Viikon ottelu: Mikey Garcia vs Juan Manuel Lopez, höyhensarja

Miguel Angel Garcia on Kaliforniasta kotoisin oleva 25-vuotias meksikolais-amerikkalainen nyrkkeilijä, josta varsinkin hänen kotikulmillaan odotetaan ja toivotaan seuraavaa pienten sarjojen hallitsijaa. Garcian valmennuksesta vastaavat hänen isänsä Eduardo sekä veli, myös MM-tittelin urallaan voittanut Roberto, jotka vaikuttavat monen muunkin tekijämiehen taustalla.


Ammattilaisena Garcia aloitti jo 2006 hätäisesti täysi-ikäiseksi ehdittyään ja on sittemmin nakuttanut tappiottomalla urallaan 31 voittoa joista kunnioitettavat 26 tyrmäyksellä. Läpimurron terävimpään kärkeen hän teki tämän vuoden tammikuussa kukistamalla höyhensarjan mestarin ja Juan Manuel Lopezin pysäyttäneen Orlando Salidon teknisellä tuomiolla käytettyään tätä luvunotossa peräti neljästi. Samalla Garcia kaappasi itselleen The Ring -lehden tunnustaman höyhensarjan mestaruustittelin.


Garcian nyrkkeilytyyliä voisi kenties parhaiten kuvata harkitsevaksi. Hän mainitsi haastattelussa vastikään, että pyrkii voittamaan otteluissaan erän kerrallaan ja tyrmäys tulee jos on tullakseen. Huomattavan usein tyrmäykset tosin tuntuvat osuvan Garcian kohdalle: vuoden 2010 jälkeen hän ei ole viipynyt kehässä täysiä eriä. Molemmat otteluasennot hallitseva Garcia iskee nitisevän lujaa molemmilla kintaillaan ja myös hänen iskuvalikoimansa on monipuolinen.

Näkemättä on vielä se, miten Garcia reagoi, jos jää kamppailuissa tappiolle. Salidon lisäksi hän ei ole kohdannut vielä juuri muita nimimiehiä, joten mahdollista on, että hänenkin arsenaalistaan löytyy vielä heikkouksia. Toistaiseksi hän ei ole kuitenkaan jättänyt esityksillään moitteelle sijaa.

Lauantain vastustaja, vasenkätinen Juan Manuel Lopez on 29 vuoden iästään huolimatta jo enemmänkin laskussa oleva tähti. Puertoricolainen ryskäjä nousi ylemmän kääpiösarjan kautta höyhensarjan huipulle vuosikymmenen vaihteessa, ja toistaan seuranneet tyrmäysvoitot nimimiehistä kuten Daniel Ponce De Leon ja Rafael Marquez vakiinnuttivat hänen nimensä nyrkkeilyn suurten nimien tuntumassa. Puheissa oli esimerkiksi suurottelu omaa nousuaan tehneen entisen amatööritähden Yuriorkis Gamboan kanssa.

Lopezin urasuunnitelmat romutti kuitenkin Salido, joka yleiseksi hämmästykseksi tyrmäsi Lopezin keväällä 2011. Tilanne ei muuttunut uusinnassakaan vuotta myöhemmin. Tuon ottelun jälkeen Lopez julistettiin vuoden mittaiseen kilpailukieltoon kehätuomaria halventaneen lausunnon vuoksi. Tämän vuoden alkupuolella Lopez palasi kehiin ottaen kaksi voittoa ja nostaen ottelulistansa lukemiin 33–2, 30 tyrmäystä.

Lopez on fyysinen lahjakkuus, jolla riittää nopeutta, voimaa ja ulottuvuutta haastaa kenet tahansa maailmassa. Salidoa vastaan hänen tekniikkansa osoittautui kuitenkin puutteelliseksi, eikä hän kyennyt vastaamaan meksikolaisen painavan tarkkoihin vastaiskuihin.  Garciaa vastaan on luvassa samaa lääkettä, eikä ole varmaa, miten Lopez on henkisesti toipunut kahdesta raskaasta tappiosta.  Vedonlyöntitoimistot eivät luota puertoricolaisen menestysmahdollisuuksiin: häntä veikkaamalla on mahdollista viisinkertaistaa omaisuutensa.