Viikonlopun näkymiä: Usyk ja Inoue pyhäinpäivän sankareina

Vaivalloinen nyrkkeilyvuosi 2020 kallistuu loppupuolelleen, ja näillä näkymin parista viimeisestä kuukaudesta on tulossa ilahduttavan vilkkaita. Useita keväältä ja kesältä peruuntuneita otteluita saadaan kuin saadaankin toteutetuksi ja herkkua tulee riittämään lähes joka viikonlopulle yltäkylläisesti.

Tulevan viikonlopun kenties kiinnostavimmassa, alun perin kevääksi kaavaillussa ottelussa olympiavoittaja ja entinen alemman raskaansarjan kiistaton maailmanmestari Oleksandr Usyk, 17–0 (13), yrittää pitkään odotettua läpimurtoa raskaan sarjan huipulle. Entisen sarjansa haastajista tyhjennettyään Usyk kävi haistelemassa raskaansarjan tunnelmaa vuosi sitten kepittämällä helposti Chazz Witherspoonin, mutta lauantaina Wembleylla koetin on paljon totisempi.

Vastaan ukrainalaiselle tyylitaiturille asettuu Ison-Britannian ikisoturi Dereck Chisora 32–9 (23), joka on viime vuosina asemoitunut kärkikymmenikön portinvartijan rooliin. Chisoran kukistamiseen pystyvä todistaa titteliottelukelpoisuutensa, mutta heikommat kokeilijat brittiläinen lihamylly käännyttää armotta takaisin.

36-vuotiaan lontoolaisen ottelulista kahdelta viime vuodelta on 5-1, ja listaan sisältyvät tyrmäysvoitot nimekkäästä kolmikosta Carlos Takam, Artur Szpilka ja David Price. Ainoan tappion tällä aikavälillä Chisoralle aiheutti sarjan kärkikymmenikköön kuuluva Dillian Whyte, jota vastaan Chisora johti ottelua ennen yhdennentoista erän ratkaisua.

Vedonlyönneissä kolme vuotta nuorempi, nopeampi, taitavampi ja ulottuvampi Usyk on jopa yllättävän selvä suosikki, mutta lujaa päälle rynnäköivä ja kiukkuisia koukkusarjoja matkaan lähettävä Chisora tulee punnitsemaan hänen verensä uudella asteikolla. Usykille kaksi vuotta sitten WBSS-finaalissa hävinnyt Venäjän Murat Gassiev tekee niin ikään viikonloppuna raskaansarjan debyyttinsä, mutta merkittävästi alhaisemmalla tasolla.

Viikonvaihteen kovatasoisinta nyrkkeilyä tarjoillaan meren takana, Las Vegasin MGM Grand kasinon kuplassa, jossa Japanin monsteri Naoya Inoue puolustaa ylemmän kääpiösarjan mestaruuttaan Australian Jason Moloneyta vastaan. WBSS-turnauksen voittanut tyrmäyskone Inoue, 18–0 (15), on monen valinta maailman parhaaksi nyrkkeilijäksi kaikki painoluokat huomioiden. 29-vuotiaan Moloneyn ottelulista on kyllä komea 21–1 (18), mutta uran paras vastustaja Emmanuel Rodriguez aiheutti hänelle hajaäänitappion kaksi vuotta sitten. Vertailun vuoksi mainittuna Inoue pyyhkäisi Rodriquezin tieltään alle kahden erän, ja kaikki ennusmerkit puhuvat japanilaisen voiton puolesta nytkin.

Inoue ja Usyk voidaan lukea lajin tämänhetkisiin supertähtiin. Tulevaksi sellaiseksi on jo jonkin aikaa rummutettu Yhdysvaltain kevyen sarjan ottelijaa, 25-vuotiasta Gervonta ”Tank” Davisia. Floyd Mayweatherin suojattina tunnettu Davis on tyrmännyt yhtä vaille kaikki 23 vastustajaansa, mutta miehen viimeaikainen esiintyminen kehien ulkopuolella sekä vuodentakainen nihkeä kamppailu veteraani Yuriorkis Gamboan kanssa ovat kielineet siitä, että lupauksen työhön sitoutumisessa saattaa olla toivomisen varaa. Lauantaina San Antonion kehässä löysäilyyn ei ole varaa, sillä Davisia vastaan nousee pitkäaikainen huippumies, Meksikon sitkeä Leo Santa Cruz. Ottelussa ovat erikoisesti pelissä yhtä aikaa sekä Davisin hallitseva kevytsarjan sekä Santa Cruzin ylemmän höyhensarjan liittotittelit.

Maininnan arvoinen esiintyjä samassa San Antonion illassa on myös kevyen välisarjan Regis Prograis. Kotiosavaltiossaan nyrkkeilevä Prograis oli vuoden takaisen WBSS-turnauksen suurin voittajasuosikki, mutta joutui finaalissa taipumaan täpärään tappioon Josh Tayloria vastaan. Nyt 24–1 (20) -listainen Prograis hakee paluuta voittokantaan Juan Heraldezia vastaan.

Vauhtiin kansainvälinen nyrkkeilyviikonvaihde pääsee jo perjantain puolella, kun keskisarjan kärkijoukkoihin kuuluva kovaiskuinen Meksikon Jaime Munguia 35–0 (28) kohtaa Bahaman Tureano Johnsonin.