Ville Niemonen taustoitti kolumnissaan ansiokkaasti närkästystä, jonka raskaansarjan brittinyrkkeilijöiden David Hayen ja Derek Chisoran heinäkuinen kohtaaminen on nostattanut. Kyseessä on siis kaksi sarjansa kärkipään iskijää, jotka mellakoivat Saksassa Chisoran ja Vitali Klitschkon ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. On kyseenalaistettu sitä, ansaitsevatko nämä kaksi Youtuben hittivideoiden pääantisankaria tekosistaan palkkioksi ruhtinaallisen palkkapäivän ja laajan tv-näkyvyyden.
Niemosen esittämän kannan jakavat monet tahot. Erityisesti kiukku on kohdistunut brittipromoottori Frank Warreniin, joka päätti järjestää ottelun Luxemburgin nyrkkeilyliiton luvilla, kun brittien oma BBBoC eväsi Chisoran kilpailuluvan Saksan tapahtumien seurauksena. Esimerkiksi Iso-Britannian yleisradion BBC:n kommentaattori Ben Dirs nostaa esille näkökulman siitä, että vaikka lakeja ei rikotakaan, menettely on vastoin lajin kunniaa ja moraalia.
En itsekään aplodeeraa Hayen ja Chisoran lapselliselle teutaroinnille, mutta hämmästelen asian nostattamaa kohua. Poikkeavaa tilanteessa on Britannian nyrkkeilyliiton yli käveleminen, mutta on kysyttävä, millä perusteilla tai oikeuksilla se katsoo välttämättömäksi evätä kamppailun. Tehdäänkö tässä keskustelussa sittenkin asiaa kehäpylväästä?
Missä oli nyrkkeilymaailman moraalinen närkästys silloin, kun Marco Antonio Barrera ja Erik Morales läiskivät toisiaan heidän toista otteluaan ennakoivassa lehdistötilaisuudessa? Juttu sivuutettiin minimaalisella kohulla, eikä vähiten siksi, että koko nyrkkeilymaailma halusi nähdä uusinnan miesten välillä. Bernard Hopkins häpäisi Puerto Ricon lipun ennen otteluaan Felix Trinidadia vastaan. James Toney ilmoitti vastustajalleen raiskaavansa tämän äidin. Lennox Lewis ja Hasim Rahman painivat tv-studiossa ennen uusitaotteluaan, Mike Tysonin järjestämistä kaaoksista nyt puhumattakaan. Mikä tekee tämänkertaisesta tapahtumasta niin poikkeuksellisen?
Esimerkkejä löytyy kosolti muualtakin kuin nyrkkeilyn piiristä. Olisivatko vaikkapa humalassa esiintyneet MM-leijonat ansainneet pelikieltoa, tai haastattelutilaisuudessa huonosti käyttäytynyt Tommi Evilä? Pitäisikö meneillään olevissa MM-kisoissa baarissa häiriötä aiheuttanut kanadalaistähti Ryan Gezlaf sulkea turnauksesta? Tiger Woods? Floyd Mayweather? Kuka tahansa urheilun seuraaja osaa tehdä päättymättömän listan radaltaan eksyneistä tähdistä, eikä Hayen ja Chisoran teutarointi selviä sellaisessa rankkauksessa edes kovin korkealle.
Yhteinen tekijä kaikissa edellä luetelluissa typeryyksissä on se, että vaikka teot olivat sivistymättömiä ja tuottivat lajilleen huonoa julkisuutta, ne eivät kuitenkaan rikkoneet itse lajia vastaan. Tästä syystä tekojen seuraukset ovat kohdistuneet lähinnä urheilijoihin itseensä yksityishenkilöinä. Hinnan siitä he maksavat negatiivisena julkisuutena ja luultavasti menetettyinä sponsorisopimuksina, samoin kuin muutkin ammattinsa ulkopuolella törttöilleet viihdetaiteilijat. Ulkopuolisten laji-ihmisten panikoinnille ei siksi ole todellista syytä.
Ongelmana on myös nähty se, että lajia markkinoidaan nyt väärillä keinoilla, hieman samaan tapaan kuin Mike Tysonin ja Lennox Lewisin ottelun alla, jolloin lehdistötilaisuudessa nähtiin iskujenvaihdon ohella muun muassa puremista. Tämäkään peruste ei kuitenkaan ole kestävä. Aina muulloinkin on olemassa vaara siitä, että lehterille tulee väkeä väärillä motiiveilla: esimerkiksi Pasilan asemalla joulukuussa tapaamani herrasmies ilmoitti minulle, että ”Robbe vetää tänään neekeriä turpaan”. Hän tuskin oli intoiluineen täysin yksin, vaikka ottelua ei tällaisella vastakkainasettelulla markkinoitukaan.
Lisäksi Hayen ja Chisoran ottelunkin todellinen mielenkiinto syntyy aivan muista ja hyväksyttävistä syistä: ottelijoiden kyvyistä ja tyyleistä sekä paikallisväristä. 20 000 yli sadan punnan arvoista lippua myytiin muutamassa päivässä tappelunnujakasta huolimatta, ei sen vuoksi. Jos pelkästään painimalla tekee moisen tilin, lupaudun vaikka omakätisesti vääntämään Juho Haapojan kanssa seuraavassa lehdistötilaisuudessa.
Jos nyrkkeilyn moraalista ja arvostuksesta maailmassa ollaan todella kiinnostuneita, BBBoC:n ja muiden lajia valvovien instanssien on suunnattava huomionsa lajia itseään vahingoittaviin tekoihin. Tahalliset sääntörikkeet kehässä, dopingtapaukset ja puolueellinen tuomarointi tuhoavat nyrkkeilylinnakkeen perustuksia, ei lajin harjoittajien käytöstapojen puute. On vaikea välttyä ajatukselta, että brittiliiton harmistuksen varsinainen aiheuttaja on se, että sen arvovallan yli kävellään, kun ottelun sanktioi toisen maan lajiliitto. Jos todella oltaisiin käymässä maalaustalkoisiin moraalin rapistuvaa julkisivua vastaan, keinojen ja kohteiden pitäisi olla aivan toisenlaisia.
Tietenkään Chisoran ja Hayen sähläystä ei pidä sallia sellaisenaan – tuntuvat sakot ovat ilman muuta paikallaan. Ammattinsa harjoittajina he ovat kuitenkin edelleen maailman parhaiden joukossa, ja sen osoittamiseen heillä on edelleen oikeus, samoin kuin nyrkkeilyfaneilla on oikeus heidän näkemiseensä. Ei voi olla lajinkaan etu, että sen kenties kiinnostavimman tulossa olevan ottelun toteutuminen evätään perusteettomien tekosyiden nojalla. Tokkopa BBC:kään muistaa pitää toimittajiaan poissa heinäkuussa West Ham Unitedin areenalta.