Pacquiao – Bradley: Peukaloitu pelipöytä Las Vegasissa?

 

Las Vegasin rulettipöydät jakavat voittoja sattumanvaraisesti ja joskus todennäköisyyksien vastaisesti. Varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa MGM Grand Arenan tuomarikolmikko omaksui saman roolin pisteyttäessään Manny Pacquiaon ja Timothy Bradley välisen ottelun Bradleyn eduksi, yleisön ja tv-katselijoiden hämmästykseksi. Bradleyn voitto kirjattiin hajaäänituomiolla. Kaikki tuomarit pisteyttivät kamppailun 115–113 kahden asettuessa Bradleyn kannalle. Valtavan vastalausemyrskyn nostattaneen tuomion myötä Bradley nousi WBO-liiton tunnustamaksi välisarjan mestariksi. Samalla päättyi Pacquiaon seitsemän vuoden tappioton kehätaival.

Puheet lajin mädäntyneisyydestä, lahjonnasta ja tuomareiden epäpätevyydestä ovat velloneet nyrkkeilymedioissa ottelun jälkeen, ja ääntään ovat korottaneet monien muiden muassa Teddy Atlas, Dan Rafael ja Lou DiBella. Pistetuomareiden vaikean ammatin ymmärtäjät ovat olleet perin vähissä. Eikä reaktiota ole aihetta ihmetellä, niin hieno, hallitseva ja paikoin jopa ylivoimainen Pacquiaon esitys oli.

 

Kamppailu tuntui itse asiassa ratkeavan neljän ensimmäisen erän aikana. Avauserä mentiin lähinnä tunnustellen, mutta sen lopulla nähtiin paljon puhuva iskujenvaihto, jossa Pacquiao naulasi kolme kovaa vasenta suoraa Bradleyn leukaperiin. Tuo hetki kertoi, että Pacquiao täsmäase oli edelleen riittävän nopea ja terävä osuakseen, ja että hänen iskuillaan oli myös toivottu vaikutus Bradleyyn.

Toinen ja kolmas erä toistivat samaa kuviota: molemmat pitivät etäisyyttään ja kokeilivat iskuja lähinnä kaukaa, mutta aina kun lyöntejä vaihdettiin, tarkempi, osuvampi ja tehokkaampi oli Pacquiao. Bradley vaikutti miehistä fyysisesti isommalta ja kykeni vastaamaan myös mestarin iskujen nopeuteen, mutta vain Pacquiaon moukareilla oli silmin nähtävä vaikutus.

Neljännessä erässä tapahtui vielä selvempi käänne, kun Bradley ilmeisesti saamattomuuteensa tuskastuneena ampui iholle ja lähti hakemaan tuloksia lähietäisyydeltä. Pacquiao vastasi tuleen, vaikutti satuttavan Bradleyta selvästi ja painosti tätä taaksepäin. Rytäkässä myös Bradleyn oikea nilkka muljahti, ja erätauoilla hän mainitsi valmentajalleen Joel Diazille jalan vaivaavan. Haastajan taktinen muutos ei tuottanut tulosta, hän ei saanut perille tarpeeksi vartaloiskuja hidastaakseen vastustajaansa ja pistekilpailussa hän oli jäänyt pahasti takamatkalle

Viidennestä erästä eteenpäin Pacquiao nosti hieman jalkaa kaasulta, eikä lähtenyt saalistamaan haavoittunutta uhriaan samanlaisella raivolla kuin vielä muutama vuosi sitten olisi tapahtunut. Useissa erissä Pacquiao tyytyi lähinnä kontrolloimaan tilannetta erien alkupuolikkailla ja palautti lopussa komennon näyttävillä spurteillaan. Vaikka erien varastaminen loppupuolen hyökkäyksillä on taktiikkana kyseenalainen ja vaikka pistetuomareita usein varoitetaan lankeamasta niiden luomaan harhaan, Bradleykaan ei hallinnut selvästi yhtäkään erän alkupuolikasta. Aina kun iskujenvaihto kiihtyi, kehän herruus siirtyi Pacquiaolle.

