Mononen – Forsman: Kumpi vie SM-vyön?

Vapaasta alemman raskaansarjan (90,7 kg) Suomen mestaruudesta nyrkkeillään tukevana lauantaina Joensuussa. Marko Mononen ja Janne Forsman iskevät kymmeneräiseksi kaavaillun ottelun Sokos Hotelli Kimmelissä kello 20.00 alkavasssa tapahtumassa, jonka järjestää Boxing Finlandia Jarmo Tolvasen johdolla.

Etukäteen on vaikea ennustaa kumpi nappaa SM-vyön vyötäisilleen, mutta allekirjoittanut antaa kuitenkin ennustuksen ottelun kulusta.

SM-ottelijoilla on hyvin samankaltaiset taustat. Molemmat ottelivat vain kymmenkunta ottelua ja ammattilaisena he ovat nujertaneet vain alemman tason kehien kiertelijöitä. Monosella on tilillään neljä pistevoittoa ja Forsmanilla kolmen pistevoiton lisäksi kaksi tyrmäysvoittoa.

Miesten ominaisuudet

Iskutehossa Forsmanilla ei kuitenkaan välttämättä ole selkeää etua. Monosen vastustajat ovat olleet heikkolistaisia, mutta sinnikkäitä. On hyvin mahdollista ettei Forsmankaan olisi saanut lyötyä yhtään Monosen vastuksista pihalle. Forsmanin tyrmäämät kaverit taas Mononenkin olisi hyvinkin lyödä ulos. Miehillä on on yksi yhteinen vastus. Molemmat kukistivat debyyttiotteluissaan Latvian Florians Strupitsin pisteillä. Strupitsia vastaan Mononen oli lähempänä keskeytysvoittoa avauserän rynnäköllään.

Kumpikaan miehistä ei ole mikään varsinainen tyrmääjä, muttei kumpakaan liian kevytkätiseksikään voi haukkua. Molempia miehiä on myös ”satutettu” ammattilaisurillaan, joten katsoisin molemmilla olevan mahdollisuudet satuttaa ja jopa tyrmätä vastustajansa.

Miehillä on erilaiset nyrkkeilytyylit. Mononen on saksalaistyylinen selkä suorana otteleva perusnyrkkeilijä, kun Forsman taas heiluttaa enemmän brittityylisesti yläkroppaansa. Kauko-ottelussa Mononen lienee pienen askeleen Forsmania edellä ja lähiottelussa tilanne on päinvastainen. Kumpikaan ei kuitenkaan ole teknisesti selvästi toista edellä.

Uskon ottelun ratkeavan pitkälti siihen kumman kunto kestää paremmin ja ennenkaikkea siihen kumpi uskataa lähteä alusta asti lyömään aktiivisesti ja viemään eriä nimiinsä. Mononen on hieman Forsmania isokokoisempi ja uskon sen tuovan Monoselle kestävyydessä pienen hyödyn. Ennakkojutuissa Mononen on puhunut pistevoitosta ja Forsman puolestaan tyrmäysvoitosta. Tämäkin tuonee Monoselle pienen edun, jos ottelu todella kestää kymmenen erää, kuten uskon.

Valmistautuminen ja taktiikat

Forsman on valmistautunut otteluun sparrileireillä Vaasassa Petro Koskimiehen opeissa sparraten kotimaisia kavereita vastaan. Monoselle sen sijaan hankittiin puolalaisammatilainen Patryk Kowoll harjoitusvastustajaksi yhden pitkän viikonlopun ajaksi. Allekirjoittaneen kokemukset ulkomaisista harjoitusvastustajista ovat olleet erittäin hyviä, joten katson tämän parantavan Monosen voitonmahdollisuuksia.

On mielenkiintoista katsoa millaisilla taktiikoilla ottelijat lähtevät otteluun. Forsmanin koutsi Petro Koskimies on huomattavasti kokeneempi ja meritoituneempi kuin Monosen valmentaja Jarmo Tolvanen. Kulmamiesten sektorilla Forsmanilla lienee siis etu.

Kumpi kruunataan mestariksi?

Nordicbetin vedonlyöntilistalla Forsman lähtee otteluun selvähkönä suosikkina ja suosikin aseman hän lienee ansainnutkin. Allekirjoittanut veikkaa kuitenkin Monosen niukkaa pistevoittoa. Mononen on Forsmania hieman isokokoisempi ja ehkä kovakuntoisempi. Mononen saattaa jaksaa raataa läpi ottelun kovemmin ja ottaa ansaitun pistevoiton.

Kirjoittaja: Miika Forsström