Kotimaan katsaus

Viime viikonloppuna Janne Katajisto kukisti Danny Williamsin Vaasassa ja Ruskaturnaus iskettiin Rovaniemellä. Eilen lauantaina Seinäjoella Juho Haapoja puolusti menestyksellä alemman raskaansarjan EU-titteliään.

Mitä näistä tapahtumista jäi allekirjoittaneelle mieleen?

Janne Katajisto, 34, iski uransa parhaan voiton kukistamalla entisen tekijämiehen Danny Williamsin Vaasassa. Katajisto otteli jälleen hyvin järkevästi ja ansaitsi voittonsa. Hän piti hyvän suojauksen, löi enemmän kuin vastustajansa ja tukahdutti Williamsin vastaiskut lähiottelussa. Kaikin puolin hieno suoritus Katajistolta, vaikkei tämä varsinaisesti häikäissytkään katsojia.

Williams laiskotteli pitkän osan ottelusta ja yritti otella spurteissa, saadenkin välillä hyviä osumia sisään. Se oli kuitenkin heikko taktiikka varman puolustuksen ja hyvän iskunkestävyyden omaavaa Katajistoa vastaan. Williams ei enää ole Euroopan kärkinimiä, mutta silti ihan kelpo nyrkkeilijä, jonka kukistaminen osoittaa Katajiston olevan riittävän hyvä tavoitellakseen voittoja Euroopan listan kavereita vastaan.

Toisessa ammattilaisottelussa välisarjan Teemu Tuominen pahoinpiteli liian kevyttä ja muutenkin umpisurkeaa Cristian Pastariniä vajaan kolmen erän verran, kunnes kehätuomari diskasi italialaisen. Tuominen on vahva ja kovakuntoinen jässikkä, jolla on paljon lyöntihaluja. Kansallisella tasolla miehen otteita on mukava seurata.

Ruskaturnaus

Lapin Lukko ja Rovaniemen Reipas järjestivät jälleen erittäin onnistuneesti Ruskaturnauksen Rovaniemellä toissaviikonloppuna. Otteluiden taso oli varsin hyvä, vaikka vauhti ei ollutkaan ihan kansainvälistä tasoa.

TVS:n Yakhiev Akhyad osoitti miesten 52-kiloisissa kehyttyneensä kelpo nyrkkeilijäksi kukistamalla hyvätasoisessa loppuottelussa Venäjän Bakirov Palatin niukasti, mutta ansaitusti. 56-kiloissa Niazz Ahmad voitti dramaattisessa ottelussa Markus Pasasen. Molemmissa on potentiaalia, mutta silti he ovat vielä erittäin kaukana kovista kansainvälisen tason nyrkkeilijöistä. Ahmadilla on nopeutta ja räjähtävyyttä, mutta nuorukainen kaipaa vielä rutkasti kovuutta. Pasasella taas riittää sisua, mutta sähäkkyyttä kaivattaisiin.

TTN:n huippulupaus Henrik Enroth voitti 60-kiloisten mestaruuden voittamalla ensin niukasti TVS:n Richard Needhamin erittäin tasokkaassa ottelussa ja sunnuntain loppuotteluissa selvemmin Oulun Kehä-Kerhon hyvän kansallisen tason iskijän Mikael Perhomaan.

Toinen todellinen tulevaisuuden lupaus Joacim Heiskari voitti 64-kiloisten mestaruuden. Heiskari kukisti avausottelussaan kovaiskuisen Lassi Seppälän, vaikka saikin kertaalleen kuunnella luvunlaskua. Todella lupaavan Antti Hietalan työskentely 69-kiloissa näytti helpolta, kun mies kukisti Abdisamad ”Liban” Husseinin pistein 17-8.

Lahden Kalavan Jarkko Ojapalo nyrkkeily erinomaisesti 75-kiloisten loppuottelussa kukistaen  Henri Kekäläisen erittäin ansaitusti pistein 12-9. Kemin Kolossi Jr. oli täysin aseeton olevan Ojapalon seurassa ja piste-ero olisi saanut olla suurempikin. Jukka-Pekka Broström sai 81-kiloisissa erinomaista kokemusta otteluissaan kahta sopivan tasoista muurmanskilaista vastaan. Broström esitti vauhdikasta ja taidokasta nyrkkeilyä fyysisiä venäläisiä vastaan.

Naisissa nähtiin oikeastaan vain kaksi hyvän tason ottelua. Niissä Porvoon Cecilia Nilsson kukisti Emma Mäntykentän pistein 19-5 ja Ruotsin hopeamitalistin Malin Hermanssonin pistein 14-6. Myös 57-kiloisten Emilia Skriko ja 64-kiloisten Nina Anttonen ovat kelpo nyrkkeilijöitä, mutta heille ei löytynyt Ruskaan kelpo vastuksia.

Ruskaturnaus näytti, että potentiaalia nuorista löytyy. Matkaa aikuisten arvokilpailumitaleihin on toki yhä paljon, mutta sellainen on täysin realistinen tavoite ainakin Henrik Enrothille, Joacim Heiskarille, Antti Hietalalle, Jarkko Ojapalolle, Jukka-Pekka Brorströmille ja Cecilia Nilssonille.

Haapojan tittelinpuolustus

Juho Haapoja puolusti lauantaian EU-titteliään hyvin ottein. Hän satutti avauserässä Italian Francisco Versacia ja löi tämän kolmannessa erässä luvunlaskulle. Haapoja näytti olevan matkalla keskeytysvoittoon, kun Versaci ilmoitti kolmannen erän jälkeen ettei jatka ottelua.

Versaci oli satuttanut rintalihaksensa jo harjoituskaudella. Hänellä oli todistus siihen annetusta kortisonipiikistä dopingtestiä varten. Ilmeisesti rintalihas kipeytyi kuitenkin jo toisen erän aikana, sillä jo toisen erän jälkeen Versaci näytti lähtevän itkien kolmanteen erään. Ottelun aikana mies teki kaikkensa ja vamma miehellä siis oli, mutta ei mies silti mitään taistelijapalkintoa ansaitse.

Jussi Koivula nyrkkeili hyvin erinomaisessa ottelussa Georgian kokenutta Giorgi Ungiadzea vastaan. Alussa Koivula löi hyvin terävästi ja sai kovatasoisen vastustajansa kertaalleen kanveesillekin. Keskierissä georgialainen sai hyviä osumia, mutta loppuerissä Koivula ei lähtenytkään juoksemaan karkuun ja jäi lähiotteluun ja kukisti siinä vastustajansa. Koivula osoitti näin olevansa kova ja monipuolinen nyrkkeilijä, jolta voi odottaa menestystä Euroopan tasolla.

Eemeli Katajisto voitti heikkotasoisen vastustajansa Jofsef Orsosin teknisellä tyrmäyksellä toisessa erässä. Amatöörini Katajisto olisi äärimmäisen todennnäköisesti läpsytellyt vain pistevoiton Orsosista, mutta nyt mies löi alusta asti tukevasti ja tuhosi vastustajansa lopullisesti toisessa erässä. Ärhäkkyyttä Katajisto onkin kaivannut otteisiinsa, sillä sitä tarvitaan myös kovempien kaverien nujertamisessa. Katajiston ärhäkkä esitys antoi lupauksia tulevasta menestyksestä.

Jarno Rosberg otteli heikosti. Ivica Petrovic oli tosin hankala vastus Rosbergille, joka on yleensä parhaimmillaan kun vastustaja hyökkää reilusti. Petrovic piti koko ajan hyvän puolustusfocuksen, eikä Rosberg onnistunut saamaan häntä kertaakaan pulaan.