Olympiakarsinnat alkavat lauantaina – Lue täältä suomalaisten mietteet!

Tomi Honka (e osallistu Tammer Turnaukseen 2016), Muhammad Abdilrasoon, Mira Potkonen ja Ilari Kujala

Nyrkkeilyn Euroopan olympiakarsinnat käynnistyvät Turkin Samsunissa lauantaina ja jatkuvat aina seuraavan viikon sunnuntaina 17.4. käytäviin finaaleihin asti. Suomesta Rion kisapaikkaa hake​e​ Mira Potkonen (60 kg), Muhammad Abdilradoon (69 kg), Ilari Kujala (75 kg) ja Tomi Honka (91 kg).

Nyrkkeilijöiden urakka kohti olympiapaikkaa on kova: todennäkäisesti siihen vaaditaan neljän ottelun voittamista kussakin sarjassa. Olympiapaikan Euroopan karsinnoista saa kymmenen miesten sarjan mitalistit​ ja kolmen naisten sarjan finalistit.

Miehissä Turkin olympiakarsinnan jälkeen on mahdollisuus kisapaikkaan vielä maailmankarsinnoista ja naisissa MM-kisoista. Naisissa myös Turkin turnauksessa kärkikaksikon jälkeen sijoittuneilla on hyvä mahdollisuus lunastaa olympiapaikka, jos MM-kisoissa nyt finaalissa Turkissa olleet nappaavat sieltä kisapaikan, joita on jaossa neljä per sarja.

Hieno valmistautuminen Italiassa

Suomen joukkueen valmistautuminen Euroopan olympiakarsintaturnaukseen on sujunut kaikkien nyrkkeilijöiden ja päävalmentaja Jarkko Pitkäsen mukaan aivan erinomaisesti.

– Valmistautuminen on todellakin mennyt aika nappiin. Olimme Italiassa ​maan valmennuskeskuksessa Assisissa ​kymmenen päivän leirillä, jossa saimme huippuvastustajia. Samassa paikassa olivat maajoukkueet Italiasta, Irlannista, Azerbaidjanista ja Ruotsista sekä Kazakstanin naiset, kertoo päävalmentaja Pitkänen.

– Kaikilla nyrkkeilijöillämme on edess​ä​ kova urakka, mutta jokaisella on tavoitteena olympiapaikan lunastaminen. Se vaatii täydellistä onnistumista. Arpaonni tietysti helpottaisi urakkaa hiukan​.​ Avauskierroksen matsi on aina hankala, joten niille toivoisi vähän helpompaa vastustajaa. Toivotaan arvonnasta lauantailta hyvää alkua kisoille, Pitkänen jatkaa.

Päävalmentaja ei lähde nostamaan kenenkään ottelijan mahdollisuuksia olympiapaikkaa toisiaan suuremmaksi, vaan toteaa kaikilla miehillä olevan takana hyvä vuosi. Mira Potkonen puolestaan on voittanut irlantilaista voittamatonta supertähteä Katie Tayloria lukuunottamatta lähes kaikki top10 ottelijat, joten mahdollisuus menestykseen on lähtökohtaisesti mainio.

– Kaikki fokus on nyt tässä turnauksessa ja seuraavissa otteluissa, Pitkänen tiivistää.

Potkonen haluaa olla yksi tusinasta

http://www.mirapotkonen.fi/
http://www.mirapotkonen.fi/

Mira Potkosen kevyessä sarjassa (60 kg) Tampereen Voimailuseuraa edustava Maarit Teurosen valmennettava haluaa olla yksi tusinasta Riossa ottelevasta sarjan nyrkkeilijästä.

– Hyvä valmistautuminen on takana ja paluu PM-kisoissa kehään loukkaantumisen jälkeen oli onnistunut. Sain hyvää tuntumaa ja tällä hetkellä olo on odottava ja rentoutunut. Arvontaa tässä tietysti hieman jännitän ja sitä, alkaako ottelut jo heti lauantaina, Potkonen kertoo Mustanmeren rannalta.

– Ei minulla ole avausmatsin vastustajan suhteen mitään toiveita: voitto kotiin ja eteenpäin. Ottelu kerrallaan. Nyt on se paikka, jossa harjoittelusta otetaan tulos irti!

