Lauantai-illan selviytymispaketti

Jokaisen nyrkkeilyfanin velvollisuus on virittää televisiosta Nelonen Pro 1 klo 04!

Loppukesän suvantovaihe ammattinyrkkeilyssä on viimeistään tänä viikonloppuna virallisesti ohi. Tapahtumia on ympäri maailman, mutta erityisesti lajin ”pääkaupungissa” Las Vegasissa. Ja mikä parasta, nyt Vegasin tähtiloistoa voi seurata suorana tv-vastaanottimista myöskin Suomessa. Seuraavassa jutussa syntisen kaupungin tapahtumista kerrotaan kaikki tietämisen arvoinen.

Nyrkkeily, jos joku, on ns. livelaji. Vaikka USA:ssa käytyjä otteluita onkin aina yhtä mukava katsella sunnuntai-aamuna tulosta tietämättä, on tapahtumien seuraaminen aamuyön tunteina oikeasti livenä aina erityislaatuinen nautinto. Muutaman vuoden ajan tämä on tosin ollut Suomessa käytännössä mahdotonta, kun yksikään kanava ei ole USA:n isoja iltoja viitsinyt näyttää. Suorana ainakaan. Nyt Nelonen Pro on kuitenkin tehnyt todellisen kulttuuriteon, ja tarjonnut jo muutamaan otteeseen HBO:n iltoja esiotteluineen suomalaisfanien riemuksi.

Tänä viikonloppuna Las Vegasissa on kylmän sodan kilpavarusteluun verrattava tilanne, kun mahtipromoottorit Golden Boy ja Top Rank järjestävät molemmat hurjan illan muutaman kilometrin päässä toisistaan. Golden Boy on valloittanut Showtimen kanssa MGM Grand Garden Arenan, kun taas Top Rank on majoittunut HBO:n tuella Thomas & Mack Centeriin. Molemmat tapahtumat ovat myös loppuunmyytyjä, joten pahimmat pelot iltojen toistensa kannibalisoinnista eivät onneksi toteutuneet. Top Rank on saanut mahdutettua Thomas & Mack Centeriin peräti lähes 20 000 ihmistä, kun MGM Grandin täyttää 14 500 nyrkkeilyfania. Golden Boyn pääottelu (Canelo Alvarez vs. Josesito Lopez) häviää Top Rankin vastaavalle (Sergio Martinez vs. JC Chavez Jr.), mutta undercardin osalta GBP pesee arkkivihollisensa lähes 100-0.

Mennään siis pidemmittä puheitta itse asiaan.  Aioitpa sitten valvoa/herätä katsomaan Nelonen Pron lähetystä neljän aikaan aamulla tai et, voit lukea tästä miten illan kamppailuissa tulee käymään. Ja samaan laskuun lyödään tiskiin myöskin Golden Boyn illan veikkaukset.

MGM Grand Garden Arena, Las Vegas, Nevada, USA

Leo Santa Cruz (20-0-1) vs. Eric Morel (46-3)
12 erää, IBF-liiton kääpiösarjan mestaruusottelu

Edellisessä ottelussaan mestaruuden voittanut Santa Cruz on saanut kovasti viime aikoina hypeä osakseen, eikä tuore diili Al Haymonin kanssa tule tätä ainakaan vähentämään. Nyrkkeilijänä hän ei ole mikään tyyliniekka, vaan enemmänkin perinteisen meksikolaisen koulukunnan edustaja. On vaikea sanoa, miten pitkälle testaamaton Santa Cruz tulee urallaan pääsemään, mutta ainakaan tänä iltana tie ei vielä nouse pystyyn; jostakin nyrkkeilijöiden kierrätyskeskuksesta on nimittäin löydetty vastustajaksi puertoricolainen hosuja Eric Morel, joka on entinen mestarismies itsekin. 10 vuoden takaa tosin ja muutamaa sarjaa alempaa. Morel tullee kuitenkin suht kiltisti tyytymään rooliinsa (lue: tappioon), eikä lähde mickywardmaisesti hakemaan voittoa hinnalla millä hyvänsä.  Santa Cruz ei siis Morelia pysäytä, mutta voittaa helponlaisesti jokaisen erän.

