Pilaako NASCAR nyrkkeilyfanin viikonlopun? – ”Aina ei voi voittaa”

Suomalaista nyrkkeilyfania ei tänä viikonloppuna hellitä live-lähetyksillä Englannista tai USA:sta, mutta huonomminkin asiat voisivat olla. Kaliforniassa otellaan nimittäin ennakolta yksi vuoden parhaista illoista ja Ville Piispanen puolestaan tavoittelee EU-mestaruutta vierastyöläisenä Lontoon liepeillä. Mitä muuta viikonlopun tapahtumista tulisi tietää, ja mikä ihmeen yhteys jenkkien rakastamalla Nascar-sarjalla on yhtään mihinkään nyrkkeilyyn liittyvään?

Jaetaan ensin risut ja ruusut alta pois. Molemmat matkaavat tällä kerralla vieläpä samaan osoitteeseen, nimittäin NelonenPro:lle. Kehut ensin siitä, että Kaliforniassa ensi yönä käytävää HUIKEAA Brandon Rios vs. Mike Alvarado/Nonito Donaire vs. Toshiaki Nishioka-iltaa pääsee ihailemaan kotisohvalta alle vuorokauden viiveellä. Kun malttaa pysytellä pois internetin ihmeellisestä maailmasta huomisiltaan asti, niin matsit voi hyvin katsoa tulosta tietämättä ikään kuin suorana alkaen klo 21. Mutta, kun aina pitää myöskin valittaa eikä mihinkään voi olla tyytyväinen, niin samaan hengenvetoon on ihmeteltävä ääneen sitä, että minkä ihmeen takia moista spektaakkelia ei voi sitten näyttää ihan puhtaasti suorana… No kerron tähän perään vielä vastauksenkin: sieltä tulee nimittäin Moto3- ja Nascar-kisat samaan aikaan. Moto3 vielä pitkin hampain hyväksytään, mutta että Nascaria!?! Käsi ylös, kenen mielestä Nascar on parempaa tv-viihdettä kuin Rios-Alvarado ja Donaire-Nishioka? Noh, aina ei voi näköjään voittaa.

Ja täytyyhän noista molemmista matseista veikkauksetkin laittaa. Ensinnäkin Rios-Alvarado tulee olemaan täysi sota ja siinä voidaan hyvin nähdä Gatti-Ward-tyyppisiä epäinhimillisiä juonenkäänteitä. Ennakolta Rios on lievästi niskan päällä kovemmalla tasolla hankitun kokemuksensa turvin, mutta on syytä myös muistaa, että Alvarado ei vielä tiedä miten hävitään. Järki käskee veikkaamaan Riosin puolesta, mutta jotenkin tästä matsista on sellainen tuntuma, että Alvarado kaivaa vielä loppuerissä ässän hihastaan ollessaan toivottoman kaukana pisteissä ja lyö Riosin ulos. Pääottelussa puolestaan ei viitsisi veikata kummankaan tappiota. Donaire on niin hävyttömän hyvä, että eihän se voi hävitä. Ei vaan voi. Toisaalta samaa fraasia voisi hyvin käyttää myös Nishiokasta, joka omituisesta nimestään huolimatta on nyrkkeilijänä täyttä timanttia. Epäilen, että toisin kuin monet Donairen viimeaikaiset vastustajat, Nishioka tulee kehään voittamaan ja siitä hän saa maksaa. Donairen kanssa ei nimittäin ole varaa yhteenkään virheeseen. Ei missään vaiheessa ottelua. Just ask Fernando Montiel. Eli veikkaus kuuluu, että ”Filipino Flash” kääntää hieman taantuneen uransa jälleen uuteen nousuun lopettaessaan tasaisen matsin lempinimensä mukaisesti kuin salama kirkkaalta taivaalta jossakin seitsemännen erän tienoilla.

Suomalaisittain viikonlopun kaikkein mielenkiintoisin ottelu käydään tietysti Englannissa, kun Ville Piispanen ja Lenny Daws iskevät yhteen alemman välisarjan EU-mestaruudesta. Kertoimet ovat vahvasti kotikehän miehen puolella ja syystäkin. Nimittäin sen lisäksi, että Daws on Giuseppe Laurin ohella Piispasen uran ylivoimaisesti vaikein vastustaja, tulisi suomalaisen myös kyetä vieraskehässä toiseenkin saavutukseen käytännössä ensimmäistä kertaa urallaan: otella ehjät 12 erää. Potentiaaliahan Villellä on vaikka miten, sitä ei käy kiistäminen, mutta toistaiseksi se ei ole realisoitunut suorituksiin kehässä toivotulla tavalla. Daws, vaikkei mikään world-beater toki olekaan, on kuitenkin niin rutinoitunut ammattimies, että hänen kanssaan ei ”normisuoritus” riitä. Dawsille myöskään 12 erää ei ole mikään uusi juttu, lontoolainen on otellut tuon matkan aiemmin jo neljästi. Kun ottaa suomalaisittain huomioon kaikki tosiseikat (vieraskehä, vaikea vastustaja, ottelemattomuus), on hyvin vaikea ennustaa ottelusta muuta kuin Dawsin voittoa joko hyvin selvästi pistein tai loppuerien keskeytyksellä. Mikään ei tosin olisi niin mukavaa, kuin olla tässä ennustuksessa väärässä. Valitettavasti ottelua ei pääse näkemään oikein mistään, mikäli nyt ei satu olemaan paikanpäällä. Channel Fiven vajaan kahden tunnin tv-lähetykseen pitäisi nimittäin mahduttaa niin pääottelija James DeGale, kuin myös promoottori Mick Hennessyn mahdolliset tulevaisuuden tähdet Kid Galahad ja Chris Eubank Jr. Kahdella viimeksi mainitulla on tosin niin kelvottomat vastustajat otteluissaan, että ne voivat hyvinkin päättyä nopeasti, ja tätä kautta jonkin sortin extended highlights-kooste Daws-Piispasesta saattaisi mahtua mukaan. Toivotaan, toivotaan…