olavinlinnan komeissa puitteissa, käytiin lauantaina jo lähes perinteeksi muodostunut elokuinen ammattinyrkkeilyilta. Kaikkiaan illan kattaus käsitti seitsemän ottelua, joista Jarkko Putkosen ja kulttihahmoksi nousseen Nordeen ”Ukunta” Touren kamppailu yhdessä Niklas Räsäsen ja kovissa liemissä keitetyn kehäveteraani Geard Ajetovicin kohtaamisen kanssa olivat etukäteisasetelmissa ne kaikista herkullisimmat.

Toukokuussa Espanjanssa debytoinut Jesse Jouhki teki ensiesiintymisensä ammattilaisena kotimaan kehissä. Serbivastustaja Bojan Veljkovic ei kyennyt kovin suurta tasonmittausta nuorelle suomalaiselle tarjoamaan, mutta seisoi juuri ja juuri täydet neljä erää, häviten ne kaikki käyden yhteensä neljästi kanveesilla. Jouhki siis teki sen mitä häneltä odotettiinkin; voitti joka erän ja voi itsevarmasti siirtyä vähitellen kohti kovempia koitoksia.

Olavi Hagertille kyseessä oli niin ikään uran toinen ammattilaisottelu. Romanialaisvastustaja Daniel Cosmin Minescu onnistui lyömään suomalaisen nenän rikki heti ottelun ensi hetkillä, mutta pienestä takaiskusta huolimatta ottelun voittajasta ei missään vaiheessa ollut epäselvyyttä. Hagertin listaan merkittiin selvä ja ansaittu pistevoitto neljän erän kamppailun jälkeen.

Suomalaisottelijoista ylivoimaisesti huonoimman arvosanan lauantain suorituksesta saa Jussi Koivula. Vaatimattomalla 7-19-1 listalla Savonlinnaan saapunut vastustaja Artem Karasev näytti saavan Koivulan pelikirjan totaalisen sekaisin ensimmäisten painavien osumien jälkeen. Lopputulokseksi kuuden mitäänsanomattoman erän jälkeen arvottiin ratkaisematon. Vaikka tällä kerralla kukaan ei vetänytkään huumaus-korttia hihasta, oli ottelun käsikirjoitus valitettavan paljon samanlainen kuin suomalaisen helmikuisella Italian matkalla Marcello Matanoa vastaan. Koivula on aiemmin ilmoittanut tavoitteekseen ottelemisen Euroopan huipputasolla, mutta tällaisilla esityksillä sinne ei ole mitään asiaa. Tampereella onkin nyt vakavan harkinnan paikka; joko tavoitteita on rukattava uuteen muotoon, tai sitten harjoittelussa (joko fyysisellä tai henkisellä puolella) jotain on radikaalisti muutettava.

Sari Kuutsa vastasi illan ainoasta keskeytysvoitosta, lyöden heikkotasoisen, mutta sisukkaan vastustajansa Suzana Radovanovicin keskeytykseen viidennessä erässä. Kuutsa otteli varsin mallikkaasti ja toivon mukaan saa tasokkaampia kilpakumppaneita tulevaisuudessa.

Illan herkkupalassa Nordeen ”Ukunta” Toure ei missään vaiheessa päässyt testaamaan pelätyn lyöntivoimansa vaikutusta Jarkko Putkoseen, joka otteli taktisesti erittäin kypsän ottelun. Suurimman osan lyönneistään Toure löikin Putkosen suojaukseen. Vaikkei Putkosen voidakaan sanoa yhtäkään kahdeksasta erästä dominoineen, osui hän suurimmassa osassa eristä juuri riittävästi saadakseen arvostelutuomareiden papereissa erävoiton itselleen. Kun ottelussa nähtiin puhtaita osumia todella vähän, eikä selvää jakoa ottelun voittajan ja häviäjän välille päässyt syntymään, on ymmärrettävää, että Putkosen eduksi kirjattu hajaäänituomio onkin kirvoittanut jonkin verran jälkipuintia. Helpoin ja yleisöystävällisin tapa ratkaista joidenkin silmissä kiistanalaiseksi leimattu tuomio on järjestää näiden kahden välille uusintaottelu mahdollisimman pian.

Niklas Räsäsen ennalta kovaksi tiedetty testi serbialaista Geard Ajetovicia vastaan ei täysin kyennyt vastaamaan ennakko-odotuksiin. MM-kehässäkin esiintyneen Vyacheslav Uzelkovin tämän kotikehässä viime vuonna yllättänyt Ajetovic ei aivan yltänyt tutulle tasolleen ja joutui kahdeksan erän jälkeen tunnustamaan suomalaisen olleen selvästi parempi. Ajetovic aiheutti helsinkiläiselle hieman ongelmia ottelun alkupuolella osuen koukuillaan ajoittain helpohkosti Räsäsen yläkertaan, joka sai kuitenkin juonen päästä kiinni ja otti ansaitusti ammattilaisuransa ylivoimaisesti tärkeimmän ja merkittävimmän voiton, josta on hyvä suunnata kohti entistäkin kovempia haasteita. Ensimmäinen tasokoe ammattilaisena on nyt läpäisty puhtain paperein.

Illan viimeisessä ottelussa Eva Wahlström voitti ansaitusti Kenian Everline Oderon halliten ottelua paremmalla jalkatyöskentelyllä sekä käsinopeudella.  Kehätuomarina ottelussa häärinyt Santeri Kanninen jätti toki laskematta kaksi sääntöjen mukaista lattiaanlyöntiä ilmeisesti tulkiten ne tönäisyiksi. Kaikesta huolimatta Wahlström otteli varsin pirteästi ja otti ottelusta pistevoiton.


Kaikki kehässä kävijät huomioiden illan huonoimmasta suomalaissuorituksesta vastasi kehätuomari Santeri Kanninen, jonka epävarma ja ennen kaikkea epäselvä toiminta kehässä aiheutti paljon ihmettelyä. Kanninen mm. jätti puuttumatta Koivulan harjoittamaan jatkuvaan sitomiseen ja laskematta Eva Wahlströmin lattiassa käynnin. Suomen ammattinyrkkeilyliitolla ei tällä hetkellä ole ylitarjontaa pätevistä kehätuomareista, mutta lajin kannalta olisi toivottavaa, että maailmanluokan Anssi Peräjoen rinnalle saataisiin pian myös muita vakavasti otettavia oikeudenjakajia.