Raportti Vantaalta – Kärkkäinen huipensi suomalaisten voittokulun

Suomen ammattinyrkkeilyvuoden avannut tapahtuma Vantaan Myyrmäen urheilutalolla oli kaikin puolin onnistunut. Väki oli löytänyt tiensä lehterille ja iltama sisälsi suhteellisen nimettömästä ottelijakaartista huolimatta useita tasaväkisiä ja vauhdikkaita kamppailuja.

Samuli Kärkkäinen SD8 Reinis Porozovs (73-75. 77-76, 80-75)

Samuli Kärkkäiseltä vaadittiin uran kuudennessa kamppailussa uudelle tasolle nousemista. Järvenpääläislupaus kykeni myös vastaamaan vaateeseen ja raatoi täpärän hajaäänivoiton Tomi Hongan nujertaneesta latvialaisesta illan pääottelussa.

Porozovs osoitti kehässä ammattitaitonsa: hänen olemuksensa oli rauhallinen, liikkeet harkittuja ja iskut tarkkoja, ja myös iskuvoima vaikutti olevan latvialaisen puolella. Kärkkäisen etuna taas olivat työmäärä ja yritteliäisyys, jotka pelastivat hänelle elintärkeitä erävoittoja. Porozovs tarjoili illan puhtaimmat ja vaikuttavimmat tällit, mutta Kärkkäinenkin löysi osumakohteita erityisesti vastustajansa vartalosta. Kaikkiaan ottelu oli tarkkaa kehäshakkia, jonka intensiteetti oli korkealla, vaikka iskumäärien osalta ei ilotulitusta nähtykään. Ottelu oli perusteltua nähdä kumman tahansa voittona, mutta Juhani Peiposen pistekortti, jossa Porozovs ei voittanut erääkään, oli erän laidalta arvioiden käsittämätön.

Ottelu osoitti, että Kärkkäisellä on vielä paljon työtä tehtävänä harjoitussaleilla, erityisesti jälkitilanteissa Porozovs oli jatkuvasti häntä etevämpi. Tämänkaltaiset kovat kamppailut vievät hyvällä asenteella hanskaavaa suomalaista kuitenkin vauhdilla oikeaan suuntaan.

Oskari Metz TKO4 Richard Baba

Uudelle tasolle ylsi myös välisarjan Oskari Metz. joka tasaväkisen alun jälkeen lannisti unkarilaisvieraan navakoilla vartaloiskuilla ja reippaalla vauhdinpidolla. Richard Baba kamppaili syksyllä Vaasassa hyvin Antti Hietalaa vastaan, mutta Metz selvisi hänen tarjoamastaan haasteesta yhtä tyylikkäästi kuin kolminkertainen Suomen mestari. Neljännen erän alussa mojovasti osunut Metzin vastaisku sai lopulta Baban viittilöimään kehätuomarin suuntaan merkiksi siitä, että lauantai-illan löyly oli hänelle sillä erää liikaa.

Gennadi Mentsikäinen TKO4 Tamas Zadishvili

Raskaan sarjan mörssäri Mentsikäinen palasi kehään joulukuussa tulleen uran avaustappion jälkeen, ja kun vastaan asettunut georgialaisvieras oli pystynyt erävoittoihin vieraskehissä, oli perusteltua odottaa, että Mentsikäisen iltapuhde voisi olla ongelmallinenkin. Helsinkiläinen ”Russian Roulette” oli kuitenkin erinomaisessa iskussa ja piti ottelun hallussaan painavilla osumillaan alusta pitäen. Neljännen erän keskeytystuomio oli hieman varovainen, mutta Mentsikäisen komento oli ylivoimainen eikä ottelun pitkittäminen olisi muuttanut ratkaisua kuin korkeintaan vaarallisempaan suuntaan.

Sami Enbom KO2 Adam Kovacs

Turha välikamppailu, jossa koko- ja tasoero Euroopan tasoa edustaneen suomalaisen ja unkarilaisturistin välillä oli aivan liian suuri. Ratkaisu tuli nopeasti vartaloiskuilla, mikä oli onni kaikkien osapuolten kannalta.

Jukka Saarinen UD4 Ferenc Bartus (38-37, 38-37, 38-37)

Pitkäaikainen amatöörimenestyjä sekä potkunyrkkeilypuolella komean uran tehnyt Saarinen joutui ammattilaisdebyytissään puurtamaan läpi melkoisen pätsin, ennen kuin voitto toisesta ensikertalaisesta varmistui. Bartus täräytti Saarisen kanveesiin kymmenen sekunnin jälkeen ja hätyytteli tätä totisesti koko ensi erän ajan, mutta suomalainen selvisi. Bartusin paras puhku loppuikin kolmeminuuttisen aikana ja Saarinen pääsi kokemuksellaan ja päättäväisyydellään viemään kaksi seuraavaa erää osumien valossa selvästi. Vielä viimeisen erän alussa Bartus satutti Saarista pahoin, mutta suomalainen toipui ja käänsi erän itselleen vieden näin koko ottelun yhden pisteen turvin.

Saarinen oli todellisissa vaikeuksissa Bartusin iskuvoiman kanssa, mikä viittaa siihen, että ammattilaisuran jättäminen kertakokeiluun on varmasti viisasta. Miestä on kuitenkin syytä onnitella mahtavan hienosta kamppailu-urasta sekä illan jännityspalan selvittämisestä.

Sanna Turunen UD8 Sanja Ostojic (79-75, 78-76, 77-75)

15 vuotta Sanna Turusta nuorempi Bosnia-Hertzegovinan Sanja Ostojic aiheutti nopeudellaan ja ulottuvuudellaan kosolti päänvaivaa entiselle amatöörien Suomen mestarille. Kovan taistelun kautta Turunen kuitenkin sai kuin saikin puristetuksi niukan pistevoiton raastavan kamppailun jälkeen.

Ottelussa asetelma oli hieman pääottelua muistuttaneeseen tapaan määrä vastaan laatu, jossa suomalaisottelija vastasi tällä kerralla painavammista tarjoiluista. Kamppailun viimeiset erät menivät varsin epäpuhtaiksi ottelijoiden väsymyksen myötä, mutta rajua yrittämistä ja taistelutahtoa nähtiin loppuun saakka. TV-toimittajien raati palkitsi Ostojicin illan parhaan vierastyöläisen palkinnolla, mutta voitto – uran neljäs – jäi suomalaisveteraanille.

Janne Rantanen UD4 David Kasas (40-36, 40-36, 39-38)

Muiden kamppailulajien parista ammattinyrkkeilyyn siirtynyt Janne Rantanen otti kunniakkaan voiton uransa ensimmäisessä ottelussa. Teknisiä hienouksia ei nähty, mutta Rantasen fysiikka ja päättäväisyys osoittautuivat ratkaiseviksi eroiksi miesten välillä. Toisessa erässä Rantanen hallitsi tapahtumia niin selvästi, että keskeytyskin näytti mahdolliselta, mutta lopulta kolmannen tappionsa yhtä monessa ottelussa kokenut serbialainen kuitenkin selvisi illan avanneen keskisarjan kamppailun loppuun ilman suuria vaikeuksia.

JANNE ROMPPAINEN