Kommentti: Kelpaa, mutta jatkoa kaivataan pian

Pitkäaikainen arvuuttelu Robert Heleniuksen marraskuisen paluuottelun vastustajasta sai vihdoin päätöksen, kun Sauerland-talli julkisti Sherman ”The Tank” Williamsin nimen. Osa nyrkkeilyn ystävistä ilmaisi pettymyksensä, kun Kiovan kanaa ruokalistalleen hamuava suomalainen tyytyy tässä vaiheessa päiväysvanhaan bahamalaiseen välipalaan.

 

Totta onkin, että 40-vuotias Williams ei ole suoranainen uhka suomalaisen voitokkaalle kehäänpaluulle. Williams on koonnut uraltaan kelvollisen rekordin 35-11-2 ja hävinnyt kesken ottelun vain kerran. Voittosarakkeesta puuttuvat kuitenkin kovat nimet liki tyystin, ja lisäksi Tankin aseistus on suhteellisen vaatimatonta raskaansarjan kärkimörssäreihin verrattuna, sillä tyrmäysprosentti hänellä on vain 38:n luokkaa ja edellinen voitto ennen täysiä eriä viiden vuoden takaa. Williamsin parhaat tulokset ovat pistevoitto veteraani-ikäisestä alemman raskaansarjan ex-mestarista Al Colesta 2002 sekä ratkaisematon silloista tekijämiestä Jameel McClinea vastaan pari vuotta aiemmin.

On kuitenkin ilmiselvää, että hankalan loukkaantumisen, pitkän ottelutauon ja edellisen kamppailun tapahtumien jälkeen Heleniuksen on löydettävä ottelutuntumansa ja itseluottamuksensa takaisin: kehäruostetta voi koskaan täysin karistaa harjoitussalilla. Heleniuksen kyvyt ovat kaikkien tiedossa, mutta sarjan kärkisijoja tavoiteltaessa myös henkisten ominaisuuksien on oltava täydessä tikissä, ja tätä tarkoitusta Williams palvelee erinomaisesti.  Eteenpäin hitaasti marssivana, lyhyenläntänä ja hieman junnaavana nyrkkeilijänä Tankki on täydellinen maali Heleniuksen tuhoisalle torjuntatulelle, mutta myös sen verran sitkeä, että Heleniuksella on luultavasti aikaa teroittaa vastaiskujaan ja iskusarjojaan ainakin parin erän verran.

On myös varsin yleistä, että MM-ottelutilaisuutta kärkkyvien haastajien jokainen ottelu ei ole valtava haaste ja uraa eteenpäin vievä voitto. Jos tarkastellaan sarjan muiden Klitshkojen ulkopuolisten kärkinimien ottelutilastoja parin viime vuoden ajalta, ei Williams missään tapauksessa poikkea muusta joukosta heikkoutensa vuoksi.

Williams on siis ehdottomasti kelvollinen ja tarkoituksensa täyttävä vastustaja tähän paikkaan, mutta ilmeistä on myös se, että jatkoa kaivataan pian. Jotta ura etenee nousujohteisesti ja yleisön kiinnostus säilyy, on Helenius saatava kehään seuraavan kerran jo ensi vuoden alkupuolella. Silloin myös vastustajan on oltava paria pykälää kovempaa luokkaa. Yhden välipalakamppailun myös maksava yleisö lienee valmis hyväksymään, muttei toista.

Silmiinpistävää Heleniuksen tähänastisella uralla on ollut se, että hänen kaikki suurimmat voittonsa: Brewster, Peter, Liakovich ja Chisora ovat olleet hieman Williamsin tyylisiä, eteenpäin pyrkiviä ottelijoita. Seuraavalla kerralla olisikin mielenkiintoista nähdä, miten Robbe suoriutuu liukkaan pistenyrkkeilijän asettamasta haasteesta. Sitä ennen annetaan miehen kuitenkin rauhassa palata tositoimiin omalla vahvalla alueellaan.