Mäkinen ja Potkonen tavoittelevat olympiakehää

Nyrkkeilyn naisten MM-kilpailut ja ainoa karsintakilpailu Lontoon tulevan kesän olympiakehään alkavat 12. toukokuuta Kiinan Qinhuangdaossa. Suomesta kilpailuihin ovat hyvissä ajoin matkanneet Järvenpään Kehäkarhujen Hanne Mäkinen ja Jenna Puurunen, sekä Tampereen Voimailuseuran Mira Potkonen.

Heistä 51-kiloisissa ottelevalle Hanne Mäkisellä ja 60-kiloisissa kilpailevalla Mira Potkosella on mahdollisuudet päästä menestyksen myötä Lontoon olympiakehään, jossa naiset ottelevat sarjoissa 51 kiloa, 60 kiloa ja 75 kiloa.

Naisten olympiakarsinta on armottoman raaka, sillä kolmessa olympiasarjassa (51kg, 60kg ja 75kg) on yhteensä vain 36 paikkaa. Lipun Lontoon kisakoneeseen näiden MM-kilpailujen perusteella lunastaa kaiken kaikkiaan 25 naista, loput 11 paikkaa jaetaan olympiahengen mukaan Tripartite -perusteella. Vielä vaikeamman karsinnasta tekee maanosakiintiöt, joiden perusteella Euroopalle on jaossa kolme paikkaa kuhunkin sarjaan MM-nyrkkeilyistä.

Edellisissä MM-nyrkkeilyissä Barbadoksella Hanne Mäkinen löi ensimmäisenä suomalaisnaisena MM-mitaleille voittaessaan pronssia. Nyt Mäkinen lähtee uusimaan sijoitustaan, sillä mitalisija toisi lähes varmasti olympiapaikan.

Kaksinkertainen EU-mitalisti Mira Potkonen on ollut kovassa iskussa kuluneen kauden aikana. Hän ei ole hävinnyt vielä kertaakaan tämän vuoden puolella. Maaliskuussa Pohjoismaiden parhaana naisnyrkkeilijä palkittua ja Minoan Cupissa kaksi hienoa otteluvoittoa iskenyt Potkonen nousee MM-kehään ensi kertaa urallaan.

Mäkisellä ja Potkosella on molemmilla oikein hyvät mahdollisuudet iskeä MM-mitaleille ja paikka olympiakehään. Armottoman systeemin vuoksi myös pientä arpaonnea tarvitaan. Painoluokkien maailman toiseksi paras nyrkkeilijähän voi pudota kilpailuista vaikka heti avauskierroksella, jos vastaan tulee heti ykkösnimi. 51-kiloisten suosikki on Englannin Nicola Adams ja 60 kiloisissa suosikkina kisoihin lähtee Irlannin Katie Taylor.

MM-nyrkkeilyihin osallistuu myös 17-vuotias Jenna Puurunen sarjassa 54 kiloa. Järvenpääläinen A-juniori voitti viime vuonna nuorten EM-hopeaa Venäjällä, ja lähtee nyt hakemaan kokemusta arvokilpailukehästä naisten MM-kilpailuista. MM-mitalia ei ole vielä odotettavissa, mutta kisat ovat hyvää oppia kohti Rion 2016 olympialaisia. Turistina Puurunenkaan ei kilpailuihin todellakaan lähde, vaan otteluvoittoja voi hyvinkin irrota.