Nro. 9 – ”Prince” Edis Tatli
Synt. 1987
Ammattilaisena 2007-
Rekordi: 27-1 (9 KO)
Prinssistä kuninkaaksi
Amatööri- ja ammattinyrkkeilyn välinen raja-aita lujittui entisestään 1990-luvun tienoilla. Uusi pistelaskusysteemi ja useiden tahojen aiempaa vahvempi panostus nimenomaan olympianyrkkeilyyn karsi perinteisiä menestysmaita olympia- ja MM-turnausten huipulta. Olympiakehät eivät olleet enää nuorten nyrkkeilijöiden kypsymispaikka tulevaa ammattilaisuraa varten, vaan täyttä huippu-urheilua omine vaatimuksineen.
Tästä seurauksena varsinkin Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa alettiin nähdä entistä enemmän huippunyrkkeilijöitä, jotka olivat nuoresta pitäen tähdänneet yksinomaan ammattilaishuipulle ja ryhtyneet luomaan uraansa ilman paidallisia meriittejä. Suomalaisista tätä uutta menestyjäsukupolvea edustaa Edis Tatli, joka ilman mainittavaa amatööriuraa raivasi tiensä EM-kruunuun asti kuudentena suomalaisena miesnyrkkeilijänä.
Tatlin perhe muutti Kosovosta Suomeen 1990-luvun alussa. Urheilullinen Edis harrasti poikavuosinaan jalkapalloa ja karatea, mutta nyrkkeilykärpänen puraisi vuosituhannen vaihteessa, kun Tatli näki tv:stä Prince Naseem Hamedin ottelun Marco Antonio Barreraa vastaan. Menestysnälkää oli alusta asti, sillä oman kertomansa mukaan Tatli otteli ensimmäisen kilpailuottelunsa kolme viikkoa harrastuksen aloittamisen jälkeen.
Amatöörinä viitisenkymmentä kertaa otellut Tatli ylsi GeeBee-turnauksen välieriin 2005, mutta turnauksessa saamansa nenävamman vuoksi lopetti nyrkkeilyn pariksi vuodeksi. Kun hän palasi 2007, osoitteena oli ammattinyrkkeilykehä ja ura alkoi saman vuoden lokakuussa pistevoitolla.
Ammattilaisuran alusta asti Pekka Mäen valmentama Tatli pääsi nyrkkeilemään säännöllisesti. Hänen lahjansa: nopeasti iskevät nyrkit, kevyet jalat ja liukkaat refleksit olivat ilmeisiä alusta asti. 175 sentin mitta antoi usein myös ulottuvuusedun muita kevytsarjalaisia vastaan, ja tuota etua Tatli hyödynsi taidokkaasti. Iskuvoiman kehittyminen vei aikansa, Tatlin ensimmäinen keskeytysvoitto kirjattiin vasta pari vuotta uran alkamisen jälkeen, ja myös lähiottelussa Tatli oli usein hankaluuksissa kokeneempia vastustajia vastaan. Suomalainen osoitti kuitenkin tarvittavaa taistelutahtoa kamppaillessaan voittoihin vaikeistakin otteluista.
Viidentoista voitetun ottelun jälkeen Tatli otti selkeän askeleen kohti eurooppalaista kärkiluokkaa nujertamalla Robert Heleniuksen EM-illassa ylivoimaiseen tyyliin hyvälistaisen italialaisen Pasquale Di Silvion joulukuussa 2011. Vuotta myöhemmin Tatli korjasi EU-tittelin tyrmäysvoitolla ja keväällä 2013 todisti viimeistään olevansa vakavasti otettava EM-haastaja nujertamalla arvostetun Felix Loran.
Vuosi 2013 oli Tatlille muutenkin menestyksekäs, kun hän joulukuussa kukisti aikaisemman alempien sarjojen maailmanmestarin ja pitkäaikaisen huippumiehen Mzonke Fanan. Vuonna 2014 The Ring -lehden maailmanlistan kärkihaastaja, Kuuban Richar Abril, oli vielä liian kova ja aiheutti WBA-titteliottelussa uran ensimmäisen tappion Tatlille, jonka ei kuitenkaan tarvinnut hävetä esitystään. Huhtikuussa 2015 Tatli kruunattiin Euroopan mestariksi pistevoitolla ranskan Yvan Mendysta ja myös ensimmäinen EM-haastaja, Italian Massimiliano Ballisai nöyrtyi suomalaiselle.
Tällä hetkellä Tatlin jatko ammattilaisena on avoin. EM-kruunu on suomalaisen vahvoissa käsissä edelleen, mutta on epäselvää, minne polku vie Suomen tämänhetkisen ykköstykin jatkossa. Kansainvälisiä promootiotarjouksia Tatli on saanut useita, mutta ainakaan toistaiseksi hän ei ole niihin tarttunut. Aikaa pian 29 vuotta täyttävällä mestarinyrkkeilijällä on toki vielä mihin tahansa.
+ Vaikka EM-tittelin arvo ei pienentyneessä maailmassa ole enää aivan vastaava kuin 1960-luvulla, nousu Suomesta tuon vyön kantajaksi ei ole edelleenkään ollut helppoa, joten Tatlin saavutus on arvossaan. Abril, jolle Tatli kärsi pistetappion, on kovin suomalaisnyrkkeilijän otteluhetkellä kohtaama vastustaja sitten 1960-luvun, joten siltäkin osin Tatli kuuluu samaan seuraan kaikkien takavuosien legendojen kanssa. Tatlin nopeusominaisuudet edustavat maailman huippua, eikä hänen kaikkia kykyjään ole vielä päästy mittaamaankaan.
– Tatlin ura on vielä pahasti kesken, joten hänen sijoituksensa voi kymmenen vuoden päästä olla aivan toinen tälläkin listalla. Tähän mennessä Tatli ei ole vielä nujertanut maailman kahdenkymmenen parhaan joukkoon kuuluneita vastustajia, minkä vuoksi hänen omakaan nimensä ei ole esiintynyt puolueettomissa maailman rankingeissa.