Oskari Metz kylmään kyytiin EM-kehässä

Ammattinyrkkeilyn sekavassa ja vaikeaselkoisessa maailmassa vanha kunnon Euroopan mestaruus on säilyttänyt arvonsa poikkeuksellisen hyvin. Vaikka mantereen parhaat ovat aina tähdänneet korkeammalle ja tavoittelevat maailmanliittojen mestaruusvöitä jättipalkkioineen, aito ja oikea, EBU-liiton tunnustama maanosan mestaruus on edelleen varsin hyvä laadun tae. Siksi lauantaina Wembley Areenalla iskettävä Oskari Metzin välisarjan EM-kamppailu on suomalaisen nyrkkeilyn näkökulmasta ilman muuta merkkitapaus.

EM-kruunun arvo näkyy siinäkin, että se on osoittautunut suomalaisnyrkkeilijöille kovaksi lakmustestiksi edelleen 2000-luvulla. Kotimaisten miesottelijoiden aivan terävin eliitti, maailman kymmenen parhaan luokkaan nousseet Amin Asikainen, Robert Helenius ja Edis Tatli, ovat kyenneet valloittamaan kruunun. Hyvän eurooppalaisen uran tehneet Juho Tolppola, Ville Piispanen, Jussi Koivula ja Juho Haapoja ovat myös päässeet haastamaan tittelistä, mutta heille se on jäänyt tavoittamattomiin.

”…tyrmännyt neljä aiempaa tittelinsä tavoittelijaa, näistä kolme alta kahden erän”

Lauantaina Oskari Metz asettuu ensimmäisen kerran puntariin, jossa hänen verensä punnitaan samalla vaa’alla menneiden vuosien kovien nimien kanssa. Toiseen kuppiin asetettava punnus on kuitenkin lyijynraskas: ennalta arvioiden David Avanesjan on yksi kovimmista suomalaisnyrkkeilijöiden EM-kehässä kohtaamista ottelijoista. Venäjältä ponnistanut ja armenialaiset sukujuuret omistava 33-vuotias Avanesjan on The Ring -lehden maailmanlistan välisarjan kahdeksas ja tyrmännyt neljä aiempaa tittelinsä tavoittelijaa, näistä kolme alta kahden erän. The Ring -lehti on varoitellut miehestä tulevana MM-haastajana, eikä venäläinen varmasti aio antaa tuntemattoman suomalaisen rikkoa haaveitaan.

Oskari Metz on kulkenut suomalaisittain poikkeuksellisen tien nyrkkeilijänä sikäli, että hänen taustansa on olympiatyylin sijaan thainyrkkeilyssä. Aiemman lajin perintönä Metzillä on hieman normaalia pystympi otteluasento sekä suomalaisittain myös harvinaisen paljon lähiotteluun perustuva tyyli. Metzin räväkät otteet herättvät lajifanien kiinnostuksen heti alusta pitäen, ja viimeistään vuoden 2019 voitto Ranskan Bibi Ondousta Olavinlinnassa teki Metzistä yhden suomalaisen ammattinyrkkeilyn kiinnostavimmista nimistä. Vuotta myöhemmin Metz kävi Puolan vieraskehässä päihittämässä komealistaisen Michal Syrowatkan: temppu, jonkalainen ei kovin monelta meikäläiseltä ole onnistunut.

”…rämäpäinen asenne ja uuttera työnteko ”

Takapakkia Euroopan valloitushaaveille tuli viime kesän Savonlinnan-reissusta, kun uran ensimmäisessä kahdeksaneräisessä italialainen Emmanuele Cavallucci piti Metziä lujilla ja olisi varsin monen mielestä ansainnut voittaakin. Yhtä kaikki, Metzin ottelulista 12-eräisen EM-ottelun tullen on 15–0 (5). Suomalaisen parhaita avuja kehässä ovat rämäpäinen asenne ja uuttera työnteko. Erityisempi tyrmääjä Metz ei ole, ja toisaalta hänen arsenaalissaan on vaikeaa nähdä sellaista erityisominaisuutta, joka riittäisi viemään hänet aivan terävimmälle huipulle.

Erityisominaisuuksille todella olisi kysyntää parin vuorokauden sisällä, sillä vähääkään kevyemmän kaliiberin asemiehet David Avasjan on nitistänyt säälimättä tieltään. Uran alussa yli 13 vuotta sitten sattuneen tappion lisäksi venäläisen kukistamiseen ovat kyenneet vain Lamont Peterson ja Egidijus Kavaliauskas – MM-tason ottelijoita molemmat. Railakkaista otteistaan tunnettu ja Briteissä yleisön suosikiksi noussut Avanesjan on takonut listalukemat 28-3-1 (16).

Ennalta ajateltuna armottomasti prässäävä, kirpeitä kohokoukkuja nosteleva ja otteluasentoa runsaasti vaihteleva Avanesjan tuntuu kaikin puolin olevan luokkaa tai kahta liian kova pala sitkeälle suomalaiselle, ja venäläisen leirissä ottelusta onkin puhuttu varsin avoimesti välipalakamppailuna. Vedonlyöjien tuomio saarivaltakunnassa on ollut vastaava: Avanesjanin voitolle annetut kertoimet ovat liikkuneet 1.03 luokassa. Jos Metzillä ottelussa yllätyssauma on, sen täytynee piillä siinä, että Avanesjan tuudittautuu nopeaan voittoon ja turhautuu, jos Metz onkin kamppailussa yhä mukana neljän tai viiden erän jälkeen. Sinne saakka selvitäkseen suomalainen joutuu kestämään elämänsä ryöpytystä, mutta ainakin haastattelulausuntojen perusteella siihen Metz on valmis.

Voitontoiveiden suhteen kannattaa olla realisti, mutta luonnollisesti on hienoa, että jälleen yksi suomalaisnimi pääsee tavoittelemaan kansainvälistä huipputasoa. Nyrkkeilyn hyviin puoliin liittyy toisaalta sekin, ettei otteluvoitto merkitse kaikkea; hyvän kamppailun tekemällä Metzille on varmasti luvassa kiinnostavia työtilaisuuksia jatkossakin, ja siihen suomalaisella on kaikki mahdollisuudet. Ja jos helsinkiläinen kovanaama laittaa esityksellään minut syömään aiemmat sanani, teen sen mitä kernaimmin.

Oskari Metzin EM-kamppailu on nähtävillä Viaplay-palvelussa.

JANNE ROMPPAINEN