Kommentti: Puuhastelun makua

Helenius_Chisora_EBU

Olipahan mielenkiintoinen päivä eilen. Ja suomalaisen ammattinyrkkeilyn kannalta tietysti äärimmäisen surkea päivä myös. Jokaisen suomalaisen nyrkkeilyfanin kuumeisesti odottama uusintaottelu Robert Heleniuksen ja Dereck Chisoran välillä jää näkemättä. Jää, vaikka tarjolla olisi ollut puolustavalle Euroopan mestarille uran muhkein tilipussi. Toisin sanoen, eipä olisi Robert Helenius voinut enää paljon omituisempaa liikettä uransa kannalta tehdä. Chisora-uusinta olisi ollut täydellinen ottelu Heleniukselle. Jokainen lajia seuraava tietää, että raskaansarjan iskijöistä Chisora on maailmanlaajuisesti edelleen yksi tunnistettavimmista nimistä. Ei tietenkään mikään Tyson Fury tai Wladimir Klitschko, mutta ”and the rest” -osaston kärkipäässä. Tämän hyvän lisäksi Chisora on kiistatta hyytynyt parhaista päivistään, eli juuri siitä kehäkunnosta, jossa hän Heleniuksen kohtasi joulukuussa 2011. Tällaisen mahdollisuuden käyttämättä jättäminen kertoo kahdesta asiasta:

1) Heleniuksen leirissä päätöksiä tekevät sellaiset puuhastelijat, joiden intresseissä ei ole ajatella nyrkkeilijän itsensä etuja

2) Heleniuksen leirissä ei uskota voitonmahdollisuuksiin edes pahasti hiipunutta Chisoraa vastaan

Mitkään muut syyt eivät eilistä päätöstä selitä. Se, kumpi teoria on se oikea, paljastuu samanaikaisesti Robben seuraavan vastustajan kanssa. Mikäli sieltä tulee urheilullisesti sinänsä kunnianhimoinen haaste mallia Carlos Takam, vaihtoehto yksi pitää paikkansa. Takam ja häneen rinnastettavat vastustajat edustavat kategoriaa ”high risk-low reward” eikä sellaista fakiiria olekaan, joka saisi tällaisesta yhtälöstä päätähden jaettavaksi rahallisesti suuremman siivun, kuin Chisora-uusinnasta. Juu juu, esim. juuri Takam on rankattu joidenkin aakkosliittojen toimesta suhteellisen korkealle, mutta se ei ole tässä tapauksessa käypä selitys. Heleniuksen ilmoitettua päämäärää, MM-otteluun pääsemistä, palvelisi huomattavasti paremmin tunnetun Chisoran, kuin suhteellisen tuntemattoman nimen voittaminen – oli tämän ranking sitten ihan mitä tahansa. Mikäli taas maksavaa yleisöä yritetään (toisen kerran lyhyen ajan sisään) vedättää tuomalla Helsinkiin joku täysin vailla voitonmahdollisuuksia oleva keskinkertaisuus à la Edmund Gerber, vaihtoehto kaksi osuu maaliin.

Helenius-Chisora II olisi ollut iso matsi myös Suomen rajojen ulkopuolella. Ns. valtaliittojen MM-ottelut ovat kalenterivuoden 2016 aikana joka tapauksessa suomalaisen saavuttamattomissa, joten 2-3 ottelun vuosivauhdilla saa todella käyttää mielikuvitusta, jotta keksii Heleniukselle vastustajia, joista yleisö jaksaa kiinnostua. Rill-vedätys meni vielä (pitkälti muista syistä) rimaa hipoen läpi, mutta seuraavan kanssa onkin vaikeampaa. Ja tämä pätee myös vaihtoehdon 1) kanssa; vaikka vastustaja olisikin uskottava tai jopa etukäteen vaikea, voi lehtereiden täyttäminen olla yllättävän haastava tehtävä, jos tätä vastustajaa ei kukaan tunne.

Heleniuksen uralla on viime vuosina nähty outoja käänteitä toki useasti aiemminkin, joten siinä mielessä tämä Chisora-ottelusta luistaminen ei tee sääntöön poikkeusta. Sivustaseuraajan on kuitenkin väistämättä tehtävä tästä se johtopäätös, että Heleniuksen kaltainen lahjakkuus tarvitsisi (ja ennen kaikkea ansaitsisi) huomattavasti nykyistä ammattitaitoisemmat neuvonantajat, jotta lahjakkaan urheiljian potentiaali saataisiin ulosmitattua edes jokseenkin täysimääräisesti.

VILLE NIEMONEN