Povetkinin kohokoukussa unihiekkaa

Alexander Povetkinin asema ennen lauantai-illan raskaansarjan kärkikamppailua Isossa-Britanniassa ei ollut kadehdittava. Ikävuodet ovat verottaneet tyylitaiturin kykyjä, ja vastakkaiseen kulmaan asettui kotikehää edustava, pitkässä voittoputkessa porskuttanut ja toistakymmentä kiloa raskaampi tyrmääjä Dillian Whyte, maailman haastajalistan kakkonen. Ottelun alkupuoli kulkikin Whyten komennossa, mutta illan päätteeksi vanha mestari kaivoi itsensä tappion hampaista yhteen pitkän uran komeimmista voitoista.

Molemmat miehet nyrkkeilivät alusta alkaen aktiivisesti, vaikka mitään dramaattista ei kolmeen ensimmäiseen erään tapahtunutkaan. Povetkin ujutti itsensä taidolla lähelle ja iski tuttuja koukkusarjojaan, mutta niissä ei näyttänyt olevan kummoista painoa, ja maltillisesti otellut sekä hyväkuntoisen näköinen Whyte myös suojasi itseään tarkasti. Näkyvimmät osumat iskikin britti, jonka jabi tuntui osuvan joka ainoan kerran matkaan lähdettyään venäläisen kasvoihin.

Povetkinin iän myötä haavoittuvammaksi käynyt suojaus näytti myös koituvan hänen kohtalokseen, kun neljännen erän alkajaisiksi Whyte iski hänet luvunottoon kahdella hyvällä oikealla ja niitä seuranneella vasurilla. Povetkin nousi helposti ja jatkoi yrittämistä, mutta erän lopulla Whyten vasen lähetti hänet jälleen tutustumaan lattiaan, tällä kertaa raskaammin. Povetkin selvisi erän loppuun, mutta hänen korttinsa näyttivät olevan pelatut.

Povetkinilla oli kuitenkin kourassaan, tällä kertaa vasemmassa, vielä yksi jokeri. Viidennen erän alussa hän kumartui vasemmalleen hämäten iskun vartaloon, mutta käänsikin sen salamannopeasti kohokoukuksi. Isku halkaisi Whyten suojauksen ja jysähti suoraan hänen leukaansa paiskaten britin puolestaan tantereeseen. Kehätuomari Mark Lysonille ei jäänyt muuta tehtävää kuin julistaa ottelu päättyneeksi ja Whytea jouduttiin virvoittelemaan pitkä tovi.

Povetkinin profiili nyrkkeilijänä on kahtalainen: hyökkäystekniikaltaan hän on edelleen todella etevä ja monipuolinen, mutta falskaava suojaus tekisi hänestä luultavasti suhteellisen helpon maalin Tyson Furylle ja Deontay Wilderille. Anthony Joshualle Povetkin ehti jo hävitä pari vuotta sitten, mutta kaikki muut sarjat tähdet saavat takuulla kovan vastuksen nelikymppisestä venäläisestä, joka varmisti itselleen vähintään yhden hyvän palkkapäivän lisää. Seuraavaksi vuorossa on sopimuksen velvoittama uusinta Whyten kanssa. Dillian Whytelle tappio oli raju, mutta raskaansarjan nyrkkeilyssä tapahtuu monenlaista ja siihen asti Whyten nyrkkeily oli näyttänyt erittäin hyvältä. Haasteita kaihtamaton huippumieskin kohtaa vääjäämättä silloin tällöin parempansa.

Kamppailun esiottelussa Irlannin Katie Taylor otti pistevoiton aiemmasta kiistakumppanistaan Delfine Persoonista. Tällä kertaa kotikehän naisen voitto kirjattiin tuomareiden yksimielisen näkemyksen jälkeen pistein.

Alexander Povetkin osoitti veteraaneissa olevan vielä virtaa, mutta muiden ikämiesten osalta viikonlopun saldo oli kahtalainen. Entinen keskisarjan maailmanmestari Sergio Martinez, 45, palasi kuuden vuoden sapatilta ottaen tyrmäysvoiton nimettömästä vastustajasta. Kuuden vuoden jälkeen paluuta yritti myös entinen alemman raskaansarjan maailmanmestari Yoan Pablo Hernandez, 35, mutta hänen luulonsa ikuisesta nuoruudesta tyrmäsi raskaansarjan kehäkiertolainen Kevin Johnson. Myös raskaan keskisarjan ex-mestari Eleider Alvarez, 35, kärsi tyrmäystappion, tosin hänet päihitti Joe Smith Jr, joka lukeutuu sarjan huippunimiin itsekin.