Matti Koota iski EU-hopeaa

Matti Koota
Matti Koota
Matti Koota

Kankaanpääläisnyrkkeilijä Matti Koota, 24, iski miesten Euroopan Unionin mestaruuskilpailujen hopeamitalin 56-kiloisten painoluokassa. Koota raivasi Bulgarian kehässä tiensä finaaliin kukistamalla ensin suvereenisti Espanjan Diego Pereiran 3-0 ja sitten isäntämaan nuorten EM-mitalistin Stefan Ivanovin 2-1.

Finaaliottelussa suomalaiselle oli revanssi tarjolla, sillä olympiapronssia urallaan voittanut Moldovan Veaceslav Gojan kukisti Kootan vuoden 2009 MM-nyrkkeilyissä Milanossa vain massapisteiden turvin +5-5 ja eteni tuolloin jatkoon. Koota ei päässyt kuitenkaan taistelemaan EU-kullasta valitettavan loukkaantumisen vuoksi. Semifinaaliottelussa aktiivisesti puskenut bulgaari aiheutti Kootalle silmäkulmavamman, jonka vuoksi kilpailulääkäri kielsi suomalaisen ottelemisen.

– Todella ikävä tilanne, että Matti ei päässyt ottelemaan finaalia. Kokonaisuutta katsoessa on kuitenkin mahtavaa nähdä nuoren urheilijan nousevan loukkaantumisten jälkeen takaisin huipulle ja iskevän suomalaista nyrkkeilyhistoriaa, kommentoi kilpailuja Suomesta käsin seurannut Suomen Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Tobias Karlsson.

Kilpailuissa ovat mukana Suomesta myös Dmytro Tretyak (75kg) ja Tomi Honka (91kg). Molemmat hävisivät avausottelunsa.

Tretyakin tappio tuli Bulgarian Peter Paunoville kaikin tuomariäänin 3-0. Ensimmäisessä erässä Dmytrolle laskettiin lukua kaksi kertaa. Toiseen erään suomalainen lisäsi vauhtia niin paljon, että bulgarialaisen silmäkulma aukesi pahasti ja sitä jouduttiin näyttämään kahdesti lääkärille. Kolmas erä oli tiivistä iskujen vaihtua ja lukua laskettiin kummallekin ottelijalle. Hieno ottelu Tretyakilta, mutta tällä kertaa voitto isäntämaahan.

Honka joutui taipumaan taitavammalle Georgian Guledani Levanille tuomariänin 3 – 0. Ensimmäinen erä oli tasainen, mutta toisessa ja kolmannessa erässä georgialainen lisäsi painetta niin paljon, että Honka ei pystynnyt vastaamaan pisteiden arvoisesti. Valmentajana mukana olleen Askar Sarsenbayevin mukaan Honka taisteli loppuun asti eikä antanut periksi missään vaiheessa.

Miesten EU-mestaruuksista iskettiin nyt kahdeksatta kertaa. Edellinen ja ainoa suomalaisen miesnyrkkeilijän saavuttama EU-mitali on vuodelta 2003, kun Joni Turunen saavutti pronssia Strasbourgista historian ensimmäisistä EU-mestaruuskilpailuista. Naisten viime vuoden EU-mestaruuskilpailuissa Sonia Grönroos iski hopeaa ja Mira Potkonen ja Cecilia Nilsson pronssia.