SM-kilpailujen 2020 ennakkokatsaus

Muhammad Abdilarasoon (s). Kuva on saatu Päivi Aholalta.

Nyrkkeilyn Suomen mestaruuskilpailut 2020 isketään tulevana viikonloppuna (perjantaista sunnuntaihin) Santasportissa Rovaniemellä. Lapin Lukon ja Rovaniemen Reippaan järjestämien kilpailujen puitteet ovat varmasti hyvät.

Lapin Kansa näyttää kilpailut verkkosivuillaan niille, jotka suostuvat maksamaan SM-herkusta yhden euron (per ottelutilaisuus?). Viime vuoden SM-loppuotteluja seurasi YLE TV2:n välityksellä yli 150 000 suomalaista, joten potentiaalia hyvään katsojamäärään on. Koronarajoituksista huolimatta myös paikan päälle pääsee katsomaan otteluja ja joulupukkia, joka ei tällä kertaa nouse ainakaan kilpailumielessä kehään.

Urheilullisesti suurin mielenkiinto suuntautuu 75-kiloisten miesten painoluokkaan, jossa olympiakarsinnat voitokkaasti aloittaneen Muhammad Abdilrasoonin haastaa muun muassa Rion olympiakarsinnoissa kaksi otteluvoittoa iskenyt Ilari Kujala ja entinen junioritähti Anton Embulaev.

Ilmoittautuneet ja ennakkokatsaukset painoluokittain:

N48kg Noora Kirppu, Helsingin Tarmo
N48kg Riikka Väärälä, Raahen Nyrkkeilijät
N48kg Emma Pyykkönen, Oulun Kamppailuklubi
N48kg Minna Karjalainen, Nyrkkeilyakatemia Järvenpää

Naisten 48-kiloisten ehdoton ennakkosuosikki on kokenut, mutta ensimmäistä Suomen mestaruuttaan hakeva Noora Kirppu. Helsinkiläinen on voittanut ykköshaastajansa Riikka Väärälän kaksikon aiemmissa kohtaamisissa.

N51kg Tessa Kakkonen, Helsingin Tarmo
N51kg Pihla Kaivo-oja, Tampereen Voimailuseura
N51kg Maria Mehtälä, Tampereen Voimailuseura
N51kg Jasmiina Raivio, Rovaniemen Reipas
N51kg Laura Myllymäki, Oulun Nyrkkeilyseura

Naisten sarjojen tasaisimpana voidaan etukäteen pitää 51-kiloisten painoluokkaa. Thainyrkkeilyn kaksinkertainen maailmanmestari Tessa Kakkonen, Suomea nuorten EM-kilpailuissa edustanut Pihla Kaivo-Oja ja kokenut viime vuoden SM-hopeamitalisti Laura Myllymäki lähtevät kutakuinkin samalta viivalta kultajahtiin, eikä voittajaa ole helppoa ennustaa.

N54kg Jonna Hakkarainen, Nokia Boxing Club
N54kg Anna Jutila, Helsingin Tarmo
N54kg Emma Jokiaho, Tampereen Voimailuseura
N54kg Mira Kiviharju, Kemin Into
N54kg Fatma Hajizadeh, Viipurin Nyrkkeilijät

54-kiloiset ovat ennakkoon kahden kauppa. Mestaruudesta taistelenevat viime vuoden mestari Jonna Hakkarainen Lahdesta ja helsinkiläistynyt ex-rovanimeläinen ex-mestari (2017 51-kiloisten Suomen mestari) Fatma Hajizadeh. Todennäköistä loppuottelua voidaan ennakkoon pitää täysin 50-50-otteluna.

N57kg Kati Ylivirta, Lapin Lukko
N57kg Jenni Karjalainen, Helsingin Tarmo
N57kg Riikka Niemi , Tampereen Voimailuseura
N57kg Eeva Lätti, Oulun Kehäkerho
N57kg Vilma Viitanen, Mikkelin Nyrkkeilijät

Nuorten EM-hopeamitalisti Vilma Viitanen on selvä suosikki ensimmäisissä aikuisten SM-kilpailuissaan. Kovimman haasteen tamperelainen saanee vuoden 2017 Suomen mestari Kati Ylivirralta.

N60kg Mira Potkonen, Tampereen Voimailuseura
N60kg Anni Viantie, Lahden Kaleva

Mira Potkonen iskee Rovaniemellä viimeistä kertaa Suomen mestaruuskilpailuissa. Olympiamitalisti ja Euroopan mestari saa jälleen hyvän haastajan kouvostoliittolaisesta Anni Viantiesta, joka olisi kutakuinkin missä tahansa painoluokassa ykkössuosikki.

