SM-nyrkkeilyjen 2018 ennakkokatsaus

Olympiatyylin nyrkkeilyn aikuisten Suomen mestaruudet ratkotaan Porissa perjantaista alkaen 13.-15. huhtikuuta. SM-kilpailut tuovat luonnollisesti kansainvälisesti menestyneimmät nyrkkeilijät, kuten Mira Potkosen, Elina Gustafssonin. Arslan Khataevin ja Krenar Aliun Porin Urheilutalolle pystytettävään kehään.

Tarjolla on myös muutama ennakkoasetelmaan mielenkiintoinen kohtaaminen ja vaikeasti ennustettava painoluokka. Yleisesti mielenkiintoisimpana ja myös tasokkaimpana otteluna voidaan etukäteen pitää Joona Rothin ja Ilari Kujalan välienselvittelyä 75 kiloisissa. Painoluokista ennakkoon tasaisimman oloisin on miesten 81 kiloiset, jossa mukana on useita kovia ja voitontahtoisia nyrkkeilijöitä.

SM-nyrkkeilyjen aikataulut ja muu info löytyy tapahtuman verkkosivuilta http://smnyrkkeilyt2018.fi/.

SM-ennakot painoluokittain:

48 kg

Ennakkosuosikki: Satu Lehtonen, Akaan Isku
Muut: Noora Kosonen  HeTa, Riikka Väärälä  RaNy

AIBA:n kalenteriturnauksissa hyvin menestynyt arvokilpailukävijä Satu Lehtonen on painoluokan ehdoton ennakkosuosikki. Lehtonen on kehittynyt hienosti kansainvälisissä turnauksissa ja leireillä ja on vaikea kuvitella että yritteliäs Noora Kosonen kykenisi jättiyllätykseen Porissa.

51 kg

Ennakkosuosikki: Mia Salokannel, Turun Teräs
Haastaja: Fatma Hajizadeh  RoRe

Sarjassa tulee ennakkoon vaikeasti veikattava suora loppuottelussa, jossa Fatma Hajizadeh ”puolustaa” viime vuonna voittamaansa Suomen mestaruutta. Nyrkkeilijöiden aiemmat kohtaamiset niukasti voittanut Salokannel ei kyennyt osallistumaan vuosi sitten SM-kisoihin ylirasitustilan vuoksi ja hakeekin Porissa varmasti raivokkaasti ensimmäistä Suomen mestaruuttaan. Taitava Hajizahed tuskin kuitenkaan helpolla luopuu kruunustaan ja odotettavissa on tasainen tahtojen taisto.

54 kg

Ennakkosuosikki: Kristiina Kivistö, Viipurin Nyrkkeilijät
Muut: Leena Kolari  HSC, Eeva Riikonen  VN

Tuore Pohjoismaiden mestari Kristiina Kivistö on muuten varsin heikkotasoisen painoluokan selvä suosikki. Leena Kolari on pirteä SM-ensikertalainen, mutta hänen kokemus tuskin riittää tasokkaan ja kovalyöntisen Kivistön haastamiseen.

56 kg
Ennakkosuosikki: Masi Jurvanen, Tampereen Työväen Nyrkkeilijät
Haastajat: Lassi Rissanen  KuRi, Wael al Khaghani  TVS

Nuorissa rutinoitunut ja kansainvälisesti hyvin menestynyt Masi Jurvanen on ennakkoon tasaisen oloisen painoluokan niukka suosikki. Ensimmäistä vuottaan aikuisissa ottelevalle tamperelaiselle kovan haasteen tarjoavat kovalyöntinen veteraani Wael al Khaghani ja Kuopion varsin kokematon, mutta hyvinkin lupaava taituri Lassi Rissanen. Päivän kunto ratkaissee kuka tasokkaasta kolmikosta nousee kirkkaimmalle pallille sunnuntaisen loppuottelun päätteeksi.

57 kg

Ennakkosuosikki: Marjut Lausti, Tampereen Työväen Nyrkkeilijät
Haastaja: Erika Rinne JäKK
Muut: Jenni Karjalainen  HeTa, Anna Jutila  HeTa

Huippukokenut arvokilpailukävijä Marjut Lausti saa Porissa mielenkiintoisen haastajan potkunyrkkeilyn maailmanmestarista Erika Rinteestä.  Naiset kohtasivat helmikuussa Nääsnyrkkeilyissä ja Lausti nappasi siellä ennakkosuosikin aseman voittamalla tasaisen ottelun kaikin tuomariäänin.

