Topias Lepo ja Timo Laine huomenna Helsingin kehässä

Kuva: Päivi Ahola

Porvoolaisnyrkkeilijä Topias Lepo kärsi kirvelevän tappion viime kevään nyrkkeilyn SM-kisoissa. Hopeamitalistaan suivaantunut Lepo oli heittää jo leikin sikseen, mutta nyrkkeilijä palaa perjantaina Helsingin Paasitornin juhlasalissa takaisin kehään saadakseen amatööriuralleen arvoisensa päätöksen. Topias Lepon katse on jo tulevaisuudessa.

Borgå Boxingin riveissä harjoitteleva Topias Lepo oli viime kevään nyrkkeilyn SM-kisoissa kovemmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin. Olihan oma seura yksi kolmesta SM-kisaisäntäseuroista. Helsingissä käydyssä finaaliottelussa Lepo kärsi kuitenkin yllätyksekseen hajaäänitappion ja kultamitali matkusti puolalaissyntyisen Krzysztof Wojciechowskin kaulassa Kuortaneelle.

– Tappio oli vähintäänkin hämmentävä kokemus, sillä olin niin perin pohjin latautunut ja valmistautunut otteluun. En oikein itse tiedä, mitä olisin vielä voinut tehdä lisää voittaakseni – paitsi tietenkin tyrmätä toisen, miettii Topias Lepo puolivuotta ottelun jälkeen.

Tappiosta suivaantuneena Lepo oli jo valmis jättämään olympianyrkkeilyn taakseen ja siirtymään ammattilaisnyrkkeilyn pariin. Päätös jäi vielä toteuttamatta, sillä mies ei halunnut päättää olympianyrkkeilyuraansa tappiomielialaan. Tulevana perjantaina Topias Lepo ottelee Helsingin joukkueessa, joka saa vastaansa Tallinnan joukkueen ystävyyskaupunkien välisessä nyrkkeilytapahtumassa. Edellinen Helsinki-Tallinna-kaupunkiottelutapahtuma iskettiin peräti 26 vuotta sitten.

– Olin todellakin heittämässä hanskat nurkkaan ja niin sanotusti riisumassa paitani, mutta pienen tuumaustauon jälkeen oivalsin haluavani päättää olympianyrkkeilyurani mieluummin hyviin muistoihin ja voittoon. Ammattinyrkkeilyn pariin siirryn, kun olen siihen valmis – toki harjoittelua on jo muutettu vastaamaan enemmän ammattinyrkkeilyn tarpeita. Paasitorni Boxing Gaalassa perjantaina olen täydentämässä Helsingin joukkuetta, joka koostuu suurimmaksi osaksi Helsingin Tarmon nyrkkeilijöistä, kertoo Topias Lepo. ”Saan vastaani Artem Ljashevitshin. Kaveri on lähtöisin Ukrainasta ja sieltäpäin ei pahemmin huonoja nyrkkeilijöitä tule, mutta valmiina ollaan haasteeseen!”.

 Paasitorni Boxing Gaala 2 -tapahtumassa isketään perjantaina 11.10.2019 Helsingin ja Tallinnan väliset ystävyyskaupunkiottelut sekä neljä ammattilaisottelua.  Tilaisuus alkaa huomenna perjantaina klo 19.00 Helsinki Congress Paasitornin juhlasalissa, Helsingin Hakaniemessä.

”Melkoiset sokkotreffit luvassa” – Timo ”Stadin malli” Laine valmiina kohtaamaan Lazslo Tothin

Kuva: Päivi Ahola

Paasitorni Boxing Gaala 2 -nyrkkeilytapahtuman pääottelussa nähdään Timo ”Stadin malli” Laineen ja unkarilaisen Lazslo Tothin välinen kahdeksan eräiseksi suunniteltu ottelu. Nyrkkeilyilloille tyypilliseen tapaan on vastustaja jo ehtinyt kertaalleen vaihtua, mutta Lainetta asia ei tunnu häiritsevän. Tulevastakaan vastustajasta hän ei tiedä juuri nimeä enempää.