Ottelun viimeisellä kolmanneksella kamppailu selvästi kesyyntyi, kun Pac jatkoi varmistelevaa taktiikkaansa. Bradley ei lakannut yrittämästä missään vaiheessa ja kesti mestarin iskut ilman suuria ongelmia, mutta yliotetta hän ei kyennyt saamaan. Eristä esimerkiksi kahdeksannen ja kymmenennen saattoi kirjata haastajalle, mutta varsinaisesta takaa-ajosta ei voinut puhua.

Ottelun pistetuomareista kokenut Jerry Roth katsoi Pacquiaon voittaneen kuudesta ensimmäisestä erästä viisi, kun taas Bradley otti nimiinsä loppupuolen eristä neljä. Näin hänen erävoittonsa jakaantuivat 7–5 Pacquiaon eduksi. CJ Ross ja Duane Ford puolestaan pisteyttivät alkupuolen 4–2 Pacquiaolle ja lopun 5–1 Bradleyn hyväksi. Tuomaristo oli lopulta yksimielinen kuudesta erästä.

Usein kyseenalaisten pistetuomioiden tapauksessa katsojien ja tuomareiden näkemyksiin syntyy epäsuhta, kun yksi ottelijoista voittaa eriä selvästi toisen nipistäessä niukasti edun itselleen. Tämä ilmiö oli nähtävissä myös sunnuntain ottelussa: Pacquiao hallitsi kehätapahtumia selvästi kuuden erän ajan, eikä ottelu missään vaiheessa kääntynyt dramaattisesti. Tästä syystä kiusaus jatkaa erien kirjaamista hänelle oli ilmeinen. Niin ikään totta on, että Pacquiaon hölläys ja hienoinen varmistelu saattoi näyttää pistetuomareiden silmiin pahalta yritteliään Bradleyn uurastukseen verrattuna. Siitä huolimatta seitsemän erän antaminen haastajalle tuntuu tämän katselijan silmiin ylimitoitetulta.

Vaikka Pacquiaon esitys virallisesta tuomiosta huolimatta keräsi kehuja, on selvää, ettei filippiiniläinen ole enää uransa huipulla. Vielä pari vuotta sitten hän tuskin olisi jättänyt pistetuomareille sananvaltaa. Pacquiaon nopeus ja herkkyys ovat nykyisin maallista tasoa, joskin sillä mittapuulla edelleen loistavia. Myöskään takavuosien tavaramerkkiä, valtavaa työmäärää, ei Vegasin kehässä häneltä nähty. Siitä huolimatta tämän tason esitys maailman parhaiden joukkoon yleisesti tunnustettua vastustajaa vastaan osoittaa, että pienestä hiipumisesta huolimatta eläkepäivien aika ei ole vielä lähelläkään, jos maestrolla riittää mielenkiintoa.

Kuten suomalaiset nyrkkeilyn ystävät hyvin muistavat viime joulukuulta, tällaisessa tapauksessa yleisön huomio keskittyy ennen kaikkea pistetuomioon, ja nimellinen voittaja saa silmilleen tarpeettoman määrän lokaa. Bradlein ansaitsee kuitenkin urakastaan täyden tunnustuksen: hän kesti Pacquiaon iskut hyvin eikä antanut periksi, vaikkei kyennytkään omaa taktiikkaansa täysin toteuttamaan.

Bradleyn suojaus osoittautui haavoittuvaksi Pacquiaon vasenta suoraa vastaan, ja lisäksi hänen iskutehonsa ei kyennyt muodostamaan riittävää uhkaa mestarille. Nämä asiat uuden mestarin on huomioitava, jos jo alustavasti marraskuun alkuun ehdotettu uusintaottelu miesten välillä toteutuu. Sillä kertaa ei välttämättä voi enää luottaa rulettipöydän onnettaren apuun.

Illan aiemmissa kamppailuissa veteraani Randall Bailey tyrmäsi aiemmin voittamattoman Mike Jonesin yhdennessätoista erässä IBF-liiton tunnustamassa välisarjan mestaruusottelussa. Jorge Arcen ja jesus Rojasin höyhensarjan kamppailu päättyi toisessa erässä No Decison –-tuomioon foul-iskujen seurauksena. Ylemmän kääpiösarjan huippulupaus, kaksinkertainen olympiavoittaja ja WBA-liiton tunnustama mestari Guillermo Rigondeaux puolestaan jatkoi voittokulkuaan viidennen erän voitolla Teon Kennedystä