N64kg Anette Valtanen, Helsingin Tarmo
N64kg Johanna Huttunen, Helsingin Tarmo
N64kg Erika Wielert, Helsingin Tarmo
N64kg Kristel Väin, Tampereen Voimailuseura
N64kg Johanna Jääskeläinen, Kuopion Riento

Helsingin Tarmo tavoittelee 64-kiloisissa kolmoisvoittoa. Ennakkoon täyttää todennäköiseltä ettei tarmolaiset häviä painoluokassa yhtään ottelua. Mestarisuosikkina kisoihin lähtee viime vuoden mestari Anette Valtanen, mutta Johanna Huttunenkin omaa mahdollisuudet kultamitaliin.

N69kg Anu Lammi, Helsingin Tarmo
N69kg Eveliina Taimi, Tampereen Voimailuseura
N69kg Krista Kovalainen, Kajaanin Kuohu
N69kg Tiina Peltonen, Tuusulan Nyrkkeilyseura
N69kg Emma Kirjokivi, Väkevä Boxing Team

Moninkertainen SM-mitalisti Anu Lammi lähtee niukkana ennakkosuosikkina 69-kiloisiin. Ykköshaastajat ovat Lammille syksyllä tappion kärsinyt A-nuorten EM-pronssimitalisti Eveliina Taimi ja kokenut Krista Kovalainen.

N75kg Jenni Kiili, Turun Jyry

Kiilin Jenni on tehnyt syksyllä niin vakuuttavaa jälkeä, ettei hänelle löydy haastajaa 75-kiloisiin.

M52kg Mahamadou Conteh, Ringside Gym
M52kg Shirahmad Hassani, Helsingin Savate Club

Viime vuonna Suomen mestaruuden ilman ottelua napannut Shirahmad Hassani saa nyt haastajan sarjaansa, mutta lähtee joka tapauksessa selkeänä kultamitalisuosikkina Rovaniemelle.

M56kg Jussi Pajuniemi, Ringside Gym
M56kg Ari Baktyar, Espoon Kehähait

Kokemattomien nuorten miesten SM-finaaliin Espoon Ari Baktyar lähtenee lievänä ennakkosuosikkina.

M60kg Markus Pasanen, Seinäjoen Kehä-Jussit
M60kg Azizullah Shirzad, Tampereen Voimailuseura
M60kg Lassi Rissanen, Kuopion Riento
M60kg Kerim Kadyrov, Helsingin Tarmo
M60kg Tatu Maunu, Espoon Kehähait

60-kiloisten otteluihin lähdetään ennakkoon tasaisista lähtökohdista. Ennakkosuosikeiksi voidaan nimetä Markus Pasanen, Kerim Kadyrov ja Lassi Rissanen. Heistä Pasanen on kokenein ja hän on osoittanut myös viime otteluissaan hyvää virettä. Luvassa on kuitenkin tasaisia ja vauhdikkaita otteluja, joissa myös ainakin nuorten Suomen mestaruusia iskeneillä Kadyrovilla ja Rissasella on mahdollisuutensa.

M64kg Jere Niemeläinen, Turun Urheiluliitto
M64kg Niazz Ahmadi, Tampereen Voimailuseura
M64kg Santeri Kemppainen, Vanaja Boxing
M64kg Juho Jämsä, Tuusulan Nyrkkeilyseura

Viime vuoden mestari Niazz Ahmadi lähtee ennakkosuosikin pöksyissä kilpailuihin, mutta hänelle on kaksi kovaa haastajaa. Nuorten EM-viitonen Jere Niemeläinen ja sähäkkä Santeri Kemppainen omaavat mahdollisuudet mestarin kukistamiseen.

M69kg Amin Nuri, Helsingin Tarmo
M69kg Joonas Koivuranta, Rovaniemen Reipas
M69kg Nuteh Toe-Usansuu, Ringside Gym
M69kg Aydin Behruz, Oulun Kehäkerho
M69kg Juuso Enola, Porin NMKY
M69kg Julian Jalava, Kirkkonummen Nyrkkeilykerho
M69kg Andreas Jalervo, Helsingin Savate Club
M69kg Michael Rauhala, Helsingin Savate Club

Sarjan 69 kg viime vuoden Suomen mestari Aydin Behruz ja 2017 ja 2016 mestari (64 kiloisissa) Amin Nuri ovat ykkössuosikit. Behruzin kisakunto on tosin iso arvoitus. Nuri on palannut voitokkaasti kehään tänä vuonna ja varmasti iskussa. Yllätysmahdollisuuksia on myös ainakin kokeneella Joonas Koivurannalla ja nuorilla Nuteh Toe-Usansuulla ja Julian Jalavalla.