Marcos Maidana (31-3) vs. Jesus Soto Karass (26-7-3)
12 erää, välisarja

Maidana näytti viimeisimmässä ottelussaan Devon Alexanderia vastaan aivan kammottavan huonolta, eikä Soto Karass ole myöskään enää sama mies, joka pisti voittamattoman Mike Jonesin kahdesti todella tiukille muutama vuosi sitten. Mutta tämä on hauska ottelu niin pitkään kuin se kestää, vaikka molempien sotureiden ura kulkee jo vahvasti ilta-auringon paisteessa. Nyt ei vastustajaa tarvitse nimittäin jahdata, vaan tässä pultataan jalat kiinni lattiaan ja aletaan lyömään. Kärjistäen ottelu tulee kääntymään Maidanan eduksi seuraavista syistä: ensinnäkin argentiinalaisen perustaso on kovempi kuin lähinnä club-fighteriksi luokiteltavalla Soto Karassilla, ja toisekseen Maidanalla lienee myöskin enemmän bensaa jäljellä tankissa, kuin välisarjalaiseksi itsensä kuihduttaneella meksikolaisella. Eli muutama erä mennään tasaisissa merkeissä, mutta viimeistään keskierissä Maidana ottaa hommaan täydelliseen komentoonsa, ja lopetus on tämän jälkeen enää ajan kysymys. Maidana keskeytyksellä erissä 5-8.

Jhonny Gonzalez (52-7) vs. Daniel Ponce De Leon (43-4)
12 erää, WBC-liiton höyhensarjan mestaruusottelu

Etukäteisasetelmiltaan kahden meksikolaisveteraanin loistava ottelu. Haastajan roolissa oleva Ponce De Leon oli nuorempana pelätty tyrmääjä, mutta samalla hyvin yksipuolinen ottelija. Viime aikoina hänen työkalupakkiinsa on kuitenkin ilmestynyt lisää työkaluja, ja entistä ylemmän kääpiösarjan mestaria voikin huoletta pitää hyvänä all-around nyrkkeilijänä. Gonzalez puolestaan on meksikolaisen nyrkkeilijän perikuva, joka elää hyökkäyksistä ja tulisesta vasemmasta koukusta. Ponce De Leonin olisi varmasti viisainta otella tarkasti ja odottaa Gonzalezin virhettä, mutta malttaako hän yli 10 000 latinon mylviessä hallissa toteuttaa moista taktiikkaa? Vahvasti epäilen. Jossain vaiheessa taktiikkataulut lentävät roskiin ja sitten katsotaan kumpi kaatuu. Ponce on yksi suurimmista suosikeistani, mutta siitä huolimatta jokin käskee veikkaamaan Gonzalezin keskeytysvoittoa erissä 9-12. Toivottavasti olen väärässä.

Saul ”Canelo” Alvarez (40-0-1) vs. Josesito Lopez (30-4)
12 erää, WBC-liiton ylemmän välisarjan mestaruusottelu