60 kg

Ennakkosuosikki: Arslan Khatajev, Porvoon Nyrkkeilyseura
Haastaja: Niazz Ahmadi  TVS
Muut: Santeri Kemppainen  KalvI, Taha Al Mandi  KN, Mikael Syrjä  RSG, Jones Najibi  RoRe, Mikael Syrjä  RSG, Aatto Saarijärvi  OuKK

Alle 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa juuri kaksi otteluvoittoa iskenut A-junioreiden EM-hopeamitalisti Arslan Khataev on luonnollisesti sarjan selvä ennakkosuosikki. Taitava ja kokenut Niazz Ahmadi tarjosi vuosi sitten EM-kehässä kovan vastuksen Khataeville. Espoolainen ei voikaan tulla SM-kehään ottelemaan puolivaloilla tai saattaa tulla Ahmadin yllättämäksi.

60 kg

Ennakkosuosikki: Mira Potkonen, Tampereen Voimailuseuta
Muut: Anna Tyni  WBC, Nita Hoikka  PoPy, Tiina Hahl  HeiVo, Riikka Niemi  TVS

Historiallisessa voittoputkessa oleva olympia-, MM- ja EM-mitalisti ja EU-mestari Mira Potkonen on sarjan, niin kuin koko suomalaisen nyrkkeilyn ehdoton ykköstykki. Nokialaisen lisäksi painoluokassa on hyviä kansallisen tason ottelijoita, joiden keskenäiset ottelut ovat ennakkoasetelmiltaan tasaisia.

64 kg

Ennakkosuosikit: Joonas Koivuranta, Rovaniemen Reipas, Karrar Hleil  Kirkkonummen Nyrkkeilykerho
Muut: Muhammed Hosseini  TaE, Timo Liljeroos  HeTa

Sarjassa nähdään varmasti reipaslyöntisiä ja kiihkeitä otteluja. Mestaruus ratkaistaneen kokeneen TUL-turnausmestarin Joonas Koivurannan ja kovaiskuisen Karrar Hleilin välillä. Kaksikko kohtasi vuosi sitten SM-kehässä jo alkuotteluissa ja silloin Hleil oli parempi tuomariäänin 3-2.

Olisi melkoinen tuhkimotarina, jos huippukokenut Koivuranta yltäisi 35 vuotiaana ensimmäiseen Suomen mestaruuteensa. Ensimmäisen SM-mitalinsa Koivuranta saavutti jo vuonna 2000. Keväällä Koivuranta on osoittanut kehittyneensä kovan harjoittelun ansioista rutkasti. Hän voitti TUL-turnauksen ja esiintyi pirteästi GeeBee-turnauksessa ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Karrar Hleil piti syksyllä taukoa kilpailemisesta, mutta harjoitteli muun muassa Edis Tatlin kanssa. Keväällä Hleil palasi vakuuttavasti kilpakehiin ja on jo ehtinyt voittaa useamman ottelun ennen täyttä aikaa.

64 kg

Ennakkosuosikki: Anni Viantie, Rovaniemen Reipas
Haastajat: Anette Valtanen  HeTa, Noora Heiskari  JoutBC
Muut: Sanna Sumen  TuusNy

Arvokilpailuissakin Suomea edustanut Anni Viantie on palannut pirteästi kehään pienen tauon jälkeen. Kouvostoliittolainen voitti TUL-turnauksen ja hävisi PM-kilpailuissa hallitsevalle EU-mestarille Yvonne B.Rasmussenille vain niukasti hajaäänituomiolla. Viantiellä on kelpo haastajat varsin kokeneissa Anette Valtasessa, joka esiintyi edukseen GeeBee-turnauksessa sarjaa alempana ja Noora Heiskarissa, joka tarjosi Viantielle kovan vastuksen tammikuussa.

69 kg

Ennakkosuosikki: Muhammad Abdilrasoon, Tampereen Voimailuseura
Haastaja: Topias Lepo BoBox
Muut: Roni Reimi  LaKa, Karri Lohi  KalvI, Artem Staaf  PoNMKY, Benjamin Gripenberg  VN

Alle 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa Suomea juuri edustanut Muhammad Abdilrasoon on näyttöjen perusteella sarjan ylivoimainen ennakkosuosikki. Abdilrasoon on dominoinut painoluokkaansa Suomessa, ja on onnistunut selättämään, välillä selvemmin ja välillä niukemmin kotimaiset ”päävastustajansa” Aydin Behruzin ja Roni Reimin. Nyt Abdilrasoonilla on edessään tuore haaste kun 75 kiloisista painonsa pudottanut Topias Lepo lähtee varmasti ennakkoluulottomasti haastamaan mestaria. Lepo väläytti jo kykyjään 69 kiloisissa häviten GeeBee-turnauksessa vain hajaäänin kaksinkertaiselle nuorten Euroopan mestarille Konstantin Misheshkinille.

