Suomen naiset iskivät historiallisen hyvin

Mira Potkonen, Sonia Grönroos, Cecilia Nilsson, Sallamaari Hannonen
Mira Potkonen, Sonia Grönroos, Cecilia Nilsson, Sallamaari Hannonen

Suomalaisnaiset nyrkkeilivät historiallisen hyvin Euroopan Unionin mestaruuskilpailuissa Unkarissa. Sonia Grönroos ylsi ensimmäisenä suomalaisnaisena EU-kisojen loppuotteluun ja kun Cecilia Nilsson ja Mira Potkonenkin ylsivät pronssille, niin kisojen mitalisaldo oli kautta aikojen paras suomalaistulos.

 Kaikkein upeimpia suomalaisotteita suomalaisista esitti odotetusti 60-kiloisissa otellut Mira Potkonen. Potkosen avausottelu Bulgarian MM-mitalistia Svetana  Stanevanaa vastaan alkoi suomalaisen kannalta nihkeästi ja bulgaaria vei avauserän selvästi nimiinsä. Toisessa erässä Potkonen pääsi mukaan otteluun ja kolmannessa erässä antoi jo selkään taitavalle vastustajalleen. Neljänteen erään Staneva ei enää lähtenyt ja näin voitto Potkoselle teknisellä tyrmäyksellä.

 Välierissä Potkonen pääsi haastamaan naisnyrkkeilyn ”floydmayweatherin” Katie Taylorin. Jo 15 peräkkäiset arvokilpailut voittanut olympiakultamitalisti, maailmanmestari ja Euroopan mestari on ylivoimaisesti kautta aikojen menestynein naisnyrkkeilijä.

Kehässä nähtiin hurja iskusota, jossa molemmat ottelijat saivat perille hurjan näköisiä tällejä. Etenkin toisessa ja kolmannessa erässä Potkonen ajoittain jopa hallitsi ottelua. Lopulta Taylor oli kuitenkin ansaitusti parempi ja raivasi tiensä loppuotteluun, jossa hän kukisti huomattavasti helpommin Ranskan Estelle Mossellyn.

Ensimmäinen EU-finalisti

 Sarjassa 48 kiloa Sonia Grönroos teki historiaa iskemällä itsensä historian ensimmäisenä suomalaisnyrkkeilijänä EU-loppuotteluun. Avausottelussaan Grönroos kukisti Ruotsin Elin Rönnlundin kaikin tuomariäänin. Kahden tasaisen erän jälkeen Grönroos hallitsi kolmatta ja neljättä erää ja vei ottelun nimiinsä kaikin tuomariäänin.

Välierissä Slovenian Mateja Rajteric oli täysin aseeton tamperelaisen käsittelyssä. Grönroos hallitsi hyvällä nyrkkeilyllä jokaista erää ja eteni historiallisesti loppuotteluun. Vuoden 2010 EU-mestari ja EM-pronssiakin pitkällä urallaan saavuttanut Italian Valeria Calabrese oli loppuottelussa liian kova Grönroosille. Jokainen erä mentiin italialaisen hallinnassa ja Grönroos sai tyytyä hopeiseen mitaliin.

Porvoolainen Cecilia Nilsson voitti Grönroosin tavoin kaksi ottelua ja Nilssonin kohdalla se toi pronssimitalin. Avausottelussaan Nilsson löi Kroatian pitkänhuiskean Anamarija Vujaklian kahdesti luvunlaskuun kovilla oikean käden koukkuiskuillaan. Voitto ongelmitta Nilssonille kaikin tuomariäänin.

Puolivälierissä Nilsson kukisti Englannin Carly Welleansin, joka oli omassa avausottelussaan iskenyt selvän voiton Pohjoismaiden mestarista Diana Nadimista. Nilssonin ja Welleansin kohtaaminen oli tasainen taistojen tahto, jossa molemmat löivät paljon ja jättivät kaikki voimansa kehään. Nilsson näytti saavan perille kovimmat osumat ja nappasi voiton tuomariäänin 2-1.

Nuorten maailmanmestarin Ornella Wahner kukisti Nilssonin välierissä kaikin tuomariäänin. Ottelu oli tasaista vääntöä alusta alkaen. Kumpikaan ei saanut montaa selvää osumaa perille, vaikka naiset löivätkin aktiivisesti. Ottelu saattoi ratketa aivan ottelun lopussa Nilssonin saamaan varoitukseen. Wahner oli aiemmin kukistanut Irlannin ja Ruotsin edustajat ja loppuottelussa hän hävisi tuomariäänin 2-1 Italian Marzia Davidelle.

Kajaanin ylpeys Sallamaari Hannonen iski 51 kiloisissa ensin selvän voiton Espanjan Marta Branasista tuomariäänin 3-0. Viimeisessä erässä Hannonen iski vasenkätisen vastustajansa kahdesti luvunlaskuunkin. Välierissäkin Hannonen otteli hyvin, mutta joutui tunnustamaan Unkarin Katalin Ancsininin paremmakseen. Unkarilainen teki enemmän aloitteita ja esti sitomalla kokemattoman Hannosen yritykset.

Summarum

 Euroopan Unionin naisten mestaruuskilpailut sujuivat Suomen joukkueelta historiallisen hyvin. Vaikka neljästä suomalaisnyrkkeilijästä kolme osallistui ensimmäistä kertaa tämän tason karkeloihin, niin kaikki ylsivät vähintään yhteen otteluvoittoon ja tappio-otteluissakin esittivät sellaisia otteita, että heiltä voidaan odottaa jatkossakin hienoa menestystä.

Kilpailujen taso oli varsin kova. Mukana oli muun muassa kaksi olympiavoittajaa. Suomen neljän nyrkkeilijän joukkue saavutti kuusi otteluvoittoa ja kolme mitalia. Ruotsilla oli mukana yhtä monta naista ja tuloksena oli ”vain” kaksi otteluvoittoa ja yksi mitali. Tanskan viiden nyrkkeilijän joukkue saavutti vain yhden otteluvoiton.

Englanti saavutti naisissa kolme kultamitalia, Italia ja Unkari kaksi. Yhteen kultaan ylsivät Turkki, Ranska ja Irlanti. A-tytöissä eniten mestaruuksia nappasi emäntämaa Unkari. B-junioreissa Turkki, Irlanti ja Ranska saavuttivat kaikki kolme kultamitalia.