Kuopus-Abdilrasoon hakee duunilleen mittaria

Välisarjassa (69 kg) otteleva vasta 18-vuotias Tampereen Voimailuseran Askar Sarsenbaevin valmennettava Muhammad Abdilrasoon on myös enemmän kuin valmiina ensimmäiseen isoon miesten turnaukseen.

Muhammad Abdilrasoon ja Askar Sarsenbayev
Muhammad Abdilrasoon ja Askar Sarsenbayev

– Vuosi on lähtenyt todella hyvin käyntiin SM-kisojen ja GeeBee-turnauksen myötä. Kaikki haluavat täältä olympiapaikkaa ja sitä itsekin nälkäisenä saalistan. Mikää​n elämässä ei tule helpolla, sen olen itsekin oppinut. Lähden tekemään täällä sitä mitä olen oppinut, duuni on tehty, nyt mitataan osaaminen. Mikään muu ei täältä tyydytä, kuin olympiapaikka, Abdilrasoon pamauttaa.

Abdilrasoonin sarjassa on Riossa mukana 28 nyrkkeilijää, joista Euroopasta on paikan jo saavuttanut viisi nyrkkeilijää (AZE, IRL, TUR, RUS, KAZ).

Kujala odottaa hurjaa urakkaa

Ilari Kujala, kuvaaja Antti Latva-Kyyny
Ilari Kujala, kuvaaja Antti Latva-Kyyny

Kirkkonummen Nyrkkeilyseura edustava Amin Asikaisen valmennettava 20-vuotias Ilari Kujala hakee puolestaan yhtä 28:sta olympiapaikkasta keskisarjassa (75 kg).

​ Poissa kisapaikkataistosta ovat jo paikan saavuttaneet Puolan, Venäjän ja Turkin edustajat.​

– Hyvillä mielin kaikkia lähdetään voittamaan. Kelit ja kaikki muukin ovat täällä kohdillaan, nyt haetaan unelmalle toteutumista ja se on edustaa Suomea olympialaisissa, Kujala toteaa.

Kujala pääsi Italiassa treenaamaan mm. MM-pronssimiehen, irlantilainen Michael O´Reillyn kanssa.

– Neljä voittoa kuulostaa kovalta. Urakka tulee olemaan todella hurja ja saa olla varoillaan, ettei paikkoja hajoa. Avausmatsista odotan homman lähtevän rullaamaan hyvin eteenpäin, Kujala toteaa.

Raskassarjalaisen jalka jo vipattaa

Tomi Honka, kuvaaja Antti Latva-Kyyny
Tomi Honka, kuvaaja Antti Latva-Kyyny

Raskassa sarjassa (91 kg) ottelevan Tomi Hongan jalka vipattaa jo päivää ennen arvontoja siihen malliin, että kehään olisi kiva päästä.

– On tässä jo odettu pitkään, onneksi aika alkaa olla käsillä. Katsotaan päästäänkö kehään jo lauantaina, minä olen valmis milloin vain.

Viipurin Nyrkkeilijöitä edustava isänsä Juhan valmentama Honka on treenannut olympiakarsintoja kohti Italiassa peräti kolmasti. Siellä vastassa on ollut kovia kavereita,, mm. jo olympiapaikan AI​BA:n maailman rankingin perusteella saavuttaman italialaisen Clemente Russon kanssa. Viime viikolla puolestaan Honka sai treenata yhden sarjan ennakkosuosikin, azerbaidjanilaisottelijan kanssa.

– Kova urakka, älyttömän kova. Kaikki hakevat täältä paikkaa olympialaisiin ja taso on kova, Honka mietiskelee oman sarjansa lähtökohtia.

– Eka matsi on pirun tärkeä. Siinä on kaikki paineet ja jännitykset, sen jälkeen homma rentoutuu. Toivottavasti nyt ei ihan ennakkosuosikkia tulisi heti avausmatsiin vastaan, Honka toivoo.

​Raskaaseen sarjaan pääsee Rioon vain 18 ottelijaa. Euroopasta paikan ovat jo lunastaneet Kazakstanin, Italian, Saksan ja Venäjän ottelijat.​