75 kg

Ennakkosuosikki: Elina Gustafsson, Tampereen Voimailuseura
Muut: Natasha Hjelm  VuVo, Satu Koivu  TuJy, Julia Kavander  VäBT

Sarjaa alempana MM-pronssia iskenyt ex-porilainen, nykyinen tamperelainen Elina Gustafsson osoitti olevansa hirmuvireessä voittamalla huipputasokkaan Feliks Stamm-turnauksen Puolassa. Gustafssonille ei olisi ollut lainkaan vastustajia 69 kiloisissa ja näin hän sai luvan nousta sarjaa ylemmäs hakemaan korkeinta palkintopallipaikkaa. Maailman kärki-iskijöihin kuuluvalla Gustafssonilla on vastassaan kansallisen tason ottelijoita, joista edes selkeä kärkinimi Natasha Hjelm tuskin pystyy todenteolla haastamaan Gustafssonia.

75 kg

Ennakkosuosikit: Joona Roth, Kajaanin Kuohu ja Ilari Kujala, Kirkkonummen Nyrkkeilykerho
Muut: Topias Vaittinen  PoNMKY, Ari Nevalainen  BTH, Jere Ahonen  KNK, Kalle Mikkonen  VVS

SM-nyrkkeilyjen etukäteen kutkuttavin SM-taisto nähtäneen Joona Rothin ja Ilari Kujalan selvittäessä paremmuutensa. Tasosta kertoo se että he olivat ainoat miespuoliset otteluvoittoihin yltäneet suomalaisnyrkkeilijät GeeBee-turnauksessa. Vuonna 2016 Ilari Kujala oli vain yhden otteluvoiton päässä olympiapaikasta. Aiemmin samana vuonna Roth kukisti Kujalan TUL-turnauksessa kaikin tuomariäänin. Todellista nannaa on siis luvassa todennäköisesti sunnuntain loppuotteluissa, kun Roth ja Kujala rankattaneen eri lohkoihin.

81 kg

Ennakkosuosikki: Aleksi Virtanen, Lahden Kaleva

Haastajat: Krysztof Wojciechowski  KuKu, Jukka-Pekka Broström  TaE, Ismael Sherzad  TuTe, Henrik Palosaari  RoRe
Muut: Tarmo Kallio  RaNy

Miesten 81 kiloiset on etukäteen ajateltuna SM-nyrkkeilyjen vaikeammin veikattava ja tasaisin. Isot miehet lyövät lujaa ja kovalla tahdilla, joten yleisöllä riittää varmasti näkemistä alkuotteluista lähtien.

Loukkaantumisista kärsinyt Aleksi Virtanen on melkoinen ja poikkeuslupaus ja vastoinkäymisistään huolimatta hän saattaa hyvinkin korjata potin heti ensimmäisissä aikuisten SM-kilpailuissaan. Kuortaneen puolalainen Krysztof Wojciechowski antoi SM-karsintaturnauksessa todellisen myrskyvaroituksen voittamalla yhden ottelun näyttävästi kesken ja kukistaen toisessa ottelussaan Jukka-Pekka Broströmin tuomariäänin 3-2.

Vuoden 2012 Suomen mestari (75 kg) Broström on kokenut iskijä, joka on palannut kehään terävästi kilpatauon jälkeen ja vahvasti mukana kultataistossa. Kullanvaivuuvehkeet Porin SM-kehään tuovat myös taitava Ismael Sherzad ja kokenut viime vuoden SM-kakkonen Henrik Palosaari.

91 kg

Ennakkosuosikki: Krenar Aliu, Kirkkonummen Nyrkkeilykerho
Muut: Aatu Anttila  LaLa, Jouni Vilmi  TTN, Gabriel Eljurkajev  RSG, Aki Juntunen  IUV

Nyrkkeilyyn rajusti satsaava nuorten EM-mitalisti Krenar Aliu on raskaansarjan ehdoton voittajasuosikki. Aliu aloitti tammikuussa aikuisten uransa kukistamalla upeasti Bundesliigassa Saksan mestarin. Tämän jälkeen Aliu on kärsinyt pari niukkaa tappiota kovatasoisia nyrkkeilijöitä vastaan. Porissa Aliu kohtaa varsin kokemattomia nyrkkeilijöitä ja nähtävästi jää lähteekö joku heistä tosissaan haastamaan Kirkkonummen Kingiä.

+ 91 kg

Ennakkosuosikki: Antti Lehmusvirpi, Boxing Club Waasa
Muut: Jere Häkkilä  KuKu, Valtteri Rauhala  KuKu, Joni Tuomainen  JyNy

Vaasan lupaava ja kansainvälisestikin jo kohtuukokenut Antti Lehmusvirpi on super raskaansarjan ainoa suosikki. Viime vuonna Lehmusvirpille ei löytynyt SM-kehään yhtään kilpakumppania, joten hienoa että Poriin on tiensä raivannut kolme muutakin urhoa, joita ei punnita neuvolassa.

MIIKA FORSSTRÖM