Illan pääottelu. Alvarezille varattiin tämä syyskuun 15. päivän slotti jo aikapäiviä sitten ja vastustajan piti olla Paul ”The Punisher” Williams. Tämä kuitenkin joutui traagisesti moottoripyöräonnettomuuteen ja halvaantui vyötäröstä alaspäin. Sitten vastustajaksi hankittiin Victor Ortiz, mutta tämä puolestaan kompastui harmittomaksi tarkoitetussa tune-up ottelussa nyt kehään nousevaan Josesito Lopeziin. Lopez on yksi ammattinyrkkeilyn kovimmista jätkistä sanan varsinaisessa merkityksessä. Itselleni tämä sympaattinen kalifornialainen tuo olemukseltaan ja persoonaltaan mieleen 70- ja 80-lukujen suuren taistelijan Bobby Chaconin. Siinä vaiheessa, kun herkemmät kaverit luikkivat kotiin, nämä alkavat vasta heittämään vettä kiukaalle. Lopezin suurin ongelma tässä ottelussa on valitettavasti se, ettei hän ole ylemmän välisarjan ottelija alkuunkaan. Ei edes välisarjan, vaikka Ortiz niissä painoissa kaatuikin. Josesito on auttamatta liian pieni vahvalle Alvarezille, jonka ura on muutenkin kovassa nousukiidossa. Lopez ei taatusti anna missään vaiheessa periksi, mutta liika on liikaa; Canelo jyrää väkisin keskeytysvoiton loppuerissä.

Mennään sitten muutama kilometri East Tropicana Avenueta itään…

Thomas & Mack Center, Las Vegas, Nevada, USA – Nelonen Pro 1 klo 04:00

Roman Martinez (25-1-1) vs. Miguel Beltran Jr. (27-1)
12 erää, WBO-liiton avoimena oleva ylemmän höyhensarjan mestaruus

Klassinen Puerto Rico vs. Meksiko asetelma, joka jo itsessään on tuottanut monta hienoa ottelua historian saatossa. Nyt pelissä olevaa mestaruutta aiemminkin urallaan hallinnut Martinez ei useinkaan näytä kaksiselta nyrkkeilijältä, mutta kuten monet muutkin maanmiehensä, ”Rocky” on siunattu kyvyllä lopettaa otteluita yhdellä iskulla. Beltran puolestaan on suhteellisen kirjoittamaton lehti. Hän menetti tappiottoman listansa muutama vuosi sitten Joksan Hernandezin loputtoman paineen alla, mutta on parhaimmillaan sangen asiallinen nyrkkeilijä ja voi hyvinkin työmäärällään tehdä illasta Martinezille hankalan. Usein Beltranilla on kuitenkin suuria vaikeuksia pitää pakettiaan kasassa koko ottelua ja nyt tavoitteena oleva 12 erää on pitkä matka. Se on niin pitkä, että todennäköisesti Martinez pääsee lyömään meksikolaisen ulos erien 9-12 aikana ollessaan itse pisteissä tappiolla. Kenties fight of the night?

Guillermo Rigondeaux (10-0) vs. Robert Marroquin (22-1)
12 erää, WBA-liiton ylemmän kääpiösarjan mestaruusottelu

Paperilla illan ylivoimaisesti selvin tapaus. Marroquin oli Top Rankin kovimpia lupauksia vuosi sitten, mutta sitten hän otti ja hävisi sensaatiomaisesti Francisco Lealille, eikä ura ole sen jälkeen oikein lähtenyt lentoon. Huonoin uutinen Marroquinin kannalta on kuitenkin se, että omassa nyrkkeilyssään tämä luottaa ensisijaisesti hyökkäyksensä musertavan vastustajan. Katastrofaalisempaa lähestymistapaa kuubalaista mestaria vastaan on vaikea kuvitella. Rigondeaux on aivan briljantti kontraaja, ja mikäli viimeaikojen oikeustaistelut eivät ole häntä liikaa henkisesti rasittaneet, lähtee Marroquin takaisin Texasiin alta neljän erän. Don’t blink!

