Tomi Hongan huikea panostus: Kahdeksan ulkomaanreissua ja 10 kilon painonpudotus

Kuva: EUBC

Azerbaidzanin Bakussa torstaina alkavaan miesten maailman olympiakarsintaturnaukseen osallistuu Suomesta Arslan Khataev (56 kg), Muhammad Abdilrasoon (69 kg), Dmitri Tretyak (75 kg) ja Tomi Honka (81 kg).

Kaikki Bakun karsintaturnaukseen osallistuvat suomalaisnyrkkeilijät ovat ennen turnausta keränneet runsaasti kansainvälistä kokemusta kilpailuista ja leireistä. ”Helsingin Herkules” Tomi Honka kertoo että hän on pannut olympiapaikkajahdissa itsensä äärirajoille.

– Olympiakarsintaturnaus Bakussa on minulle yhdeksäs ulkomaan reissu tänä vuonna. Olen käynyt viidesti Italiassa leirillä ja lisäksi kilpailureissuilla Turkissa, Ruotsissa ja Liettuassa, Honka kertoo hurjasta ohjelmastaan.

– Jos haluaa pärjätä, niin täytyy harjoitella ja kilpailla kansainvälisten vaatimusten mukaisesti. Olen halunnut valmistautua karsintoihin parhaissa mahdollisissa olosuhteissa kovatasoisten harjoitusvastustajien kanssa.

Rion olympialaiset mielessä viiden vuoden ajan

Raskaassa sarjassa 91 kiloa, jossa Honka on aiemmin otellut, on Bakun karsintaturnauksessa jaossa vain yksi olympiapaikka. Tämän vuoksi Honka on huhtikuun karsintaturnauksen jälkeen lähtenyt pudottamaan painoaan 81 kiloisten painoluokkaan, jonka olympiapaikkoja on Bakussa jaossa viisi.

– Tuon yhden ainoan paikan saavuttaminen olisi ollut lähes mahdoton tehtävä, siinä on niin paljon muuttuvia tekijöitä. Viiden sakkiin pääseminen on paljon realistisempi tavoite, vaikka olisihan se ollut mukava saada syödä normaalisti harjoitusleireillä, Honka kertoo.

– En tietenkään lähtenyt näin mittavaan painonpudotukseen ilman asiantuntijan ohjausta. Christer Sundqvist on antanut loistavaa tukea tässä projektissa ja paino on pudonnut todella hyvin.

Honka saa painaa korkeintaan tasan 81 kiloa torstaina turnauksen avauspunnituksessa ja jokaisena ottelupäivänään. Olympiapaikan saavuttaminen Bakussa vaatinee kolmesta viiteen otteluvoittoa.

– Rion olympiapaikan saavuttaminen on ollut tiukasti mielessä viiden vuoden ajan siitä asti kun pääsin mukaan maajoukkuekuvioihin. Kävi miten kävi, niin haluan kiittää kaikkia tukijoita ja tsemppaajia. Olen päässyt valmistautumaan täysillä. Tämä on viimeinen mahdollisuus kisapaikkaan ja loppu on omissa käsissä.

Olympiakarsintaturnauksen etenemistä seuraa Suomen Nyrkkeilyliiton nettisivut!