Olympiavoittaja, legendan poika ja kaikkea siltä väliltä – viikonloppuna isketään laajalla rintamalla

Ammattinyrkkeilyn alkuvuosi on ollut vilkas eikä tämäkään viikonloppu tee poikkeusta. Tarjolla on tapahtumia niin Englannista, Yhdysvalloista kuin Meksikostakin. Suurimman huomion viikonlopun otteluista saa ansaitusti James DeGalen (25-2-1) ja Chris Eubank Juniorin (27-2) ylemmän keskisarjan kohtaaminen Lontoossa, joka samalla merkitsee myöskin vaikutusvaltaisen Al Haymonin PBC-formaatin rantautumista Eurooppaan.

Olympiavoittaja DeGale ja Eubank kohtaavat toisensa tilanteessa, jossa kummallakaan ei ole varaa tappioon – ainakin jos mietitään tulevien tilipäivien maksimointia. ”Chunky” DeGale on osoittanut olevansa parhaimmillaan maailman ylimmän luokan nyrkkeilijä, jonka suoritustaso ei kuitenkaan ole koskaan kestänyt täyttä kahtatoista erää. Parhaimmillaan DeGale dominoi Lucian Buten ja Andre Dirrellin tasoisia tyyliniekkoja, heikoimmillaan häviää Caleb Truax’lle ja joutuu Cristian Sanavian pudottamaksi. DeGale on onnistunut luomaan melkoisen värisuoran myös käyttämiensä promoottorien suhteen. Tähän mennessä läpi on käyty enemmän tai vähemmän virallisesti Frank Warren, Sauerland, Mick Hennessy, Matchroom ja viimeisimpänä Al Haymonin käyttämät promoottorit.

Nuorempi Eubank on kehittynyt ammattilaisuransa aikana valtavasti. Siinä missä hänen ensimmäisiä otteluitaan pidettiin lähinnä isänsä urasta jatkettuna vitsinä, on mies viime vuosina osoittanut olevansa vähintäänkin vakavasti otettava nyrkkeilijä. Tätä nykyä listalta löytyvät niukat tappiot Billy Joe Saundersille ja George Grovesille, mutta myös dominoivat voitot Arthur Abrahamista ja Dmitrii Chudinovista. Oletettavissa on, että Eubank on lähempänä parasta suorituskykyään kuin ailahteleva DeGale; tästä syystä myös vedonlyöntitoimistot tarjoavat ottelun todennäköisimmäksi lopputulokseksi legendaarisen isänsä varjosta ponnistavan ottelijan pistevoittoa. Illan mielenkiintoisimmassa esiottelussa ripeää tahtia ammattilaisurallaan pitänyt Rion superraskaan sarjan hopeamitalisti Joe Joyce (7-0) kohtaa hetken WBC-liiton mestaruusvyötäkin hallussaan pitäneen haitilaisen Bermane Stivernen (25-3-1).

Yhdysvaltain Minneapolisissa WBC-liiton avoimesta ylemmän sarjan vyöstä toisensa kohtaavat isäntämaan ko. titteliä aiemminkin hallussaan pitänyt Anthony Dirrell (32-1-1) sekä turkkilainen Avni Yildirim (21-1). Ottelua edeltävissä lehdistötilaisuuksissa lopettamisesta puhunut Dirrell on otellut viime vuosina niin harvakseltaan, että hänen todellinen kehäkuntonsa tuntuu olevan arvoitus. Yildirim puolestaan on napsinut urallaan muutaman kohtalaisen voiton (KO3 Schiller Hyppolite, W12 Marco Antonio Periban), mutta joutunut myös näiden vastapainoksi Lontoossa esiintyvän Eubankin tuhoamaksi. Dirrellillä, vaikkakaan ei sarjan parhaimmistoa enää edusta, on hyvät mahdollisuudet napata vanha vyönsä takaisin.

Meksikossa täysin erilaisista lähtökohdista kohtaavat välisarjan kamppailussa Brandon Rios (35-4-1) ja Humberto Soto (68-9-2). Vanhan ruman sanonnan mukaisesti ottelu ratkennee siihen, kumpi on vähemmän ohi parhaimmasta kilpailukunnostaan. Lukuisat iskusodat ja Soton kohdalla myöskin ikä ovat tehneet tehtävänsä – Mike Alvaradon pysäyttänyt Rios ja Urbano Antillonin unohtumattomassa iskusodassa kukistanut Soto ovat enää kaukainen muisto. Soto kyennee vastaamaan Riosin hyökkäykseen paikoittain, viemään nimiinsäkin muutamia eriä, mutta ottelun edetessä pidemmälle kalifornialaisen fyysisyys ja suorastaan epäterveellinen hyökkäysasenne vienee pidemmän korren.


VILLE NIEMONEN ��@