– Unkarilainen Toth näyttäisi tilastojen perusteella olevan ihan kelpo vastustaja. Vasuri ja oletettavasti pitkä. Mutten ole tarkastanut asiaa mistään. Mikäli tiedot pitävät paikkansa, on luvassa minulle pahin mahdollinen vastus, naurahtaa Timo. ”Olen valmistautunut otteluun sparraamalla Niklas Räsäsen ja Samuli Kärkkäisen kanssa, jotka ovat liikkuvina ottelijoina antaneet minulle kaivattua kokemusta haastavista vasuriottelijoista”.

Iän ja kokemuksen karttuessa Laine on oppinut nauttimaan työstään ammattinyrkkeilijänä, eikä tee enää yhtäkään harjoitusta pakonomaisesti. Tekniikan hiomisen ja peruskunnon ylläpidon lisäksi hän pitää mielen tasapainon ja henkisen hyvinvoinnin eteen tehtyä työtä erittäin tärkeänä osana otteluvalmistautumista. Kiukkuisena mies ei suostu kehään astumaan – kaikesta tekemisestä pitää nauttia.

– Ottelua edeltävät rutiinit alkavat aina vaimoni Mallan joogaohjauksessa. Liikesarjat ja asanat herättävät kehoani ja mieltäni ennen matsia. Joogaan kuuluvat hengitysharjoitukset auttavat myös keskittymisessä, tämän lisäksi oikeasta hengitystekniikasta on hyötyä myös niinkin konkreettisessa asiassa kuin lähiottelussa. Ei lähde niin sanotusti palkeista ulos aivan yhtä helposti kuin ilman oikeaa hengitystekniikkaa, Timo selventää.

– Treenijakso ennen Paasitornin iltaa on ollut kohtalaisen pitkä ja tehokas, ja olen säilynyt ilman loukkaantumisia tai sairasteluita. Toki tässä iässä jo pientä kremppaa kehossa on aina, muttei mitään, mikä haittaisi valmistautumista. Olen hyvässä kunnossa ja mielelläni perjantain matsin jälkeen alkaisin jo suunnata katsetta kohti seuraavaa koitosta. Loppuvuodesta tai heti alkuvuonna 2020 olisi hyvä suunnata ulkomaille, jos vain sopivia tarjouksia tulee vastaan, kertoo Timo.

Paasitorni Boxing Gaalan tunnelmaa mies ylistää varauksetta. Kehä on keskellä yleisöä, joten käytännössä jokainen pääsee kannustamaan omaa suosikkiaan ringside-paikoilta. Juhlasalin korkeat kattoholvit takaavat, että kannustushuudot kaikuvat Hakaniemen illassa pitkälle.

– Aivan käsittämättömän hyvä paikka tulla seuraamaan matseja, vaikkei olisi mitään lajituntemusta. Liput ovat jo melkein myyty loppuun – ainakin oma fanikatsomoni on jo aivan täynnä ja lisää lippuja pitäisi saada, mies nauraa.

– Olen onnekas saadessani otella tällaisessa tapahtumassa, mikä ei onnistuisi ilman hyviä yhteistyökumppaneita. Olen myös onnekas kaikesta siitä tuesta, jota ympärilläni olevat ihmiset minulle antavat. Käy matsissani miten tahansa, haluan kiittää jo nyt tulevasta illasta promoottori Ervin Kadea, valmentajaani Mikko Säteriä, koko Team Dalton Boxingia, sparrikavereitani, Joni Nymania ja Mika Inkistä, jotka pitävät huolta kehostani ja tietenkin myös olen kiitollinen Helsingin Tarmolle, joka on mukana takaamassa illan onnistumista. Vaimoni Mallu ansaitsee oman kiitoksensa – ihan kaikesta. 

TIEDOTE