Raportti naisten SM-nyrkkeilyistä

NaistenSM1

Sonia Grönroos (48 kg), Sallamaaria Hannonen (51 kg), Jenna Puurunen (54 kg), Cecilia Nilsson (57 kg), Mira Potkonen (60 kg), Annukka Volotinen (64 kg), Elina Gustafsson (69 kg) ja Emmi Nordlund (75 kg) iskivät itsensä Suomen mestareiksi viikonloppuna Rovaniemellä.

Alla lyhyt katsaus kilpailun tapahtumiin.

48 kg
Tampereen Voimailuseuran kaksikko Sonia Grönroos ja Lotta Loikkanen jyräsi odotetun selvästi itsensä loppuotteluun. Finaali muodostui kovatasoiseksi thrilleriksi. Taitavampi ja kovaiskuisempi Grönroos hallitsi avauseriä selvästi ja Loikkanen kiristi tapansa mukaisesti tiukasti lopussa. Mestaruus Grönroosille osumapistein 21-17.

Molemmat tamperelaiset ovat otelleet kansainvälisestikin hyvin ja kova kilpailu maajoukkuepaikasta varmasti kehittää tyttöjä entisestään. Grönroos on aiemmin otellut 51-kiloisissa, mutta hän tavoittelee siis jatkossa menestystä 48-kiloisisissa.

51 kg
Kajaanin  Sallamaaria Hannonen voitti varsin heikkotasoisen painoluokan yllättävän ylivoimaisesti. Hän voitti kaikki ottelunsa selvästi ja yhden niistä heti avauserän kehätuomarin keskeytyksellä heti avauserässä. Parhaan vastuksen Hannoselle tarjosi Akaan Satu Lehtonen, joka taipui kajaanilaiselle numeroin 22-9.

Kansainvälistä menestystä Hannosella ei vielä ole, mutta vakuuttavat otteet SM-kehässä kertovat, että sellainen on mahdollista, mikäli panostusta Kajaanin seudulta löytyy.

54 kg

Järvenpään Jenna Puurunen sai tehdä kovasti töitä kolmannen peräkkäisen Suomen mestaruutensa eteen. Helpon avausottelun jälkeen Puurunen kukisti kokeneen Marjut Laustin pistein 17-13 ja loppuottelussa Puurunen nujersi nuoren lahjakkuuden Julia Ussikin pistein 15-14.

Vasta tänä vuonna aikuisten sarjaan ikänsä puolesta siirtynyt Puurunen on menestynyt kohtuuhyvin kansainvälisissä otteluistaan. Tyttöjen EM-mitalisti ei todennäköisesti vielä pariin vuoteen iske arvokilpailumitaleja, mutta kolmen, neljän vuoden sisällä kaikki on mahdollista. Myös kokemattomampi Julia Ussik näytti jälleen olevansa lahjakas nyrkkeilijä.

57 kg
Porvoon Cecilia Nilsson ja Lappeenrannan Emilia Skriko ovat viime aikoina jakaneet tasaisesti 57-kiloisten maajoukkuepaikan. Molemmat ovat myös menestyneet hyvin ja iskeneet kansainvälisiä turnausvoittoja. Nilsson on voittanut kauden aikana turnaukset Tuniasiassa, Tanskassa ja Ruotsissa, kun Skrikon turnausvoitot ovat tulleet Ranskassa ja Tanskassa.

Aiemmin naiset eivät olleet kohdanneet 57-kiloisten ottelussa, joten panokset olivat kehään noustessa kovat. Nilsson otti heti aloitteet ja vei koukuillaan nimiinsä ottelun kaikki neljä erää. Loppupisteet olivat 21-vuotta täyttäneen Nilssonin eduksi 19-11. Kansainvälistä menestystä voi odottaa jatkossakin molemmilta.

60 kg
Suomen paras naisnyrkkeilijä Mira Potkonen sai viidennen Suomen mestaruutensa luvattoman helposti. Potkosella ei ollut painoluokassaan vastassa kuin aloittelevia nyrkkeilijöitä. Potkonen löi tyylikkäästi vastustajansa ennen täyttä aikaa. Tamperelaisen seuraava realistinen tavoite on varmasti arvokilpailumitali.

64 kg
Veteraani Annukka Volotinen palasi mestaruuskantaan, hävittyään kahdessa viime SM-kilpailuissa Cecilia Nilssonille. Tänä vuonna yksikään haastaja ei kyennyt taistelemaan toden teolla mestaruudesta Volotisen kanssa. Helsinkiläinen löi varsin helpon näköisesti  Heini Korhosen, Sabriin Basimin, Mari Mäntysen ja Nina Anttosen.

Sarjan nyrkkeilijöillä ei ole viime vuosilta kansainvälistä menestystä, eikä sitä suurissa määrin ole odotettavissakaan. Hienoja kansallisen tason otteluja nähdään  kuitenkin varmasti jatkossakin.

69 kg
Tämän vuoden naisten SM-kilpailujen positiivisin yllättäjä oli Porin Elina Gustafsson, joka lähti SM-kilpailuihin vain kuuden ottelun kokemuksella. Niistä porilainen oli voittanut viisi. Kaikilla porilaisen vastustajilla oli enemmän otteluita tilillään.

Avausottelu oli Gustafssonille kaikkein vaikein. Vasenkätinen Tanja Pietikäinen johti ottelu vielä kolmen erän jälkeen, mutta viimeisessä erässä porilainen otti todellisen taisteluvoiton. Loppupisteet olivat 20-18. Toisessa ottelussa kukistui Porvoon Jenny Kunttu selvästi osumapistein 19-9 ja loppuottelussa Kuopion kokenut Sari Kuutsa-Kettunen pistein 22-18.

Kansainväliselle huipulle Gustafssonilla on tietenkin vielä matkaa, mutta asennetta ja potentiaalia löytyy,

75 kg
Oulun Tarmon Emmi Nordlund iski kolmen nyrkkeilijän sarjassa mestaruuden kahdella otteluvoitolla. Raahen Annika Siponen tarjosi kelpo vastuksen pitkän huiskealle Nordlundille, mutta joutui taipumaan nuoremmalleen pistein 16-13. Kansainvälisen huipun tavoittelu olisi Nordlundille realistinen tavoite, jos panostusta leireihin ja ulkomaan kilpailuihin löytyy.