Viisi Mira Potkosen kukistamaa nyrkkeilijää iski MM-mitaleille Jejussa

Claressa Shields (2. vasemmalta) voitti 75-kiloisten MM-kultaa upealla nyrkkeilyllä. Kuva: EUBC.
Claressa Shields (2. vasemmalta) voitti 75-kiloisten MM-kultaa upealla nyrkkeilyllä. Kuva: EUBC.

Naisten maailmanmestaruuskilpailut on isketty viimeiseen kongiin asti Korean Jejussa. Naisnyrkkeilyn tämän hetken kirkkaimmat tähdet, olympiakultamitalistit Irlannin Katie Taylor (60 kg) ja Yhdysvaltojen Claressa Shields (75 kg) voittivat odotetusti sarjansa.

MM-kilpailujen kaikki ottelut voi katsoa AIBA:n Youtube-kanavalta. Loppuottelut löytyvät täältä! Kaikki tulokset löytyvät puolestaan Amateur Boxing Resultsin sivuilta.

Mira Potkonen esiintyi 60-kiloisissa erinomaisesti. Hän kukisti Mongolian Suvd Ouyngerelin ja Japanin Chinase Hujikon kaikin tuomariäänin 3-0, sekä pani kautta aikojen menestyneimmän naisnyrkkeilijän Katie Taylorin todella koville kolmannella kierroksella.

Valitettavasti arpa-onni ei suosinut tälläkään kertaa Potkosta. Hänet arvottiin samaan lohkoon kolmen olympiamitalistin, joista vain yksi pystyi etenemään mitaleille asti. Toisessa lohkossa ei ollut ainuttakaan nyrkkeilijää, joille Potkonen on hävinnyt. Toisen lohkon loppuottelussa (eli MM-välieräottelussa) kohtasivat Azerbaijanin Yana Alexeyevna ja Ranskan Estelle Mosselly, jotka Potkonen on urallaan kukistanut. EM-hopeamilisti Mossellyn Potkonen on voittanut kahdesti ja Alexeyevna kaatui syksyllä Puolan turnauksessa kaikin tuomariäänin.

Tamperelaisen tasosta kertoo sekin, että peräti viisi nyrkkeilijää jotka Potkonen on urallaan voittanut seisoivat Jejussa palkintopallilla. He ovat Azerbaijanin Yana Alexeyevna (hopeaa 60 kg), Ranskan Estelle Mosselly (pronssia 60 kg), Italian Alessia Mesiano (pronssia 57 kg), Italian Marzia Davide (hopeaa 54 kg) ja Englannin Sandy Ryan (hopeaa 64 kg).

Suomen toinen edustaja Sonia Grönroos (48 kg) ei ehtinyt kilpailuissa kuin avajaispuntariin. Tämän jälkeen selkävaivat tyrmäsivät tamperelaisen. Tämä oli sääli, etenkin kun Grönroosilla oli käynyt varsin hyvä arpa-onni. Hän sai avauskierroksella vapaa-arvan ja olisi toisella kierroksella kohdannut Algerian Souhila Bouchenen, joka hävisi seuraavan ottelunsa thaimaalaiselle vastustajalleen, joka eteni välieriin, jossa hävisi intilaiselle, joka puolestaan taipui loppuottelussa Kazakstanin Nazym Kazibaylle.

Lisa Whiteside
Lisa Whiteside

Suomalaisille nyrkkeilijöille ja katsojille tuttu Lisa Whiteside (51 kg) otteli upeat kisat voittaen kukistaen neljässä voitto-ottelussaan muun muassa Italian Terry Gordonin, joka aiemmin yllättäen pudotti jatkosta Euroopan mestarin Stoyka Petrovan (joka EM:ssä kukisti olympiakultamitalisti Nicola Adamsin). Loppuottelussa Whiteside hävisi kuitenkin niukasti ja allekirjoittaneen mielestä hyvinkin kyseenalaisesti Yhdysvaltojen Marlen Esparzalle hajaäänituomiolla.

Bulgarian kokematon Stanimira Petrova voitti 54-kiloisten mestaruuden. Erikoista oli että Petrova ei voittanut viidestä ottelustaan ainuttakaan kaikin tuomariäänin, mutta venyi joka kerta voittoon. Loppuottelussa kaatui Italian Marzia Davide enemmistötuomiolla (2-0). Suomen Marjut Laustin lokakuussa Saksan Queens Cupissa hajaäänituomilla voittanut Azerbaijanin Anna Alimardanova iski MM-kehässä kaksi otteluvoittoa ja sijoittui kahdeksanneksi.

Euroopan mestaruuden 57-kiloisissa aiemmin tänä vuonna voittanut Venäjän Zinaida Dobrynina voitti myös MM-kultaa. Loppuottelussa hän kukisti tuomarien enemmistöpäätksellä (2-0) Filippiinien Nesty Petecion. Suomalaislle kovin tutulla Ruotsin Linnea Strandellilla oli jälleen heikko arpa-onni. EM:ssä hän hävisi niukasti avausottelussaan Dobryninalle ja nyt avauskierroksella tuli tappio filippiiniläiselle.

Katie Taylor
Katie Taylor

60-kiloiset voitti tosiaan nimiinsä Irlannin Katie Taylor, vaikka Potkonen ja Azerbaijanin Yana Alexeyevna laittoivatkin hänelle hyvin kampoihin. Olympiahopeamitalisti Sofia Ochigava joutui puolivälierävaiheessa antamaan Taylorille luovutusvoiton loukkaantumisen vuoksi.

Cecilia Nilssonin ja Katie Taylorin jälkeen maailman ehkä kolmanneksi paras naisnyrkkeilijä Claressa Shields voitti suvereenisti 75-kiloisten MM-kultaa. Nyt vasta 19-vuotias, taitava ja kovaiskuinen yhdysvaltalainen voitti kilpailujen kaikki ottelunsa ilman ongelmia. Shields voitti myös olympiakultaa Lontoosssa.

Venäläinen Euroopan mestari Anastasia Belyakova voitti 64-kiloisten MM-kultaa, 69-kiloisissa mestaruuden vei nimiinsä kokematon jättiyllättäjä Atheyna Bylon Panamasta. 81- ja +81-kiloisissa ei nähty kaunista nyrkkeilyä, mutta kultaa nappasivat Kiinan Yang Xiaoli (81 kg) ja Venäjän Zenfira Magamedaliyeva (+81 kg).