M75kg Ari Nevalainen, Boxing team Hervanta
M75kg Muhammad Abdilrasoon, Tampereen Voimailuseura
M75kg Topias Vaittinen, Porin NMKY
M75kg Arto Pesonen, Reisjärven Voima
M75kg Anton Embulaev, Lahden Kaleva
M75kg Ilari Kujala, Kirkkonummen Nyrkkeilykerho
M75kg Albert Thiangdee, Ykspihlajan Reima Boxing
M75kg Seppo Riekki, Oulun Nyrkkeilyseura

Muhammad Abdilrasoon ei ole aikuisena hävinnyt vielä yhdellekään suomalaiselle, mutta nyt hänellä on erittäin kovatasoiset haastajat. Ilari Kujala on on saanut harjoitella hyvän tovin ilman loukkaantumisia ja hakee tosissaan mestaruutta sarjassa, jonka hän voitti vuonna 2018. Nuorten arvokilpailuedustaja Anton Embulaev on sosiaalisessa mediassa uhonnut vievänsä kultamitalin Suomen Chigagoon ja nuorukaisella onkin realistiset mahdollisuudet sen tempun tekemiseen. Sarjassa on myös muita kelpo iskijöitä, mutta mestaruus ratkaistaneen edellä mainitun kolmikon kesken.

M81kg Kalle Mikkonen, Varkauden Voimailuseura
M81kg Nikita Nysted, Kotkan Voimailijat
M81kg Ahilgov Tamirlan, Ringside Gym
M81kg Janne Ojapalo, Lahden Kaleva
M81kg Juri Klotsenok, Ringside Gym
M81kg Theo Kolehmainen, Espoon Kehähait

Sarja 81 tarjoaa mielenkiintoisia ja todennäköisesti tasaisia otteluita. Selkeää ennakkosuosikkia sarjaan on vaikea nimetä. A-nuorten EM-edustaja Nikita Nystedt, pitkältä ottelutauolta paluun tekevä junioreissa aikanaan loistanut Janne Ojapalo ja Ilari Kujalalle lokakuun lopulla vain hajaäänin taipunut Juri Klotsenok lienevät vahvoilla. Myös Kalle Mikkonen on ollut hyvässä nosteessa ja Theo Kolehmainen on kyvykäs tulevaisuuden tekijä.

M91kg Elia Juusti, Kotkan Voimailijat
M91kg Henrik Palosaari, Rovaniemen Reipas
M91kg Lasse Kourula, Kemin Into
M91kg Lauri Korhonen, Turun Jyry

Raskaassa sarjassa kaikilla ottelijoilla lienee mahdollisuudet kultamitaliin. Kokeneimpia ovat hyviä otteita syksyllä esittänyt yli 100 ottelun kokemuksen omaava Lauri Korhonen ja yli kolmen vuoden ottelutauolta suoraan SM-kehään palaava Henrik Palosaari. Kemin Lasse Kourula on lupaava nuorukainen, joka saattaa puhjeta kukkaan jo Rovaniemellä. Kotkalainen Elia Juusti on sarjan selkeästi kokemattomin ottelija, mutta hän on voittanut kaikki urallaan käymänsä ottelut.

M+91kg Lee James, Joutseno Boxing Club
M+91kg Pirkka Suksi, Waasa Boxing Club
M+91kg Danil Rantanen, Tampereen Työväen Nyrkkeilijät
M+91kg Aki Juntunen, Iisalmen Urheilu-Vesat
M+91kg Roman Rajevski, Ringside Gym

Super raskaansarjan ennakkosuosikki on GeeBee-turnauksessakin keväällä edukseen esiintynyt lupaava Danil Rantanen. Hänelle kelpo haasteen pystynevät tarjota ainakin useissa kamppailulajeissa iskenyt Pirkka Suksi ja Viron tämän vuoden mestaruuskisojen hopeamitalisti Roman Rajevski, joka on ilmeisesti asunut Suomessa vähintään vuoden yksimittaisesti (saaden näin osallistua SM-kisoihin).

Viime vuoden mestareita on poissa tämän vuoden kilpailuista mm. koronatartunnan, kilpailukiellon, ammattilaiseksi siirtymisen, loukkaantumisten ja lopettamisten vuoksi.

Aikataulut:

PE 27.11.2020 klo 16.00 alkuottelut

LA 28.11.2020 klo 13.00 ja 17.00 välierät

SU 29.11.2020 13.00 loppuottelut