Matthew Macklin (28-4) vs. Joachim Alcine (33-2-1)
10 erää, keskisarja

Suomalaisillekin kiusallisen tuttu Macklin palaa Sergio Martinezille kärsityn tappion jälkeen kehään Haitissa syntynyttä, mutta Kanadassa jo pitkään vaikuttanutta Joachim Alcinea vastaan. Macklinin edellisestä voitosta alkaa olla kaksi vuotta aikaa, eikä ottelu Alcinea vastaan ole sieltä helpoimmasta päästä. WBA-liiton mestaruutta sarjaa alempana viitisen vuotta sitten hallinnut ”Ti-Joa” on sanalla sanoen omituinen tapaus. Huonoimmillaan Alcine todella on huono. Alfredo Angulon rumputulen alla mies ei kestänyt erääkään ja journeyman Jose Medinan kanssa tämä kykeni ainoastaan ratkaisemattomaan. Hyvänä päivänä Alcine tosin onkin sitten todella world-class; hän kaatoi aikanaan voittamattoman Travis Simmsin ja viimeisimmässä ottelussaan nollasi pelätyn kanadalaisen David Lemieuxn hyökkäykset ottaen arvokkaan pistevoiton. Mikäli Alcine ei jäädy Vegasin valoissa, nähdään todella mielenkiintoinen ottelu, jossa Macklin nappaa keskustelua herättävän, äärimmäisen niukan pistevoiton.

Sergio Martinez (49-2-2) vs. Julio Cesar Chavez Jr. (46-0-1)
12 erää, WBC-liiton keskisarjan mestaruusottelu

Ai että. Nyrkkeilyottelu joka täyttää Thomas & Mack Centerin ääriään myöten ei voi olla huono. Mikäli joku olisi reilu kahdeksan vuotta sitten sanonut, että Chavez Juniorista kasvaa vielä ihan ”oikea” nyrkkeilijä joka esiintyy HBO:n pääotteluissa, olisin pitänyt tätä todennäköisesti kaikkien aikojen typerimpänä kommenttina. Olin tuolloin juuri nähnyt Juniorin ensimmäisen kerran. Poika oli kamala, mutta kaikeksi onneksi vastustaja Jason ”The Animal” Smith oli vielä kamalampi. Mutta, kuinkas sitten kävikään. Kaikessa hiljaisuudessa meksikolainen keräsi vyölleen otteluita, kasvoi fyysisestikin pojasta mieheksi (henkisestä kasvusta ei ole tarkkaa havaintoa), on pystynyt ilman isänsä apua kukistamaan kehässä Sebastian Zbikin ja Andy Leen kaltaisia tekijämiehiä ja kohtaa nyt Martinezin keskisarjan todellisessa mestaruusottelussa. Jos Chavezin tietä kuuluisa nimi on onnistunut tasoittamaan, niin mestari Martinezin kohdalla asia on aivan päinvastoin.  Kivikkoisesta matkasta voisi kirjoittaa vaikka romaanin, mutta jätetään se toiseen kertaan. Tiivistetään tässä yhteydessä ”Maravillan” uran tähän 2000-luvun ikimuistoisimpaan nyrkkeilyhetkeen: http://www.youtube.com/watch?v=koe4Sm8nQPU
Viimeisimmissä puolustuksissaan Martinez ei varsinaisesti ole ollut vaikeuksissa, mutta brittihaastajat Darren Barker ja tänäänkin kehässä nähtävä Macklin tarjosivat silti mestarille ehkä odotettua tuhdimman iltapuhteen. Tämä on saanut jotkut uskomaan myös Chavezin mahdollisuuksiin mestaria vastaan. Se on totta, että Martinez on 37-vuotias (tosin nuori sellainen), eikä huippuvuosia ole enää montaa jäljellä. Todennäköisesti Chavez on kuitenkin mestarille yhä liian helposti luettavissa, eikä legendan poika myöskään kykene Paul Williamsin lailla sekoittamaan Martinezin rytmiä loputtomalla iskusateella. Silti uskon tämän ottelun viimeistään nostavan Chavezin arvostuksen sille tasolle, jolle se miehen omien otteiden perusteella kuuluukin. Takkiin tullee suhteellisen selvästi 12 erän taistelun jälkeen, mutta kukaan ei enää tämän jälkeen naureskele Chavezin olevan vain tunnettu nimenä, vaan myöskin ja ennen kaikkea aitona meksikolaisena taistelijana.