Huippuluokan ammattinyrkkeily on muun maailman tavoin elänyt säästöliekillä viimeiset kuukaudet. Sitä tervetulleemmalta näyttää alkava viikonloppu, jonka aikana päästään takomaan nippu huippukamppailuita. Myös suomalainen kilpailukausi saadaan syksyn osalta käyntiin.

Viikonlopun herkullisimmassa koitoksessa raskaansarjan moukarit Dillian Whyte ja Alexander Povetkin ottavat toisistaan mittaa. Olosuhteiden takia kamppailu käydään eksoottisesti Ison-Britannian Brentwoodissa ja kirjaimellisesti Matchroom-promootioyhtiön takapihalle pystytetyssä kehässä. Nimekseen ottelupaikka on saanut Matchroom Fight Campin, johon alun perin toukokuuksi kaavailtu kamppailu saatiin nopealla aikataululla sijoitetuksi.

Kehässä Ison-Britannian 32-vuotias Dillian Whyte, 27-1 (18) ottaa mittaa konkari Povetkinista, 35-2-1 (24). Molemmat mörssärit kuuluvat sarjan eliittiin: The Ring -lehden listauksessa Whyte on peräti maailmanmestari Tyson Furyn kakkoshaastaja edellään vain Anthony Joshua. Povetkin arvotetaan haastajajoukon kutoseksi.

Oman kiinnostavan lisänsä otteluun tuo se, että komeista sijoituksistaan huolimatta molempien moukareiden otteet ovat olleet kangertelevia viime aikoina. Povetkin kärsi raskaan tyrmäystappion Joshualle 2018, minkä jälkeen hän on ottanut tasapaksun pistevoiton Hughie Furysta ja nyrkkeillyt Michael Hunterin kanssa ratkaisemattomaan oltuaan kamppailun kestäessä melkoisissa vaikeuksissa. 

Dillian Whyte taas ei ole hävinnyt sitten oman Joshua-tappionsa 2015, mutta viimeisissä kolmessa ottelussaan hän oli lujilla veteraani Derek Chisoran kanssa, selvisi tyrmäyksen partaalta niukkaan voittoon Oscar Rivasia vastaan ja puursi vaivalloisesti ikämies Mariusz Wachin kanssa. Noihin otteluihin valmistautumista varjosti tieto Whyten uran toisesta doping-kärystä, joka sittemmin kumottiin ja jonka syyksi britti kertoi kehnon harjoitusmotivaation. Lauantaisen ottelun alla Whyte on ainakin suusanallisesti vakuutellut, että treenihalut ovat sittemmin palanneet.

Dopingista kiinni jääminen on tuttua myös olympiavoittaja Povetkinille, jonka tyrmäysvoima on muutama vuosi sitten käyneen käryn jälkeen laskenut merkittävästi. Povetkin on miehistä hyökkäystekniikaltaan etevämpi, mutta venäläisen aina avonainen suojaus on ikävuosien kertyessä muuttunut entistä haavoittuvammaksi eikä iskunkestävyyskään ehkä ole samalla tasolla uran alkuun verrattuna. Whyten nuoruus ja reilun kymmenen kilon massaetu tekevät hänestä suosikin kahden iskujenvaihdossa viihtyvän hakkurin kohtaamisessa.

Samassa tapahtumassa käydään kiinnostava kevyen sarjan ottelu, kun Irlannin Katie Taylor ottaa uudemman kerran mittaa Belgian Delfine Persoonista. Naisten ensimmäinen taisto viime vuoden kesäkuussa päättyi Taylorin kyseenalaiseen pistevoittoon, ja Persoon on varmasti enemmän kuin valmis tasaamaan puntit lauantaina.

Nyrkkeilyn muista huippunimistä lauantaina esiintyvät Yhdysvalloissa välisarjan pitkäaikainen kärkinimi Shawn Porter ja raskaan keskisarjan lyhytaikainen maailmanmestari Eleider Alvarez. Saksassa paluuta kehään kuuden vuoden sapatilta taas yrittää entinen alemman raskaansarjan maailmanmestari Yoan Pablo Hernandez.

Suomessa Ringside Gym Pitäjämäessä käytävissä kilpailuissa esiintyy neljä kotikehän ottelijaa. Kattauksessa esiintyvät Jose Sanchez, Antti Hietala, Samuli Kärkkäinen ja Nordeen Toure, jotka kaikki kuuluvat meikäläisten kehien vauhdikkaimpiin ottelijoihin. Lyömisen juhlaa on siis lupa ennakoida lauantaille pääkaupunkiseudullakin, vaikka miesten vastustajat ovat ennakkoon arvioiden perin köykäistä tavaraa. Selvästi tätä kvartettia kovemmille joutuu Tomi Silvennoinen, joka matkaa viikon päästä Puolan kehään kohtaamaan tappiottoman paikallisen lupauksen. Silvennoisella on allaan upea vieraskehävoitto huhtikuulta Ranskasta, ja boxing.fi-toimitus koko nyrkkeilyväen tavoin toivottaa rämäpäiselle porvoolaislähtöiselle miehelle tsemppiä seuraavan plus-merkinnän hakuun.

JANNE ROMPPAINEN