Nyrkkeilyviikon kuulumisia: Povetkin – Whyte II lauantain herkkuna

Beterbiev palasi

Viime viikonlopun nimekkäin kehässä käynyt ammattinyrkkeilijä oli Venäjän Artur Beterbiev, jota monet pitävät tämän hetken maailman parhaana raskaan keskisarjan nyrkkeilijänä. Beterbievin iskukyky oli kuitenkin ennalta arvoitus, sillä 36-vuotiaan venäläisen edellisestä ottelusta ehti vierähtää puolitoista vuotta ja mies kerkesi välissä sairastaa koronankin.

Beterbievin paluu oli voitokas, sillä varsin tuntematon mutta perin sitkeäksi osoittautunut Saksan Adam Deines taittui lopulta häviöön 10. erässä. Beterbiev jatkaa siis edelleen tappioitta eikä yksikään vastustaja ole selvinnyt hänen kanssaan vielä pistetuomiolle saakka, mutta osa faneista oli näkevinään miehen olemuksessa hidastumisen merkkejä. Puheet mahdollisesta jättiottelusta painoluokkaa alempana mellastavan Canelo Alvarezin kanssa alkoivat joka tapauksessa saman tien, ja toteutuessaan se kieltämättä olisi nyrkkeilyn ystäville odottamisen arvoinen tapaus. Uutta vertailumateriaalia saadaan seuraavan kerran toukokuussa, kun Meksikon supertähti kohtaa britti Billy Joe Saundersin.

Viime viikonvaihteen muista kehäkävijöistä voidaan mainita Dallasista lähtöisin oleva välisarjan lupaus Vergil Ortiz Jr, jonka ottelulista 17–0 (17) on lähes identtinen Beterbievin kanssa. Ortiz päihitti samoilta kulmilta tulevan Maurice Hookerin ja lähestyy sarjansa kärkikymmenikköä. Ison-Britannian Wembleylla taas alemman raskaansarjan kolossi Lawrence Okolie iski vakuuttavan voiton kovasta veteraani Krzysztof Glowackista, ja nousi kärkkymään maailmanmestari Mairis Briedisin ykköshaastajan paikkaa.

Whyte tasaamaan puntteja, Venäjältä uusi uhka

Suhteellisen harvinainen on tilanne, jossa raskaasti tyrmätyksi tullut nyrkkeilijä on uusintaottelussa samaa vastustajaa vastaan selvä ennakkosuosikki. Lauantaina eksoottisesti Gibraltarilla käytävässä raskaansarjan kärkikolistelussa tällainen tapaus kuitenkin nähdään, kun Alexander Povetkin ja Dillian Whyte ottavat toisistaan mittaa uudemman kerran. The Ring -lehden listoilla Povetkin on maailmanmestari Tyson Furyn kolmoshaastaja, Whyte heti kannoilla nelosena.

Edelliseen otteluun nyt 41-vuotias Povetkin lähti hankalasta asemasta, sillä hänellä oli allaan tuskaisa ratkaisematon Michael Hunteria vastaan ja vastassa kotikehässään nyrkkeillyt, voittoputkessa porskuttanut Whyte. Ottelun alun Povetkin olikin saamapuolella ja neljännessä erässä jo tappion partaalla ottaessaan lukua kahdesti. Viidennessä erässä venäläinen tekniikkataituri kaivoi kuitenkin pakistaan teknisesti briljantin kohokoukun, joka sammutti Whyten lamput kerrasta.

Sittemmin Povetkin on sairastanut koronan, minkä todenperäisyyttä Whyte on kovaan ääneen kyseenalaistanut. Venäläisen olympiavoittajan ottelulista on komea 36-2-1 (25) ja kokemusta sekä ensimmäisen ottelun jäljiltä itseluottamusta hänellä varmasti piisaa. Povetkinin puolustustekniikka ja iskunkestävyys ovat kuitenkin selvästi heikentyeet uran parhaista vuosista eikä samanlaisen unelmaiskun löytäminen uudestaan ole kovin todennäköistä.

Dillian Whyte, 27-2 (18), on Povetkinia isompi, vahvempi ja yhdeksän vuotta nuorempi ja ansaitsee ennakkosuosikin statuksensa, mutta hänellä on Povetkinin tavoin taipumus joutua vaikeuksiin osapuilleen kaikissa otteluissaan, vaikka hän voittoja napsiikin. Ruudinkatkua ja väriä kamppailulta on lupa joka tapauksessa odottaa. Tapahtuman esiottelussa nähdään myös ammattilaisdebyyttinsä tekevä toisen polven nyrkkeilijä Campbell Hatton, josta ainakin Manchesterin seuruilla odotetaan suuria.

Ensi viikonlopun isoista nimistä kannattaa mainita vielä Jekaterinburgissa kehään kapuava Jevgeni Tishenko. Amatöörinä olympiakultaa ja kaiken muunkin voittanut 196-senttinen vasuri kohtaa kahdeksan ottelun mittaisen ammattilaisuransa ensimmäisen totisen haasteen, kun vastaan asettuu maailmanluokkaa edustava Etelä-Afrikan Thabiso Mchunu.